Seppo Leskinen: asialinjalla! ryhtiä, rehellisyyttä ja tasapuolisuutta politiikkaan

Ay-jäsenmaksujen perintä kytkykaupan tulosta?

Oliko kytkykauppa vai mikä sai aikoinaan työnantajapuolen perimään ay-jäsenmaksut liittojen puolesta? Itse olen valmis uskomaan jonkin sortin kytkykauppaan. Kytkyyn, jolla on hankittu hyötyä niin työnantajille kuin työntekijäliitoille. Kytkyllä on varmistettu ay-agitaattoreille kivat päivät ja työnantajat ovat siitä hyvästä lupautuneet perimään ja tilittämään jäsenmakut liitoille. Niin ja tietysti hinta tuosta kaikesta on revitty työntekijän selkänahasta. Eihän muutoin tuollaista kytkykauppaa olisi koskaan edes syntynyt.

Nyt sitten, kun ay-liikkeen valta on kasvanut suurten jäsenmaksutulojen myötä siihen pisteeseen, että alkavat määräilemään yhteiskuntaa mielin määrin ja tukemaan vasemmistopuolueiden päämääriä pysäyttämällä ja tekemällä taloudellista haittaa niin yhteiskunnalle kuin työnantjille, olisi syytä jo vakavasti työnantajapuolen harkittava luopumista jäsenmaksujen perinnältä ja niiden tilityksiltä liittojen kassoihin. 

Olisi todella kiva nähdä liittojen reaktiot, jos toden teolla työnantajapuoli ilmoittaisi lopettavansa jäsenmaksujen perinnän. Nähtäisiin miten ay-änkyrät kerjäisivät palkkapäivinä jäsenmaksuja työntekijöiltä ja miten tärkeäksi työntekijät kokisivat liittojen jäsenyyden...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sinä varmaan tiedät tämän mullistavan lain vaikutusarviot ja kuinka laajat ovat ollut asintuntijoiden kuulemiset?

Sillä ei kai mikään hallitus tee lakia mututuntumalla, kaipa tähänkin on keskitytty huolella ja vaikutusarviot testattu ja laaja asinatuntijajoukko kertonut kantansa.

Jospa nuo asiat kerrottaisiin ay-liikkelle, niin päästäisiin eteenpäin.

Niitä ei vain taida olla :)

Ideologia voittaa järjen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ainakin täällä Ruotsissa on työnantaja lopettanut moisen. Itse saamme fakille jäsenmaksumme maksaa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Eikö Ruotsissa oltu jo niin pitkällä, että ay-liiton jäsenet kuuluivat automaattisesti sosdem-puolueen jäseniksi? Onko vielä niin?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

LO:n jäsenet kuuluivat kai 1980-luvulla automaattisesti sos.demeihin.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #8

Nin oli. Varmaan olisi sossujen päämääränä vielä tänäänkin ja meilläkin, jos vaan voimat siihen riittäisivät.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Jep,jep, palataan vaan takaisin "vanhaan hyvän" aikaan, työntekijäpuoli saa palkkansa tilipussissa, jossa on tilinauhan lisäksi setelit ja kolikot, tulisi uusia työpaikkoja runsaasti yhtiöiden palkanlaskentaan.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Faija leikkas aikoinaan -60-luvulla tilipussin niin, etteivät setelit olleet laskeutuneet. Koko tili ei mennyt hukkaan, mutta ostovoimaa piti odottaa perjantai-illasta maanantaille, mikä oli seuraava pankkipäivä.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Miten jäsenmaksujen perinnän lopettaminen johtaisi tilipussiaikaiseen käytäntöön?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tikipusseista luovuttiin ja palkat siirrettiin pankkiin sillä ehdolla, että työnantajat perivät ay-jäsenmaksut palkasta ja tilittävät ne liitoille.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #11

No mitä tekemistä tolla on ollut keskenään? Vuonna 1968 siitä taidettiin sopia, että työnantajat perivät jäsenmaksut palkasta tilittävät liitolle. Toki pankkijärjestelmä kehittyi tuohon aikaan ja helpotti niin palkanmaksua kuin mitä tahansa rahansiirtoja. Vuokrat, sähkölaskut ym. alettiin tuohon aikaan maksaa pankkiin...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tili tulee kaikesta huolimatta pankkiin, vaikka itse joudun jäsenmaksuni fakille maksamaan. Näin tulisi toimia myös Suomessa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Toivon, että perussuomalaisetkin sinisineen palaisivat alkuvaatimukseensa ja tuomitsisivat tänäänkin puoluetuet.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Tuskinpa siitä kummempaa ongelmaa tulisi vaikka jokainen maksaisi jäsenmaksunsa itse omaan liittoon.

Suomen suurin työttömyyskassa YTK, jossa jäseniä on yli 400000. Jokainen jäsen maksaa itse jäsenmaksunsa, työnantaja ei niitä peri palkasta ja tilitä.

Muuten, aika moni pienellä työnantajalla työskentelevä duunari maksaa nyös omat AY jäsenmaksunsa tänäkin päivänä itse, Se kun vie vain minuutin pari tilipäivänä aikaa kun nettipankissa asioi, ja mikäli on tasapalkkainen kuukausipalkka voi sen laittaa toistuvais suoritteeksi jokaisen kuukauden eräpäivänä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset