Seppo Leskinen: asialinjalla! ryhtiä, rehellisyyttä ja tasapuolisuutta politiikkaan

Jospa nyt vielä oikein rautalangasta tämän....

Jos minä olisin vielä työmarkkinoiden käytettävissä ja olisin vaikkapa pienehkön työnantajan palveluksessa. No niin ja sitten yhtenä päivänä työnantajani joutuisi sanomaan minulle, että nyt on kuule tilauskanta romahtanut joten en pysty pitämään sinua enää pitämään työssä ja minun on lopetettava työsuhteesi. 

Jotensakin noin työnantajani joutuisi tuon ikävähkön uutisen minulle sanomaan. Mitä minä sitten tuohon? Alkaisinko saikkaamaan ja väittämään, että et sinä voi minua irtisanoa ja kyllä sinä minua tarttet jne...Ja lopuksi, kun ei auttaisi, uhkaisisin liitolla ja vaikka käräjätuvalla ja vaikka millä, vai mitä tekisin?

Tässä se tulee. Minä hyvksyisin työnantajani ratkaisun mukisematta ja lähtisin hyvässä sovussa katselemaan muita mahdollisuuksia ja sanoisin työnantajalleni, että jos tilanne muuttuu tulavaisuudessa ja tarviit työvoimaa, niin otappa sitten yhteyttä minuunkin. Joo, noin minä menettelisin ja noin minä menettelin, eikä koskaan tarvinnut olla työttömänä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Harmi kun ei noin hienoa puoluetta enää kauan eduskunnassa ole.

No jää sitten ainakin aikaa viettää täällä puheenvuorossa valistamassa kansalaisia hienoista periaatteista.

Käyttäjän HeikkiMkinen1 kuva
Heikki Mäkinen

Joskus Ritalalla vauhtipyörä jumittaa.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Joo mutta se ei tuommonen käy kun se on sovittu korkealla ay-pomojen kesken että työnantaja ja duunari ei voi tämmösistä asioista keskustella kuin mies miehelle. Siihen täytyy saada sanoa sanottavansa myös se paksumahainen ammattiyhdistysmies joka tuulee määräämään miten asiassa toimitaan, eihän se muutoin pääsisi profiloitumaan työväen puolustajaksi. Työehtosopimukset on yleissitovia monella alalla ja ne sitoo sitä pientä työnantajaa vaikkei se liitossa olekaan. Sinuahan ne ei tässä tapauksessa sido jos et ole liitossa.

Juuri tuosta syystä jos se pieni työnantaja sattuu pääsemään sinusta eroon säällisillä vahingoilla , niin se harkitsee tarkoin ennen kuin ottaa sinut tai kenenkään muunkaan takaisin jos työtä olisikin tarjota.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Sen verran kommenttia, että sieltä tulee kaksi liiton edustajaa. Yrittäjä tai osakeyhtiön hallituksen jäsen neuvottelee yksin em. liiton edustajien kanssa. Asiasta ei päästä yksimielisyyteen.

Sitten nämä liiton miehet kertovat, että työnantaja lupasi maksaa x euroa korvausta. Työnantaja kiistää sopimuksen. Liiton miehet sanovat, että kyllä on kumma tyyppi, että vielä valehtelee. Liiton miehiä on kaksi ja kumpikin vahvistaa sopimuksen. Juttu leviää työntekijöiden keskuuteen ja pienellä paikkakunnalla kohta se leviää yleisesti.

Siis kuka valehtelee? Tietysti työnantaja. Todistajia on kaksi ja kumpikin on esteetön todistaja. Siis kannattaako asia päästää oikeuteen? Ei varmaan.

Joku tietysti epäilee minun keksineen tämän jutun. En ole Kalle Päätalon tai Väinö Linnan veroinen kirjailija, kertomus perustuu tositapahtumiin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, tällöin olisi kyse irtisanomisesta tuotannollis-taloudellisin perustein, joka on Suomessa helpoimpia Euroopassa. Tällöin irtisanominen on onnistuu todella kevyesti.

Kyseessä on täysin eri asia kuin irtisanominen henkillöperusteisista syistä, missä meneillään olevasta kiistassa on kyse. Jos koitit ottaa tällä siihen kantaa, niin olet koko lailla kaseikossa. Ei ole ihme, että keskustelu on vaikeaa, kun ei edes tiedetä mistä puhutaan.

Siinä on tavallaan jotain koomista, että väännät rautalangasta sellaista mallia, josta koko asiassa ei ole edes kyse.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Mutta tolle petterille. Pitäiskö minun ryhtyä kiroilemaan ja huutamaan, että luu kurkkuun porvareille ja.eikö yleislakko, tana, kele...?

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Eihän tuotannolis taloudelliset syyt estä irtisanomista.

Toisaalta miksi se työ antaja ei lomauttaisi "toistaiseksi" ja pyydä takaisin töihin kun tilauksia taas tulee.

Ainakaan ei liittoa kannattaisi vaivata, kun asiassa ei olisi mitään epäselvyyttä.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Niin,ei tiedetä mistä puhutaan.
Arvaapa Niko haenko yritykseni konkurssiin yhden irtisanomisen takia, jos tilanne vaatii se jotenkin joka tapauksessa on hoidettava vaikka ulos kantamalla, miksi se ei voisi olla helpompaa ?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mitä ihmettä nyt oikein meinaat? Ei tuotannollis-taloudellisista syistä irtisanominen mitään konkurssia vaadi. Työnantaja saa irtisanoa työsopimuksen, kun tarjolla oleva työ on taloudellisista, tuotannollisista tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä vähentynyt olennaisesti ja pysyvästi. Tilauksien merkittävä väheneminen on riittävä syy.

Otetaan esimerkki vaikkakin iosta yrityksestä. Entien Sonera nykyin Telia on vähentänyt väkeä yli seitsemästä tuhannesta vähän yli kolmeen tuhanteen jonkin verran yli kymmenen vuoden aikana. Vähennykset on aina tehty tuotannollis-taloudellista syistä. Käytännössä käyttökate on ollut noin 30% koko ajan ja toiminta aina merkittävästi voitollista.

Työnantajalla on ns ennakointioikeus eli työn ei tarvitse edes olla vielä vähentynyt irtisanomishetkellä.

Kuten sanoin niin tämän syyn käyttö on Euroopan helpoimpia Suomessa eikä todellakaan vaadi mitään konkurssia eikä edes tappiollisuutta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Mutta toisin on silloin, kun työntekijä ei sovellu enää työhönsä joko osaamattomuuden tai työhaluttomuuden tai sen takia, ettei tule hänen jälkeensä tulleiden työntekijöiden kanssa toimeen.

Kun tuotannolliset ja taloudelliset syyt ovat ainoa hyväksyttävä irtisanomisperuste, pienen, mutta kasvavan yrityksen mahdollisuudet tuottamattoman tai työmoraalia heikentävän irtisanomiseksi ovat olemattomat.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #15

Niin, blogi ei vaan käsitellyt sitä. Irtisanominen on mahdollista mm työvelvoitteen laiminlyönnin, huolimattomuuden, puutteellisen ammattitaidon, sopimattoman käytöksen, luvattomien poissaolojen, luottamuspulan tai alkoholin käytön johdosta. Keinoja kyllä on kunhan osoittaa asian riittävällä tavalla.

Lisää tietoa nykytilasta:
https://www.työsopimuslaki.fi/tietoa/irtisanominen/

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #18

Niko, tiedät varsin hyvin, että kun työntekijä kutsuu liiton lakimiehet keskustelemaan soveltumattomuudesta, sopimattomasta käytöksestä jne, yrittäjän mahdollisuudet vaikuttaa muodostuvat kovin vähäisiksi. Kallis on tuottamaton työntekijä, mutta työehtolainsäädäntö ja oikeudenkäynnit ovat harvoin pienyrittäjän parasta osaamisaluetta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #22

Toteat: "Niko, tiedät varsin hyvin, että kun työntekijä kutsuu liiton lakimiehet keskustelemaan soveltumattomuudesta, sopimattomasta käytöksestä jne, yrittäjän mahdollisuudet vaikuttaa muodostuvat kovin vähäisiksi."

Ongelma tässä on se, että meillä on yrittäjien kertomuksia siitä, että irtisanominen on vaikeaa ja joitain vaillinnaisilla tiedoilla esitettyjä keissejä. Työntekijäpuoleta on taas kertomuksia siitä, kuinka helposti jo nyt on irtisanottu epäasiallisilla syillä ja yhtä lailla esmerrkkikeissejä vaillinnaisilla tiedoilla.

Muistan jostain lukeneeni (en nyt miklään kiireessä löydä), että vuodessa olisi henkilökohtaisin syin irtisanottu 14 000 henkilöä.

Oikea tapa lähestyä asiaa olisi ollut katsoa miten nämä ovat päättyneet, kuinka moni meni oikeuteen, moniko sovittiin ennen sitä, kuinka moni meni sujuvasti yms.

Esimerkiksi se, että nyt kysellään SY:n toimesta kuinka moni palkkaisi mikäli irtisanomista helpotettaisiin, on aivan absurdia. Etua saavalta kysytään käytännössä haluatko sitä. Ainoa keino saada biasoimaton tulos olis velvoittaa sopimuksella sanktion uhalla oikeasti palkkaamaan mikäli laki menee läpi.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen Vastaus kommenttiin #23

Tuo 14.000 on TEM:iön tilastoista, oli esillä mm. US:en sivuilla. Muistaakseni siinä oli, että 300 - 400 tapausta riitautetaan, siis määrä vaihtelee vuosittain.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #15

Joo, eikä kannata unohtaa myöskään niitä vanhempia työntekijöitä jotka saavat jo kohtalaista palkkaa osaamisensa mukaan.
Heidät olisi hyvä saada vaihdetuksi uusiin nuoriin ja mikä parasta....halvempiin.

Tämähän tuskin hirveästi tulee koskemaan puku päällä tehtävissä töissä, mutta saattaa olla isompi vaiva heille joiden työasuna on haalarit.
Senpä vuoksi sellaisten onkin helpompi huudella, joille tulee ihottumaa haalareista.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #19

Raatikainen,
sinä olet varmastikin oikeassa. Meidän, jotka emme laita haalareita aamulla töihin mennessämme, ei varmastikaan haluta olevan kiinnostuneita työlainsäädännöstä eikä meidän pitäisi ottaa osaa ay-liikkeen asioihin ylipäätään. Meillehän nämä isojen poikien asiat eivät kuulu.

Olen tähän asti ihmetellyt, kun olen kommentoinut ay-aktiivien lakkointoa puhkuvia blogeja, että miksei kommentteihini vastata eikä ylipäätään meidän palkansaajien mielipiteitä kuunnella eikä arvosteta. Selitys löytyy siis käyttämästäni työasusta.

Enää minua mietityttää, miksi ihmeessä mekin maksamme ay-jäsenmaksuja ja lihotamme lakkokassoja?

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #25

No ihan tuo ei ollut sanomani tarkoitus.

Tarkoitin että huo "helpot" irtisanomiset potkisi enemmän niitä haalarityöläisiä jotka olisi helpompi korvata halvemmalla työvoimalla.

Oma arvioni (ei perustu tutkimuksiin, joten ei linkkiä) on, että yleensäkin työehdoista joudutaan tappelemaan enemmän niissä ns. haalarihommissa ja matalapalkka aloilla.

Yksi missä varmasti joudutaan näissä kinastelemaan, niin kusipäisten työnantajien firmoissa.
Ja periaatteessa näiden takia tällaisia sääntöjä täytyy olla.

Asialliset työnantajat ja asiansa hoitavat tuskin joutuu liitonmiesten "hampaisiin".
Näissä firmoissa varasti saadaan asiat selvitettyä ihan puhumalla ja perusjärjellä.

Eikä sinun muuten tarvitse kuulua liittoon jos et halua.
Liity YTK:hon jos mielestäsi liitot eivät aja asiaasi oikein.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin Vastaus kommenttiin #15

Ei pidä tämäkään paikkaansa, työhaluttomasta ja tai haitantekijästä pääsee kyllä eroon.

Osaamattomuus on monitahoisempi ongelma; periaatteessa kai olisi luontevaa että työnantaja kouluttaa väkeään uusien asioiden edessä, näin minä tekisin. Ei kai siinä ole edes mitään outoa, jos kerran esim uusia koneita hommataan niin tottakai myös väen osaamiseen? Toinen tulokulma on tietenkin se jos ei ole halukkuutta opetella mutta nykyäänkin siihen on keinot. Onhan sekin tietty mahdollista että on vaam niin puupää ettei osaa...

Ymmärrän pienten yritysten näkökannan tähän, vaikkei suuriosa tälläistä lakimuutosta edes kaipaa. Siltikin näkisin asian niinpäin että palkkaamista tuetaan tai paremminkin helpotetaan. Puolen vuoden koeaika paljastanee kyllä pahimmat rekryvirheet, tosin koeajalla voi myös palkansaaja lähteä koska vaan.

Kovin on pienellä lakimuutoksella saatu Suomi sekaisin. Tätä en voi käsittää, yhtä syyllistä ei ole mutta olisi parempi laittaa tämä nyt jäihin tai haudata kokonaan. Hallitus teki näin myös isomman asian kanssa (autoverouudistus), sekin ehti jo tehdä hetken tuhoaan kaupankäynnissä. Kansalaisten luottamusta hallitukseen (ja politiikkaan) se murensi toisaalta melkoisesti, aivan turhaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #21

Nummelin, työkyvyn heikentyminen voi olla seurausta monista asioista: osaamattomuudesta, oppimattomuudesta, heikentyneestä terveydestä, kotioloista jne. Kun työkyky heikentyy, työ käy raskaaksi. Monesti siinä tilanteessa työntekijä syyttää ulkoisia tekijöitä, työnantajaa, työtä sinänsä, työnjohtoa. Kuvaan saattavat tulla myös päihteet. Vaikkei päihteitä käytä työviikkoina, viikonlopun päihteiden käyttö voi lisätä ongelmia työssä.

Ihan normityöntekijästä voi kasvaa otollisissa olosuhteissa haitantekijä. Pienyrittäjä on harvoin työehtosopimuslainsäädännön asiantuntija ja liiton lakimies voi olla liian kova pala. Palkkaamista tukemalla tai helpottamalla ongelmaa voidaan jopa pahentaa.

Itse toivoisin myötätuntoa yrittäjille. Kasvuhalukkuutta ei pidä kahlita liian kovalla lainsäädännöllä. Olemme kasvu-uralla, nyt on lainsäädännön uudistamisen aika. Lama-aikana työlainsäädäntöuudistukset eivät onnistu ikinä.

Pienyrityksissäkin lakkoase toimii. Pienyrittäjä ei voi mielivaltaisesti irtisanoa työntekijöitä. Jos työntekijät kokisivat irtisanomisen epäreiluksi, tuotantoteho laskisi olennaisesti tai pysähtyisi kokonaan. Monesti kyse on siitä, että myös työntekijäpuolella on halua päästä eroon työtä haittaavasta tekijästä.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin Vastaus kommenttiin #27

Minä kyllä koen sympatiaa yrittäjiä kohtaan, kyse ei ole siitä. Eniten tässä hommassa kaivelee mitättömän vaikutuksen omaavan asian pakkosyöttö josta seuraa mittakaavassa isompi murhe.

Palkkaamista helpottamalla asiaa voidaan pahentaa? Mitä tämä tarkoittaa? Ei kai sekään mikään ideaalitila ole jossa työntekijä vaihtuu ns tasalta ja puolelta, joko irtisanottuna tai sen johdosta että haluaa yli kymmenen henkilön firmaan?

Heikentynyt terveys tai kotilolot ei irtisanomalla parane, joskaan ei sitä yrittäjänkään kontolle voi pistää. Miten olisi tässä tapuksessa yhteiskunnan roolin tarkastelu?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #31

"Palkkaamista helpottamalla asiaa voidaan pahentaa? Mitä tämä tarkoittaa?"
Sairastuneeseen työyhteisöön lisähenkilöiden palkkaaminen ei suinkaan paranna työhyvinvointia. Usein vaikutus on päinvastainen.

Yhteiskunnan osuudesta: Minusta yrittäjävastuuseen kuuluu, että yrittäjän tulee olla jossain määrin myös sosiaali(työn)tekijä. Vastuu työntekijän työhyvinvoinnista pitää sisällään myös huomiointia työntekijän elämän vaihteluissa, kotioloissa ja terveydentilassa muutamia esimerkkejä mainitakseni.

Mutta kyllä yrittäjän vastuuta ennenkaikkea pienyrityksissä on kasvatettu liian suureksi. Ammattiyhdistykset ovat kovin usein kehityksen jarruttajina. Kun jarruttaja lopettaisi jarruttamisen, työntekijöiden työhyvinvointi ja työsuhdeturva itseasiassa monessa tapauksessa paranisi.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin Vastaus kommenttiin #34

Ikävä kyllä pelkkää spekulaatiota vaikka asia olisikin noin.

Sen sijaan tosiasia on että tällä menolla meillä on vaan koko ajan enemmän riitaisampi yhteiskunta.

Minä näen tämän ongelma yhteiskunnan kautta vaikka tätä peilataan satunnaisten kertomusten perusteelle, molemmin puolin.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Sinisten ajattelua pähkinänkuoressa, asian vierestä kirjoittelua ja jopa ajoittain narsistista vääristelyä.

Ei mikään ihme että on prosentin puolue, ei taida ymmärrys riittää siihen ettei tälläinen kirjoittelu uppoa 99% kansasta.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Rautalankaesimerkkisi osoittaa sen ettet näköjään tiedä mistä edes puhut.

Eikö vain?

Pakko osallistua keskusteluun vaikkei edes tiedä mistä puhutaan niinkö?

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

”Rautalangasta” on hyvä joskus vääntää. Toivottavasti suhteellisuudentajua saadaan palautettua katsomalla Valtiokonttorin linkkiä. Siitä ilmenee, että valtion tämän hetkinen velka on yli 105 miljardia euroa. Se on vertauskuvallisesti yli 105 kilometriä korkea pino painosileitä 100 euron seteleitä.

Moottoritien oikeassa reunassa olevalle jatkuvalle valkoiselle viivalle kantilleen poikittain asetettuna seteliniput ulottuisivat Helsingistä hiukan yli kuusi kilometriä Lahden pohjoispuolelle. Etäisyys Helsingistä Lahteen on 99 kilometriä. Siinä voi itse kukin autoa ajellessa silmällä tätä valkoista jatkuvaa viivaa matkalla pohjoiseen.

Mitä valtion velanottoon tulee, niin Valtiokonttorin sivulla lukee:

”Lainanotto tapahtuu kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla: sekä pankit että sijoittajat tulevat suurimmaksi osaksi Suomen ulkopuolelta.”

http://www.valtiokonttori.fi/fi-FI/Valtionvelka_ja...

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Nimenomaan.

Tämän vuoksi olisi hyvä jos yritysten johto keskittyisi tuotekehittelyyn jotta saataisi tuotteita jotka myy maailmalla ja saataisi rahaa rajojen sisäpuolelle.

Ei tarvitsisi raahata velkarahaa.
Tosin ei siitäkään olisi haittaa jos firmatkin maksaisivat veronsa ilman veroparatiisikikkailuja.

Nyttenhän osaamattomien johtajien tuotekehittelyä suomessa on YT-neuvottelu ja vaade että saa potkia vähäisetkin työntekijät pihalle.
Näin saadaan pidettyä osingot oikealla tasolla.

Siinähän jäisi vähän rahaakin laittaa hyvä asfaltti helsinki-lahti väliselle motarille, että olisi hyvä pohja levitellä satasen seteleitä.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Leskisen kannattaa tosiaankin kirjoittaa "Jos minä olisin . . . vaikkapa pienehkön työnantajan palveluksessa."
http://leskinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/35837-hal...

Lomauttaminen on myös pienten työnantajien käytettävissä.
https://www.tyosuojelu.fi/tyosuhde/lomautus

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Leskinen puhuu tuotannollisista syistä. Laissa puhutaan kuitenkin siitä, että yritykselle sopimattoman henkilön irtisanomisen tulisi olla mahdollista.

Ajatellaanpa, että yrityksessä on työntekijä, joka on uuvahtanut. 10 hengen porukasta yksi ei enää suoriudu tehtävästään. Uuvahtanut työntekijä katkeroituu yrittäjälle, kun tämä on yrittänyt saada henkilöä tuottavaksi.

Kun tuo työntekijä ei tee sellaisia virheitä, että työsuhde voitaisiin purkaa, työnantajan on pakko katsella työntekijän haukkumista ja solvaamista, muiden työntekijöiden häiritsemistä. Pienessä yrityksessä tämänkaltaisen työntekijän irtisanominen voisi kuitenkin kasvattaa tuottavuutta jopa viidenneksellä.

Ainoa mahdollisuus on lopettaa uusien työntekijöiden palkkaaminen, aloittaa yt-neuvottelut ja henkilön irtisanomisen jälkeen olla palkkaamatta uusia työntekijöitä puoleen vuoteen. Yrittäjä ei välttämättä luota työmarkkinoiden toimivuuteen ja jättää yrityksen kasvumahdollisuudet käyttämättä, kun palkkaamiseen sisältyy riski vastaavan kaltaisesta tapahtumasarjasta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Niemeläinen, esimerkkisi ei ole arkitodellisuuden kanssa mitään tekemistä, näin uskallan väittää sillä kokemuksella joka itselläni on viideltä eri vuosikymmeneltä konepajateollisuudesta ja useista pk-yrityksistä, myös luottamusmiehenä. Tälläisia esimerkkejä voi kuka tahansa sepustaa aikansa ratoksi, mutta arkitodellisuuden kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #24

Granlund, vaikka oletat kokemuksesi tuoneen sinulle näkemyksen, sinulta puuttuu se olennainen kokemus yrittäjyydestä.

Yrittäjän omakohtainen kertomus tuotannon kasvusta ja omasta asemastaan yhdessä tilanteessa on minusta vakuuttavampi kuin se, että entinen luottamusmies väittää sellaisen olevan jonkun päiväunissa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #24

Granlund, kommentistasi tuli mieleen vanha keskustelumme.

Kerroit taannoin, että te noilla konepajoilla harrastitte hankaloitten työntekijöitten savustamista. Pakotitte siis työporukan toimesta hankalia ihmisiä vaihtamaan työpaikkaa. Keskustelua käytiin tuolloin luottamusmiehistä ja heidän toimintatavoistaan. Jätit tuolloin kertomatta asian, minkä kerroit nyt: olet työskennellyt luottamusmiehenä.

Oletko nyt jälkikäteen tarkasteltuna vieläkin sitä mieltä, että te luottamusmiesvetoisella työpaikkakiusaamisellanne savustitte ulos yrityksessä ei-toivottuja työnvieroksujia ja työpaikkailmapiiriä heikentäviä henkilöitä? Itse epäilin jo tuolloin tuon kaltaisen savustustoiminnan kohdistuneen ammattiyhdistysliikkeeseen kuulumattomien, hyvien työntekijöiden saamiseen yritysten palkkalistoilta.

Kun aikoinani olin paperitehtaassa töissä ja kuuluin tuolloin Paperiliittoon, liittoon kuulumattomien kanssa emme saaneet työaikana puhua. Karttaminen oli keino, jolla uudet työntekijät, harjoittelijatkin, pakotettiin liittymään liittoon ensimmäisen työkuukauden jälkeen. Muutakin kiusaamista harjoitettiin.

Olitteko te, Granlund, siis oikeasti yritysjohdon kanssa yhtä mieltä siitä, keitä yrityksestä piti työpaikkakiusaamisella ulos savustaa?

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen Vastaus kommenttiin #36

Mahdollisesti myös "väärä" puoluekanta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #36

Höpötät omiasi "savustamisesta" totesin, että jos pienessä työyhteisössä on henkilö joka myrkyttää työilmapiiriä niin hänen olonsa muiden työntekijöiden toimesta tuossa työyhteisössä käy niin vaikeaksi, että hän ymmärtää lähteä itse. Koskaan minä, tai kukaan tuntemani ay-aktiivi ei ole osallistunut yksittäisen työntekijän savustamiseen hänen poliittisen näkemyksensä tai liittoon kuulumattomuutensa vuoksi. Niemeläinen, sinulla on kyllä kovin kiero näkemys siitä mikä on luottamusmiehen rooli työyhteisössä, hänen tehtävänsä on katsoa, että mm. tes:a noudatetaan, mutta toimia myös "välittäjänä ja sovittelijana mikäli työyhteisössä ongelmia esintyy. Luottamusmies pyrkii estämään ristiriitoja, ei aiheuttamaan niitä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #44

Niinkuin kerroin, minun käsitykseni luottamusmiestoiminnasta on peräisin paperitehtaalta. Pääluottamusmiehen toimistosta toimitettiin kolmen kuukauden välein jokaiseen tehtaan valvomoon ulottuvassa jakelussa lista henkilöistä, jotka eivät olleet liittyneet Paperiliiton jäseniksi ensimmäisen työssäolokuukauden aikana. Näin toimittiin ainakin koko 1986 - 1991 välisen ajan, jolloin olin tehtaalla töissä.

Osastojen luottamusmiehet puolestaan kiersivät valvomoissa ohjaamassa henkilöitä karttamaan henkilöitä tai toisissa tapauksissa selvittämässä, että henkilö kuuluu johonkin toiseen liittoon ja on vain väliaikaisesti tehdastöissä. Karttamisen sääntöihin kuului, että henkilölle piti puhua työtehtäviin kuuluvista asioista, jos esimies oli paikalla. Jos esimiestä ei ollut näkemässä, henkilölle ei puhuttu myöskään työtehtäviin kuuluvista asioista. Radiopuhelimeen piti vastata, koska esimies kuunteli radioviestintää.

Kyllä tuo karttaminen tuotti tulosta. Osastolla, jolla työskentelin oli koko ajan 100 %:n järjestäytymisaste 3 kk:n työsuhteen jälkeen, kuukauden jälkeen 99 %.

En kyllä oikeastaan usko, että tilanne olisi tehtailla muuttunut noiden vuosien jälkeen. Voin toki kysellä sukulaismieheltäni, joka puuhailee kyseisellä tehtaalla osaston luottamusmiehenä.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin Vastaus kommenttiin #48

Itse olin paperitehdaselämässä kymmenisen vuotta sinun kokemuksesi jälkeen eikä kuvatunlaista toimintaa enää todellakaan ollut. Nykypäivänä kuulemma ei ollenkaan. 90-luvun lama vei lähes kaikesta ay ylilyönneistä terän, suosittelen päivittämään käsitystä.

Nykyään olen aivan eri töissä kuin edellä mainitussa, katson asiaa enempi ”sieltä toiselta puolelta” eikä käytännössä ole ollut mitään ongelmia ay toiminnan puolelta. Minulle sinällään on se ja sama kuuluuko ihminen liittoon, sen jokainen voi itse punnita itselleen sopivaksi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #36
Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Eli Leskisen blogin sanoma jää epäselväksi, jos sillä oli tarkoitus osallistua nykyiseen keskusteluun irtisanomisen helpottamisesta.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #29

Kämäräinen, olet täysin oikeassa.

Leskisen avaus on omiaan sotkemaan asiaa. Tuotannollisten syiden perusteella irtisanominen on Suomessa kovin helppoa. Lainsäädäntöuudistuksessa on kyse ihan muusta.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #30

No kyllä minä esimerkilläni kuitenkin sitä haluan tai ainakin yritän kuvata, että vaikeaa on yrittäjän päästä työntekijästä irti, jos työntekijä on riitaisa ja alkaa saikkaamaan ay-agitaattoreiden tuella jne. Kun taas minä ja minunlaisestani työntekijästä yrittäjä pääsisi ihan joustavasti yhteisymmärryksessä...

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin Vastaus kommenttiin #32

Valtion pitkän ”mutta kapean” leivän äärestä eläkkeelle jääneenä voi tietysti lupailla mitä vaan.

Kapea on lainausmerkeissä siksi että se valtion leipä on melko laveaa:

https://www.eva.fi/tyotjatekijat/palkansaajien-kok...

No käsittääkseni sinä et ollut ihan noissa laveimmissa viroissa mutta kuitenkin.

Monetko YT:t vähennystarpeella valtion töissä kävit läpi?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #33

0, mutta nuorena armeijan kahta puolta olin monen yksityisyrittäjän hommissa jaolen heidän kanssa ollut koko elämäni ajan hyvissä väleissä jne...

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Vaikka eihän se lomauttaminenkaan ole työnantajalle ilmaista, maksuja siitä kertyy joka päivältä. Pienelle työnantajalle ylimääräisten "miesten" lomakorvauksetkin ovat rahaa. Tuleekohan vielä muitakin kulunkeja.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

"Jos minä olisin vielä työmarkkinoiden käytettävissä ja olisin vaikkapa pienehkön työnantajan palveluksessa. No niin ja sitten yhtenä päivänä työnantajani joutuisi sanomaan minulle, että nyt on kuule tilauskanta romahtanut joten en pysty pitämään sinua enää pitämään työssä ja minun on lopetettava työsuhteesi. "

Jos olisit vielä työeämässä ja pienehkö työantajasi sanoisi, että taas menee junat niin hitaasti ja epävarmasti, että pudotetaanpas palkkaasi 10%. Mitä tuohon vastaisit?

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

#10
Kysymyshän on irtisanomisen helpottamisesta, eihän tässä oikeuskäytäntöjä eikä yksilönvapautta olla muuttamassa.
Ammattiliitoissako se viisaus asuu luetella syyt miksi saa irtisanoa, muuten kiristetään, uhkaillaan ja lakkoillaan että saadaan mieleisiä päätöksiä kansalaisten valitsemalta hallitukselta ja eduskunnalta, tarvitseeko äänestyslippuja enää painaakaan.
Tarkemmin ajatellen mitä ihmettä ammattiliitot tässä tekee ollenkaan, eikös tämä ole lainsäädännöllinen asia.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Maailmassa on tasapuolisesti kusipäisiä yrittäjiä, ja kusipäisiä työntekijöitä.

Tuo kusipäisyys on kuitenkin molemmilla osapuolilla pientä vähemmistöä.

Nyt sitten hallituksen mukaan, sille kusipäiselle yrittäjälle pitää antaa enemmän kusipäistä valtaa.

Huono, ja huonosti harkittu esitys, joka ei työllisyyttä paranna.

Jos haluaa välttämättä ay-liikkeen kanssa tapella, se ei ole vaikeaa.

Yhdestä asiasta olen kyllä varma, tätä lakia ei tule.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen
Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Sepon esimerkki oli yksinkertainen ja selkeä. Jos tuotteen kysyntä vähenee, on pakko vähentää tuotteen valmistusta. Tämä on luonnonlaki markkinataloudessa.

Sosialismissa se ei ole luonnonlaki ja sellaisessa taloudessa meidän ay-väki kuvittelee meidän elävän. Tekniikka tuo muutoksia elämäämme ja sitä ei ay-väki halua hyväksyä. Satelliittipuhelimet ja kännykät olivat olleet kauan aikaa käytössä ennen kuin Merimies-Unioni hyväksyi, ettei laivassa tarvitse olla radiosähköttäjää.

PS: pehkana, loppu jäi kevennyksestä, tässä se on oikein:

Lopuksi kevennys:

Aikoinaan NL:ssa oli tapana palkita työntekijöitä tai tehtaita työn sankaruudella kun ylittää tuotantotavoitteet. Eräänä vuonna sankaripalkinnon sai tehdas, joka valmista pelkästään kylttiä "Hissi ei toimi".

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Seppo se on saanut elää sosialismissa, tälläisen perusdemariduunarin yksityissektorilla on aina päivittäin joutunut tienamaan oman palkkansa työpanoksensa antaen. Seppo on ollut palkannauttia, minä palkanansaitsija.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Tuntuuko nyt ylevältä? En epäile.
No, semmostahan se on sosialidemokraateissa että millään ei ole väliä kunhan saadaan keskustelu hiljaiseksi, muuten voi tyhmyys paljastua, ohjeet tulee niin korkealta kuin päitä riittää. Tohkeissasi et muistanut edes jiitä vai oliko nuukuutta.
Tuosta kuvastasi tulee kyllä mieleen että joku palkanansaitsija on saanut enemmän kuin on ansainnut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset