Seppo Leskinen: asialinjalla! ryhtiä, rehellisyyttä ja tasapuolisuutta politiikkaan

Tyytyväinen vai ainainen valittaja

Otsikkoon viitaten, kumpaa sinä olet? Omalta osaltani voin sanoa olevani varsin tyytyväinen mies. Palvelin valtiota virkasuhteessa pitkän rupeaman kaposen mutta pitkän leivän äärellä. Tuon pitkän leivän äärellä pystyin rakentamaan itselleni ja perheelleni turvallisen ja vakaan elämän. Ei ole väärin sanottu, jos sanon, että tyytyväisyyteni on saavutettu elämän arvoilla, jotka lähtee siitä uskomuksesta, että jokainen meistä on oman onnensa seppä. Opettihan jo edesmennyt isäni, myöskin pitkän linjan valtion palvelija, minulle, että ei ne suuret tulot, vaan ne pienet menot...

Noin, ja tyytyväisyys kohdallani jatkuu valtiolta tienaamani pikkuruisen eläkepalkan turvin jo hyvän joukon toistakymmentä vuotta. Eläke riittää hyvin kattamaan kaiken tarpeeni. Asumme omassa omistetussa asunnossa. Harrastamme paljolti kotimaan matkailua asuntoautolla ja käymme kerran vuodessa lämpimissä kohteissa 2-3 - viikon reissuja. 

Tämän kaiken kerron siksi, kun en koskaan työssä enkä missään haukkunut valtiota, enkä valittanut kenellekään pienestä palkasta. Ymmärsin, että palkka on jokaisesta virasta se mikä se on. Toisilla oli korkeammat virat ja palkat ja toisilla matalammat virat ja palkat. Jokainen tyytyväinen ja tasapainoinen ihminen rakentaa omilla ansioillaan oman tyytyväisen elämän. Jokainen on oman onnensa seppä, ainakin minun arvomaailmassa. Toivottavasti myös sinun.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiva kirjoitus itsetyytyväisyydestä.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Minäkin olen pohjimmiltani perustyytyväinen suomalainen, eurooppalainen ja maailmankansalainen. Se mitä olen henkeni pitimiksi tehnyt vuosikymmeniä kutsutaan työksi. Ja sen tekijänä työläiseksi. Jos en muuta ole matkan varrella oppinut, niin ainakin sen, että en ihan pelkästään omilla avuillani ja ansioillani ole tätä taivaltani taittanut. Paljon ovat perhe, ystävät ja yhteiskunta kaikkine erilaisine toimintoineen olleet vaikuttamassa liki 80-vuotiseen elon taivallukseeni. Paljon olen saanut. Paljon olen menettänyt. Kokemusta on tullut roppakaupalla. Kiva olla vielä olemassa.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Kirjoitus edustaa sellaista nöyrän hallintoalamaisen arvomaailmaa, jota minun on hyvin vaikea ymmärtää. Kiinassa tai Pohjois-Koreassa olisit varmasti ihannekansalainen.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Ei ne suuret tulot vaan pienet menot. Pätee moneen asiaan. 520€/kk (=työmarkkinatuki) korvauksella pärjää just ja just jos valmistaa itse ruokansa perusraaka-ainesta ja ostaa käytettyinä vaatteensa ja muun tilpehöörin. Lisäksi tulee olla hyvä käsistään. Sairastamiseen ei ole varaa joten kannattaa pitää itseään hyvässä kunnossa kuntoilemalla. Tuossa työttömän selvitytymisen perusteet. Pätkätöitä yksinelävän ei kannata tehdä, sillä kenelläkään ei ole varaa jäädä rahattomaksi n. 1,5kk ajaksi odottamaan korvauksia työn loputtua. Noin se vaan on.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Valtion haukkuminen kuuluu politiikan tekemiseen. Niin tekee blogin kirjoittajakin, silloin kun ne "väärät" tahot ovat vallassa.

Politiikkaa tehdään haukkumalla muita. Niin se menee.

Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

Tuskin Suomessa on yhtään tyytyväistä jolle maksetaan alle 9€ tunti

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko

Ja hyvä niin. Tämä yhteiskunta pysähtyisi, jos kaikki olisivat tyytyväisiä alle yhdeksään euroon tunti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ihmiskunta eläisi vielä luolissa ja ajaisi neliskulmaisilla pyörillä jos ei kritiikkiä ja parempia ehdotuksia olisi esitetty.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kekkosen aikaan kaikki oli paremmin. Silloin ei ehkä olisi pitänyt valittaa niin paljoa. Kekkosen jälkeen suomalaiset eivät osanneet valita parempia ehdotuksia, vaan tarttuivat niihin huonompiin. Niinpä olemme palaamassa "luoliin" ja "nelikulmaisiin pyöriin".

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Minulla nousivat ns. "karvat pystyyn", kun luin tuon piskuisen juttusi. Te virkamiehet, yhteiskunnan verenimijät, vailla vastuuta ja velvollisuuksia, olette yhteikuntamme pahin vihollinen. Teidän ei tarvitse leipänne eteen tehdä muuta kuin raahata luunne paikalle ja olla tekevinänne jotain ja palkka juoksee, ja vaikka olisitte miten epäpäteviä tai tumpeloita, teitä ei saa erotettua kirveelläkään. Virkamiesten virheet maksamme me, jotka otamme riskejä, teemme kovasti töitä ja yritämme pärjätä tässä elämässä, eikä loisia valtion kustannuksella. Ettäs kehtaat vielä tulla tänne kerskumaan. Jos ihmisessä ei ole sen vertaa ytyä, että hän ymmärtäisi edes kritosoida epäkohtia, niin silloin ihminen on jo puoliksi vainaja, mutta eihän virkamiehen muuta tarvitsekaan. Tämä on käsistykseni virkamiehestä.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Tuo on sinun käsityksesi ja sinulla on käsitykseesi täysi oikeus. Muuten et taida tietää mitä ja minkälainen vastuu ja työ on esim. poliisissa, rajavartiostossa, merivartiostossa, tullissa, postissa ja valtion rautateilla. Tosin VR:llä ja Postissa ei enää yhtiöittämisten jälkeen virkasuhteissa, mutta vastuu ja ahkeruus tietysti sama kuin ennen vanhaankin...

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

Et tainnut kuitenkaan yhdessäkään luettelemassasi virassa olla hommissa? :) Vai olitko?
Vastuu valtion virassa on todellakin melkoinen vitsi. Jos laittaa vaikka 15milj. veronmaksajien rahoja taivan tuuliin oman mokan takia niin saa ehkä huomautuksen ja taas mennään.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #15

Kahdessa yhteensä 30 vuotta....

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #15

Poliisina ja veturinkuljettajana?

Risto Koivula

Enempi valittaja. Tyytyväinen ei voi olla.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Jari Tervoa lainaten "tyytyväinen kirjailija on kuollut kirjailija". Melkeinpä se pätee kaikkiin ihmisiin. Kyllä se niin on, että jos me kaikki "heittäydymme tyytyväisiksi (tai virkamiehiksi), niin kehitys tyssää siihen.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Tyytyväisyys pysäyttää kehityksen.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen
Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Oikeastaan se ei ole joko-tai vaan sekä-että kysymys. Ollaan tyytyväisiä ja valittajia silloin, kun niihin kulloinkin on aihetta.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

Ja tästä syystä Suomessa onkin melkoinen julkisen talouden alijäämä mutta ku ollaan tyytyväisiä, kuten Seppo, niin ei haittaa.

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko

Aika paljon tässäkin viestiketjussa on nykyisin niin tyypillistä tahallista väärinymmärtämistä.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #20
Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko Vastaus kommenttiin #22

Blogisti on tyytyväinen elämänsä, vaikka eläke on pieni. Hän ei ole koskaan ollut katkera siitä, että joku tienaa enemmän, sillä hän on aina ajatellut, että jokainen on oman onnensa seppä; aineellisen ja aineettoman.

Niin tokihan tästä pitää tehdä se johtopäätös, että kyseessä on kunnianhimoton laiskuri, jonka tapaiset vätykset pysäyttäisivät kaiken kehityksen kieriskellessään tyytyväisenä pumpulissa, sillä tyytyväinen tarkoittaa ihmistä, joka ei pyri mihinkään.

Niin, ne toiset pienipalkkaiset / -eläkeläisethän tietenkin kehittävät yhteiskuntaa olemalla katkeria ja tyytymättömiä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Rivien välistä kumpuaa näkemys, että vaihtoehtoja olisi lähinnä kaksi: kaikkeen tyytyväinen tai kaikkeen tyytymätön.

Minä teen omassa ajatusmaailmassani selvän eron henkilökohtaisten asioiden ja yhteiskunnallisten asioiden ja ongelmien välille. (Esimerkiksi työttömyys henkilökohtaisena ongelmana on eri asia kuin työttömyys yhteiskunnallisena ongelmana, vaikka kummastakin ongelmasta käytetään samaa nimeä.

Logiikkaa lapsille osa 1. Mikä ero: Kuka tahansa vaiko Kaikki?)

Omassa henkilökohtaisessa elämässäni olen varsin tyytyväinen ja nautin elämästäni täysin siemauksin -- mahdollisuuksien puitteissa, tietysti, kuten jokainen.

Sen sijaan yhteiskunnallisista asioista puhuttaessa en sulje silmiäni ongelmilta, vaan puhun niistä ääneen, jotta ne voitaisiin korjata. Se, että jokin yhteiskunnallinen ongelma ei juuri tällä hetkellä satu osumaan omaan nilkkaani, ei välttämättä estä minua puhumasta kriittisesti tuon ongelman olemassaolosta.

Mutta, kuten sanottu, en pidä välttämättömänä pahoittaa omaa mieltäni ja laittaa otsaa ryppyyn henkilökohtaisella tasolla, vaikka näenkin yhteiskunnallisia ongelmia. Päinvastoin, ajattelen, että yhteiskuntaa voi muuttaa paremmin, jos pystyy pitämään oman mielensä iloisena.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset