Seppo Leskinen: asialinjalla! ryhtiä, rehellisyyttä ja tasapuolisuutta politiikkaan

Esimerkki ja totuus Ay-liikkeen toiminnasta...

Tää on totuus. Oulun Tuirassa alkoi vuonna 1972 uuden huoltoaseman rakennustyö. Rakentajana oli kemiläinen rakennusfirma. Minä ja setäni käytiin kysymässä mestarilta mahdollisuutta päästä töihin ja niinpä mestari palkkasi meidät. Tuolla työmaalla oli meitä ns. sekamiehiä kolme, kaksi kirvesmiestä, muurari ja mestari. Mestari oli erittäin mukava mies. Hänen kanssa sovittiin, mm. siitä, että pidämme vain lyhkäsen ruokatauon ja siten voimme lopettaa työpäivän aikaisemmin..

Kaikki meni hyvin noin viikon verran. Ollessamme yhtenä päivänä työmaakopissa ruokatauolla ajoi kopin eteen kerman värinen Lada ja siitä nousi kravattiherra salkun kanssa ja tuli sisälle meitä jututtamaan. Hän kyseli, että missä te kuivaatte työvaatteet ja missä te peseydytte. Vastattiin, että olemme sopineet mestarin kanssa, että emme pidä kuin lyhyen ruokatauon jotta ehdimme kuivata työvaatteemme kotona ja myöskin peseytyä.

Sitten seuraava kysymys oli, että onko tuo vesiämpäri teidän juomavetta. Vastattiin että on ja vesi piste on tuossa parinkymmemen metrin päässä ja siitä haemme veden. Ja kysymyksiä seurasi aina palkkojamme myötä ja aina vastasimme, että olemme mestarin kanssa sopineet palkoistamme ja kaikesta muustakin, mikä tähän työhön liittyy.

Arvatkaapa hyväksyikö tuo kravattiherra näitä meidän itsemme sopimia ehtoja? No ei alkuunkaan. Hän määräsi vesiastian vaihdettavaksi hanalliseen kannelliseen. Hän määräsi työvaatteille paikan, jossa niitä voidaan kuivata. Hän määräsi kaikesta mahdollisesta ja kun yritettiin sanoa, että olemme itse sopineet mestarin kanssa näistä touhuista ja että tämä meille sopii hyvin. No ei auttanuti. Kravattiherra uhkasi jopa työmaan saarrolla, ellei hänen määräyksiä uskota..Ja tämä kaikki on totta..

Jo tuolloin nuorena ajattelin ja ymmärsin, että nuo ammattiliitot ja niiden tyhjäntoimittaja kravattiherrat voivat määräyksillään ahdistaa firmat kontilleen. Ja tuossa uskossa olen ollut koko elämäni, enkä uskostani luovu, kun seuraan tämänkin päivän poliittisia lakkoja ja ay-liikkeiden ylimielisten kravattiherrojen puheita ja tekoja.

Että tämmönen tarina todellisesta elämästä... 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Johan oli kamala kravattiherra, kun teidän parastanne ajatteli. Ja tuli vielä uudenkarhealla Ladalla.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ehkä se ei ihan ollut Sepon sanoma, vaan turhantärkeät virkamiehet:)

Toni Rintala

Noh, nykyään kaikki tietävät, että jos juomavesi on ämpärissä, siinä pitää olla kansi. Mielummin myös se hana. Ja vesi pitää silti vaihtaa muutaman tunnin välein.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Toisinaan tulee mieleen että miksi näitä yleishaitallisilla yhdistyksiä tuetaan verotuksellisesti isolla rahalla.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Eihän tuollaisiin työsuojelun perusteiden tsekkaamiseen ay-liikettä tarvita, se on viranomaisen tehtävä.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Tämän vuoksiko vähän jokaisen pitää olla yrittäjä?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Ajat oli -72 vielä toisenlaiset ja tavat. Ei ollu raksalla merkkihaalareita, ei naulankestäviä kengänpohjia ei edes kypärää päässä.
Tämä ei mitenkään liity mihinkään mutta tuli vaan mieleen että jos nykyinen viranomainen menisi -72 työmaalle niin se työmaa varmasti pysäytettäisiin samana päivänä. Silloin ei muutoin komennusmiehille järjestetty asuntoakaan työnantajan puolesta, monet yöpyi siellä työmaaparakissakin. Itse muistan Kiteellä liimatehdasta tehdessä -71 asuneeni 10 miehen yhteisesti vuokraamassa autotallissa, oli melko raikas herätys kun talvipakkasella ensimmäinen lähtijä jätti pariovet selälleen. No, nuorena se oli ihan mukavaa kun sai kokemusta oikeasta elämästä, en ole katkera.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Minulla on esimerkki myös elävästä elämästä, kun autokuskin tunnit ei pitänyt ollenkaan yhtä piirturikiekon kanssa huomautin siitä.
Seurauksena oli että liiton miehet tuli työmaalle, minulle sanottiin ”meitä ei kiinnosta yhtään se kumpi on oikeassa mutta jos et maksa firmasi kaadetaan”.
Nostan hattua siitä että sanottiin niin selvästi ja lyhyesti mikä on pelin henki niin että sitä ei voinut väärin ymmärtää.
No, minä maksoin ja ei se kaverikaan kovin kauan ollut kun lähti itse pois.
Kyllä irtisanominen voisi olla yksinkertaisempaa ei vain konkurssin tai oikeusprosessin kautta.
Yrittäjän ei pidä riskeerata yrityksensä toimintaa, jos joku on pois saatava jotenkinhan se on kuitenkin hoidettava.
Tämä että kiristetään ja uhkaillaan talouden matalaksi panolla eli lakoilla kansalaisten valitsemalta hallitukselta ja eduskunnalta mieleisiä päätöksiä menee yli ymmärryksen.
Jos se näin menee tarvitseeko enää äänestyslippuja painaakaan ??

Käyttäjän vheinonen802 kuva
Viljo Heinonen

Juuri nyt Hallitukselta ei vaadita mitään lisää, vain sitä, ettei Suomeen luoda vahingollisia kahden tason työmarkkinoita.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Mietityttää että jospa olisit ollu äkänen ja vienyt riidan käräjätupaan ratkaistavaksi, niin mikähän olisi ollut tulos?

Käyttäjän vheinonen802 kuva
Viljo Heinonen

Valvonta täytyy olla. Muuten tietämättämät ja kokemattomat tekevät itselleen ja koko työyhteisölle vahingollisia sopimuksia. Kiitos Leskiselle valaisevasta esimerkistä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

On myös yritysten etu, että on olemassa selvät pelisäännöt, kuten tes:n yleissitovuus, sillä estetään yritysten välinen epäterve kilpailu, jossa häviäjinä ovat yritykset, jotka vastuullisesti hoitavat velvoitteensa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Länsiväylässä päätoimittaja A-P Pietilä kiinnittää huomioita erityisesti Ay-liikkeen tuesta vasemmistolle, joka ei kuitenkaan ole tukea palkansaajille. Demarien jäsenistä kaksi kolmasosaa on eläkkeellä. Vasemmistoliiton jäsenistä taas puolet on eläkkeellä.

Kampanjaa rahoittavat ammattiliitot, jotka haluavat kaataa Sipilän hinnalla millä hyvänsä. SAK:n työpaikkakampanja on vasta alkusoittoa. Palvelualojen ammattiliitto Pamin puheenjohtaja Ann Selin lupaa eduskuntavaalien vasemmistolle runsaasti vaalirahaa ja saman tekevät myös Teollisuusliitto, AKT ja SAK.

Demarien ja vasemmistoliiton työssäkäyvistä yli puolet toimiin julkisella sektorilla tai järjestöissä. On perusteltua kysyä, kenen etua ajaa ay-liikkeen kampanjointi yksityisiä työnantajia kohtaan?? Voiko verottomia ay-varoja käyttää puoluepoliittiseen vaalityöhön? Ay-johtajat nostavat vihaa ideologisilla seikoilla eivätkä palkansaajien etujen perusteella.

Olen kopsannut tästä Pietilän kirjoituksesta vain pienen osan, joka minusta olisi kansankin hyvä tietää vähän enemmän. Suomi AB tulee näistä lakoista eniten kärsimään kokonaisuutena ja todennäköisesti työllisyys myöskin kärsii eniten, kun pienyritykset eivät uskalla ottaa itselleen liian isoja riskejä palkkaamalla lisää väkeä.

AY- pomot saavat näyttää vain jälleen kerran valtaansa hallitukselle, joka kuitenkin on demokraattisesti valittu puolustamaan koko kansan yhteisiä arvoja. Tuleeko tästä seuraava "punakapina", jossa ei ole ketään voittajia?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ehei Seppo, olitte vähän tyhmiä. Ei mestarin kanssa voi noin merkittävistä työehdoista sopia. Kyllä ravattiherra oli tietenkin närkästynyt, kun omin päin menitte sellaista sopimaan. Ajattele, jos paikallinen sopiminen yleistyisi, ravattiherralta loppuisi työt.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Pienipalkkaiset, ammattiliitot ei yhtään mitään, hallitukset ei edes minimipalkkalakia.
9 euron virityksiä, hyi hel......

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Melkein viidenkymmenen vuoden takaiseen Suomeen sijoittuva tarina, mitä tekemistä sillä on minkään kanssa enää? Suomi ikääntyy, mutta ei sen silti tarvitse sitä tarkoittaa, että gubbejen muistelujen mukaan tätä maata tyyrättäisiin.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Niin on, mutta vieläkin näen punaista tuota muistellessani...

Käyttäjän vheinonen802 kuva
Viljo Heinonen

Juuri noin ihmiset yleensä omiin töppäilyihinsä suhtautuvat. Leskisellä ei ole vieläkään varaa myöntää toimineensa oman etunsa vastaisesti. Ennen sopimista pitäisi aina tarkistaa, mikä on oikea lain ja alan sopimuksen mukainen käytäntö. Paremmin saa sopia, jos pystyy, mutta yleisen sopimuksen alittava paikallinen sopimus on jo lähtökohtaisesti mitätön.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #20

Olihan se täysin käsittämätöntä ja tyhmää säilyttää juomavettä ämpärissä puhumattakaan, että kuivattaa työvaatteensa kotona. Käsittämätöntä, että työntekijät ovat niin tyhmiä, etteivät edes huomaa kuinka heitä riistetään.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Ylioppilaskirjoitusten jälkeen, ennen armeijaa, hain ja pääsin HKn makkaratehtaalle töihin. Kun työsuhdetta oli kulunut 3 kk, tuli pukuhuoneessa luottamusmies jututtamaan poikaa. Kaivoi sitten laput esiin ja sanoi, että laita nimi paperiin, niin olet sitten liiton jäsen (SEL). Sanoin hänelle, että tämä on vain väliaikainen työ, johon liiton mies vastasi, että täällä on "tapana", että kolmen kuukauden jälkeen kaikki liittyvät. Jos et liity "laitamme per#että penkkiin".

Niinpä minusta tuli enemmistökommunistien johtaman liiton jäsen ja maksoin jäsenmaksut työsuhteen päättymiseen asti. Sain kuitenkin liiton lehden vastineeksi.

JK. Tehtaalla oli muuten taistolainen myyrä, joka jakoi Tiedonantajaa pukuhuoneeseen. Ainakaan minun aikanani ei selvinnyt kuka tämä desantti oli. Vakava poliittinen selkkaus joka tapauksessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset