Seppo Leskinen: asialinjalla! ryhtiä, rehellisyyttä ja tasapuolisuutta politiikkaan

Beni sen rautalangasta väänsi, jotta...

pöhköimmillekin avautuis työn tekemisen ja itsensä elättämisen tärkeys ja oikeudenmukaisuus naapureitamme ja koko yhteiskuntaakin kohtaan....

Elikkä, työllä sinun kuuluisi elättää itsesi eikä vilkuilla verhon raosta, kun naapurisi lähtee aamuaikaisella tuiskuun ja tuuleen tarpomaan työpaikalleen hankiakseen toimeentuloa itselleen ja sinulle, joka verhon raosta vilkuilet ja käännät kenties vielä kylkeä..

Nyt osa työttömistä ja heitä puollustelevat kirkuvat taas siitä, kuinka ei ole työpaikkoja ja kuinka työttömiä rangaistaan aktiivimallilla vaikka kuinka haluaisi työllistyä ja välttää leikkurin, joka pienentää työttömyyskorvausta kun ei löydy sitä kaivattua työpaikkaa!! Onhan jokainen työtön valmis työhön, jos sellaista löytyisi, eikö niin?

No niin, mutta kun sen viheliäisen haukutun aktiivimallin täyttäminen ei vaadi välttämättä sitä kaivattua työpaikkaa, jos sitä ei kertakaikkiaan ole eikä löydy. Tämä tosiasia on hyvä jokaisen muistaa. Siis, työtöntä ei rangaista siitä, jos ei työpaikkaa löydy. Työtöntä rangaistaan vain haluttomuudesta etsiä tai vastaan ottaa tarjottua työtä sekä haluttomuudesta aktivoitua aktiivimallin mukaisesti. Jos joku on niin saamaton ettei viitsi ottaa osaa ollenkaan oman elintasonsa säilyttämiseksi tai sen kohentamiseksi, menettäköön sitten osan työttömyyskorvauksistaan. Eihän tuollainen saamaton ole edes työmarkkinoiden käytettävissä. Hän kun tyytyy kurkkimaan vaan sieltä verhonsa raosta....

No niin, nyt minua ei varmasti kukaan äänestäisi, jos ehdokkaana olisin.......

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Ei, äänet saavat he jotka osaavat härskeimmin ja julmimmin haukkua Soini, Lindström ja Terho koko kansan pettureiksi....

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jospa nyt tutustuisit edes asioihin ennen kuin julistat työttömiä vain haluttomiksi aktivoitumiseen ja saamattomiksi. Lindström kertoo Ylelle, miksi leikkuri osuu 160 000:en:

"Luvut näyttävät isoilta ja aika moni on joutunut korvausleikkurin kohteeksi. Se johtuu tietysti siitä, että aika vähän on saatu lisättyä aktiivimallin mukaisia toimenpiteitä, sanoo työministeri Jari Lindström (sin.)."

Kun niitä aktiivimallin ehdot täyttäviä koulutuksia tahi kursseja on tarjolla niin vähän, että niihin harva pääsee, niin seurauksena on tällöin leikkuri.

Kun TE-toimistoilla ei ole tarjota sellaisia toimenpiteitä lähimainkaan riittävästi kuin olisi työttömiä, niin suurin osa ei aktiivisuusehtoa voi täyttää.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

"Elikkä, työllä sinun kuuluisi elättää itsesi"

Erittäin hienoa kun oivalsit tämäm yksinkertaisen asian, josta työnantajat eivät haluaa millään keskustella. Eli työstä maksetun PALKAN on oltava sellainen, jolla pystyy kohtuullisesti elämään ilman leipäjonossa jonottamista!

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Tuokin on rakenteellinen ongelma.

Suomessa asumisen hinta on liian korkea.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Joo hyvä! Kertoisitko millaisella palkalla pystyy elämään ilman leipäjonossa jonottamista?

Tuo olisi tärkeää tietää...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Perheellinen mies, eli nainen ja pari muksua + lemmikki, nykyisillä elinkustannuksilla suomessa 3000€/kk pitäisi ainakin olla se liksa. Ja sen pitää olla tietenkin jatkuvaa. Lapsista huolehdtiminen ja jonkun lainan maksu vie aikaa.

Jos asumisen kuluja sekä ruoan + lääkkeiden verotusta saisi alemmaksi, voisi varmaan pärjätä vähemmälläkin mutta tällä hetkellä 3000€/kk on semmoinen perus duunariliksa ja vastaa ostovoimaltaan tehdastyöntekijään palkkaa satavuotta sitten.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #14

Niin, miksei. Minä tunnen paljon ihmisiä, jotka tekevät työtä paljon pienemmällä palkalla ja elättävät itsensä ilman leipäjonossa jonottamista ja ovat varsin tyytyväisiä työhönsä ja palkkaansa. Minäkään en koskaan koko pitkän valtiolla oloni aikana saanut 3000€/KK.

Minkä verran arvelet esim. kaupan myyjien, päiväkodeissa työskentelevien ja monen muun tavallisissa duuneissa olevien saavan palkkaa...?

Muuten, sata vuotta sitten oli tehtaat melko vähissä.....

Minä kun aloitin 1970 luvun alkupuolella VRn palveluksessa virkasuhteessa valtioon, niin kuukausipalkka oli 1711mk/kk. Euroissa noin 300€.. tämän päivän alkupalkkoja en tiedä, olen ollut eläkkeellä jo pitempään. Ja eläkkeellä sitä vasta pitää pienillä tuloilla pärjätä eikä siltikään tarvii kuitenkaan leipäjonossa jonottaa..Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot, opetti isäni minua silloin nuorena poikana ja oppi meni ihan hyvin perille...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #16

"Minkä verran arvelet esim. kaupan myyjien, päiväkodeissa työskentelevien ja monen muun tavallisissa duuneissa olevien saavan palkkaa...?"

Kovin naisvaltaisia pienpalkkatöitä, semmoisilla ei oikein koko perheen taloutta pyöritetä vaan ollaan kovin riippuvaisia Kelan rahoista.

"Minäkään en koskaan koko pitkän valtiolla oloni aikana saanut 3000€/KK."

Sitä taas kompensoi työn vakaus. Kyllä hieman pienempi palkka riittää jos se maksetaan vuosikymmenestä toiseen. Jossain VR:llä puhutaan useinkin useiden vuosikymmenien työurista että eihän siinä sitten ole ongelmaa kun pääsee kasvattamaan rahapuskureita.

"Minä kun aloitin 1970 luvun alkupuolella VRn palveluksessa virkasuhteessa valtioon, niin kuukausipalkka oli 1711mk/kk. Euroissa noin 300€.."

Unohdat inflaation ja ostovoiman. 1711mk/kk vuonna 1970 on nykyrahassa 2500€/kk.

Mieti sitten nykypäivän vuokrakuluja, 500€ työttömyyskorvauksia, 6kk koeaikoja, 3kk karensseja ja viikkojen pätkätöitä josta maksetaan alle 2000€/kk niin tulot jäävät paljon alle tasaisen 2500€/kk tulon kanssa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #19

@19. En nyt muista, että miten löytyisi sellainen laskuri, joka laskee sen menneisyyden hinnan tähän nykyaikaan? Linkki olisi hyvä, niin siitä Seppo sitten voisi laskea ja ihmetellä, että nykyaika on kovasti muuttunut.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #16

"Ja eläkkeellä sitä vasta pitää pienillä tuloilla pärjätä eikä siltikään tarvii kuitenkaan leipäjonossa jonottaa.."

Riippuu vähän siitä katkeaako tulot vaikka 5kk ajaksi byrokratian takia ja jos ei ole vakituista työtä ei saa lainaa niin milläs sitten eletään?

Yrittäjäkin voi olla vuosikausia ilman tuloja eläen luottokorteilla.

Nämä epävakaat tulot ovat se suomen ongelma. Se ei ole kovin reilua huudella kun itse olet päässyt elämään kuin miljonääri tasaisilla suurilla tuloilla.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Ehdotukset työajan lyhentämisestä, eli 4pv työviikko tai 6h työpäivät vaikuttavat loogiselta. Tulisi sitten valtavasti tarvetta työvoimalle että työt saadaan tehtyä.

Tietysti palkkahan siinä vähän laskee, että siinä sitä leipää ja työkuormaa jaetaan tasaisemmin.

Tässä vaan on sellainen rakenteellinen ongelma, että kokopäivätyössä jo olevat eivät halua saavutetusta edusta luopua vähentämällä tuloja. Se pätee myös lähes eläkeiän kynnyksellä olevia jotka pitävät kynsin ja hampain työstään että saisivat enemmän eläkettä.

Samanaikaisesti on valtavat määrät nuoria ilman työtä joiden tulot ovat pienemmät kuin eläkkeet.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kokoomukseenko seuraavaksi?

Perusista sinisiin, sitten sitoutumattomaksi siniseksi ja sitten kai kokoomukseen. :)

Niinkuin Kaistakorpi tuossa edellä kirjoitti, niin kannattaisi kuunnella sitä Lindsrömiä, joka on myöntänyt, että aktiivimalli nimenomaan rankaisee, vaikka olisitkin aktiivinen.

Normaali sinisen sitoutumattoman blogi, jossa ei ole edes pientä totuuden siementä, persuvaihde on jäänyt päälle, ja Huhtasaaren opit takaraivossa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

petterillä se mielikuvitus laukkaa...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mikäli olen oikein ymmärtänyt blogisti on tehnyt työuransa VR:n palveluksessa ja jos olisin ilkeä niin sanoisin Leskisen olleen palkannauttia, kun taas me jotka työuramme teimme yksityissektorilla olimme palkananansatsijoita, koska yksityissektorilla on sinun ansaittava palkkasi päivittäin. No, totuuden nimessä arvostan niin julkisella-kuin yksityissektorilla työtätekiviä, samoin kuin arvostan heitä, jotka syystä tai toisesta ovat ajautuneet työttömäksi. Leskinen, työttömän elämää on turha kadehtia, tämän tietää jokainen joka työttymyyden on joutunut kokemaan.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Vihreiden ehdotus on tässä maailman tilanteessa erinomainen. On säälittävää katsoa miten blogisti ja Beni katsovat asiaa menneen maailman näkökulmasta. Muutamassa vuosikymmenessä automatisointi ja robotit korvaavat yhä enemmän työpaikkoja ja näin kaikille ihmisille ei löydy oikeita töitä ja jollakin niidenkin ihmisten tulisi voida rakentaa elämäänsä.

Tietotekniikan piti vapauttaa ihmiset, mutta eliitti onkin ottanut tietotekniikan itselleen ja vapauden sijaan, ihmiset saavatkin totalitarisen valvonnan ja elävät ikäänkuin avovankilassa, vapauden sijaan.

Blogistin ja Benin tulisikin päivittää itsensä tälle vuosituhannelle, eikä elää ajasta vuosikymmeniä jäljessä. Juuri tällaisten näköalattomien päättäjien kuten Benin, olisi jo aika poistua poliittisilta areenoilta ja antaa tilaa uusille ajatuksille.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Joitakin satoja vuosia sitten kun ensimmäisiä koneita otettiin käyttöön tuotantolaitoksissa, työläiset tuhosivat koneet, koska pelkäsivät niiden vievän työpaikat työläisiltä. Kuten tiedämme, noin ei ole käynyt. Sen sijaan työn luonne on muuttunut ja työssäkäyvän väestönosan määrä on kasvanut.

Jos tyytyisimme johonkin tiettyyn tuotannon ja kulutuksen tasoon, teknologian kehittyminen vähentäisi työn tekemisen tarvetta. Mutta kapitalistisessa talousjärjestelmässä mikään tuotannon ja kulutuksen taso ei ole koskaan riittävä, koska tuotannon lähtökohtaisena motiivina on voiton maksimoiminen ja se edellyttää jatkuvaa kasvua.

Siksi mikään teknologian kehitys ei tule kapitalistisen talousjärjestelmän puitteissa sen paremmin vähentämään työpaikkojen määrää kuin säästämään luontoa.

YLE:n uutinen eilen: YK:lta varoitus: Maailman hiilidioksidipäästöt kääntyivät nousuun ensimmäistä kertaa neljään vuoteen:

"YK:n ympäristöohjelman (UNEP) mukaan viiime vuoden hiilidioksidipäästöjen lisääntymisen taustalla on talouskasvu."

Maapallon elinkelpoisuuden säilyttäminen edellyttää sosialismiin siirtymistä

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Mitä olen itse maailmaa seurannut, ei oikeata kapitalismia tai sosialismia ole missään päin maailmaa ikinä toteutettu. Enkä näin ollen pidä kumpaakaan vaihtoehtoa, minään oikeana vaihtoehtona. Nyt tarvittaisiin ihan kunnon järjestelmäuudistus ja etsiä jonkinlainen uusi vaihtoehto, joka ei ole sosialismia tai kapitalismia.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Tietotekniikan piti vapauttaa ihmiset"

Se on se Internet mikä vapautti tiedon kulun. Tietysti tässä tulee osaamisjuttu, että aika moni ei osaa tietotekniikan perusteita riittävästi käyttääkseen vapautta mitä tietotekniikka tarjoaa. Esimerkiksi täysin rajoittamattomat maksuttomat ohjelmistot missä ei ole yhtään mitään valvontaa, vapaus kytkeä Internettiin mitä tahansa, julkaista sen kautta ja välittää informaatiota. Tämä onnistui kuluttajan budjetilla jo vuonna 1996.

Sellainen digitaalinen osaamiskuilu on nähtävissä, että helposti ollaan sitten täysin napanuorassa kokonaisvaltaiseen vakoiluun, ja vieläpä asiakkaan omasta tahdosta.

Varmin tapa kokonaisvaltaiseen vakoiluun on hakea Googlen palvelulla ja selaimella Facebookkia, Windows käyttöjärjestelmällä. Kolme jenkkisuuryritystä kerää ihan kaiken.

Se onnistuu koska markkinataloudessa kun asiakas äänestää rahoillaan ja valinnoillaan. Palvelun ilmaisuus ja tarjous marketin hyllyssä tuntuvat vetoavan.

Tietysti työpaikat katoaa että se toki pitää huomioida ajoissa. Ennenkaikkea niin että ei rakenneta valtion taloutta työn teon verottamisen varaan.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@26. Unohdit Applen, sekin keräilee ihan kaiken? Niin keräilee Amazon ja niin edelleen.

Valtaosa jättiyrityksistä keräilevät ihmisistä tietoa, mitkä eivät heille kuulu.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ero Zyskowiczin kokoomuksen ja vihervasemmiston välillä on se, että ensinmainittu näkee ihmisen vain kuluttajana ja käyttöesineenä, jälkimmäinen taas ihmisenä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tosiaan. Viime vuosina on lietsottu kansaan asiakkuus-mentaliteettia, jossa ihminen ei enää kansalaisena ole isäntä omassa yhteiskunnassaan, vaan pelkkä maksava asiakas.

Tuo mentaliteetti on levinnyt poliittiseen ajatteluunkin. Olen havainnut, että monella tavallisella tallaajalla on samanlainen suhtautuminen politiikkaan kuin marketissa shoppailuun: tyydytään rajoittumaan siihen, mitä valikoimassa sattuu olemaan ja valitsemaan siitä sen sijaan, että ryhdyttäisiin tuottamaan itse sitä mitä kaivataan ja mitä valikoimasta puuttuu.

Minua on esimerkiksi tällä palstalla luonnehdittu idealistiksi kun olen yrittänyt hahmotella jotain sellaista politiikkaa, jota ei mikään eduskuntapuolue tarjoa -- kun olen yrittänyt ottaa puheeksi sitä, millainen yhteiskunta voisi olla sen sijaan että rajoittuisin vain puhumaan siitä, millainen se itse asiassa on. (Tarkkaan ottaen minusta kommentoitiin sanoilla "...onko mahdollista, että [Kejo] idealisoi marxilaisen kommunismin ja sitten vertaa tätä ideaalikuvaansa kaikkialla näkyvään reaalikapitalismiin ja toteaa edellisen olevan parempi?")

Mutta eihän ole asiakkaan asia sotkeutua siihen, mitä marketin hyllyillä on tarjolla -- sehän on marketin omistajien päätösvallassa -- ja niinpä ei ole myöskään kansalaisen asia sotkeutua siihen, mitä poliittiset puolueet tarjoavat valittavaksi -- sehän on puolueiden sponsorien päätettävissä oleva asia?

Asiakkuusmentaliteetti ilmenee tyytymisenä siihen valikoimaan, jota ylhäältäpäin tarjotaan.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Juu, mutta tuliko siitä sittenkin tasapeli?

Uusi Suomi
Zyskowiczin ja Niinistön riita: Vihreiden mallin laskenut ekonomisti kertoo totuuden ”miljardilaskusta” – keskituloiselle -13€/kk

US/Ossi Kurki-Suonio
57 minuuttia sitten;

http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/zyskowicz...

Kommentin lausuu "Vihreän mallin" alkuperäinen laskija, ekonomisti Olli Kärkkäinen:

”Itse puhuisin, että malli on budjettineutraali”, sanoo Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen, joka työskenteli aiemmin eduskunnan sisäisessä tietopalvelussa ja on laskenut vihreiden mallin vaikutuksia.

”Lähtökohtaisesti jos perustuloa maksetaan kaikille, se kasvattaa sosiaaliturvan menoja useilla miljardeilla. Mutta kaikissa perustulomalleissa lähtökohtana on, että perustulo verotettaisiin pois keski- ja suurituloisilla. Heidän kohdallaan sosiaaliturvamenot kasvaisivat, mutta verotus nousisi jonkin verran niin, että vaikutus käytettävissä oleviin tuloihin olisi +/- 0”, hän jatkaa.

*
Lopuksi itse totean, että en usko mihinkään "budjettineutraaliin" rahanjakomalliin. Jako vaikuttaa aina ihmisten käyttäytymiseen ja edullisuusratkaisuihin. Joten..

Ben johtaa 1 - 0

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Toisin sanoen, Ben ei erityisesti piitannut (tai tiennyt) miten asia oikeasti on. Riippumatta mitä mieltä kukin on kansalaispalkasta, niin olisi toivottavaa, että rehellisyyttä arvostetaan ja epärehellisyyttä ei. Veikko nosti Zyskowizchin epärehellisyyden voittajaksi, joten lienee niin, että hänellekin epärehellisyys on suotavaa kunhan sillä puolustetaan hänen mielestään oikeaa asiaa.

Benillä on usein tapana puhua puuta heinää asioista joihin hän ei ole ehtinyt tai viitsinyt tutustua vain härnätäkseen vastapuolta, joten mitään poikkeavaa ei tässä suhteessa tapahtunut, mutta hämmästyttää kuinka harvoin tällaiseen toimintaan tartutaan. Ja vielä hämmästyttävämpää on tosiaan se, että yhä uudelleen silkka valehtelu hyväksytään.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Sisällöstä sen enmpää, mutta molemmilta keskustelijalta puuttui ns. hillitty käytös. Kaksi miestä huutaa kilpaa toistensa päälle. ja vielä arvostettuja kansanedustajia. Voi voi...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ainakin itselleni ja uskon myös enemmistölle suomalaisista työllä ja työyhteisöön kuulumisella on muutakin merkitystä kuin vain taloudellinen toimeentulo. Yksin elävälle työyhteisö voi olla se ainoa sosiaalisen kanssakäymisen muoto ja jos se tälläiseltä ihmiseltä pois riistetään niin tie pulloon tarttumiseen on lyhyt ja tuhoa tuova ja valitettavasti näitä tapauksia tiedossani on useita.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Totta. "Työttömät ne vaan juo kaljaa".

No, olut maksaa euron marketissa, etelän matkaan menee enemmän rahaa. Sama pätee lähes kaikkeen harrasteeseen. Voisihan sitä tietysti ostaa myös pallon ja potkia sitä seinää vasten.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Blogisti ei ymmärrä pätkääkään työttömyydestä.

Ero on siis tämä:
1) Jos työtön, invaliidi tms. saa vaikka 800 €/kk, hänelle koittaa yrittämisen vapaus, taiteen vapaus jne.

2) Jos työtön saa 800 €/kk (sain aikoinaan n. 760€/kk) valtavan byrokratian kautta ja mitään et varsinaisesti saa tehdä "omasta päästä", koska voi tulla harkinnanvarainen karenssi.

Kumpi on järkevämpää? Ja oikeisto vieläpä puhuu "vapaudesta" luodessaan malleja, jossa kaikki on sidottu työttömyyden ja/tai karenssin pelkoon.

P.S. Minä aloitin työt 1965 ja palkka oli 270 mk. Entä sitten? Politikkojen pitäisi miettiä tätä päivää ja luoda osaltaan järjestelmiä, jotka toimivat tässä päivässä ja mielellään vielä huomennakin.

Henry

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Saman vuoden, 1965, syksyllä aloitin Oululaisessa liikkeessä tsupparina ja kuukausipalkka oli 150mk.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Perustulosta ei kukaan ole kaavailemassa niin korkeaa, että sillä elävät eivät tarvitsisi tai haluaisi enemmän. Onhan Suomessa jo nyt tietyssä mielessä määritelty minimitulo, jonka yhteiskunta on valmis takaamaan

Kyse on siis vain byrokratian ja kannusteloukkujen purkamisests. Jos työtön kieltäytyy kaikista TE-tapaamisista, hän ei saa sieltä mitään. Mutta "sossun" puolelta silti suurin piirtein sen saman.

Olen siis Björn Wahlrosin kanssa perustulon kannattaja, toisin kuin Zyskowitz.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Eipä tarvitse paljon miettiä, miksi persut on eilisen puolue, sinisistä puhumattakaan. Ensi keväänä todellakin nähdään!

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

En minä persuja moiti. Moitin Soinia, joka petti lapsensa heidän tullessa murrosikään.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Oulusta ja lasten suusta kuulet totuuden!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset