Seppo Leskinen: asialinjalla! ryhtiä, rehellisyyttä ja tasapuolisuutta politiikkaan

Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa

Ruotsissa opettaja on kieltänyt yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea. Suomella on virallisen vähemmistökielen asema Ruotsissa, mutta vähemmistökielen oikeudet totetuvat huonosti.

Suomalainen Tiina Männistö-Funk kertoo perheensä muuttaneen vajaa kaksi vuotta sitten Sveitsistä Ruotsin Göteborgiin. Hän iloitsi lastensa puolesta. Sveitsinsaksaa ja suomea kotikielenään puhuvat lapset kuulisivat nyt enemmän suomea ja pystyisivät vahvistamaan kielitaitoaan. Olihan nelihenkinen perhe muuttamassa maahan, jossa suomi on virallinen vähemmistökieli, ja kaupunkiin, jossa on paljon ruotsinsuomalaisia.

Käytännössä vähemmistökielen oikeudet eivät kuitenkaan toteudu. Ruotsinsuomalaisten suuresta määrästä huolimatta suomen kieli kulkee Ruotsissa jyrkkää alamäkeä...

Noin Helsingin Sanomat ja juttu löytyy kokonaisuudessaan netistä..

Kaivoin jutun siksi, kun meillä niin nöyristellään ja pidetään kiinni pakkoruotsin opiskelusta, että.. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (68 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Saksanpuhuja oppii ruotsin vauhdilla, ei pitäisi olla mikään ongelma. Ketä meillä nöyristellään?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Suomessahan ei ole mitään pakkoruotsia, vaan on pakko koulussa opiskella toista koitmaista kieltä. Tämä on katsottu tarpeelliseksi, ja siitä on laaja poliittinen yksimielisyys. Nöyristellään siis Eduskuntaa?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #12

Nöyristellään demokraattista päätöksentekoa?

Suomessa taitaa olla kaksi marginaalista suosiota nauttivaa puoluetta jotka ovat nykyistä yhteistä kielenopetusta vastaan. Gallupeista voi katsoa, paljonko on suosio. Aikaisemmin persuina tunnetuille, nykyään sinisiksi kutsutulle porukalle lohdutukseksi kaikesta nöyristelystä annettu "kielikokeiluhan" meni persuilleen koska ketään ei oikeasti kiinnosta.

Käyttäjän saimaansisustus kuva
Hannu Koho Vastaus kommenttiin #13

Gallupeista voit katsoa, minkä verran suomalaiset ruotsin pakko-opetusta kannattavat. Ehkä sinä kuitenkin kannatat sitä poliitiista korruptiota, joka tämän surkeasti toimivan opetusjärjestelmän mahdollistaa?
Sinun maailmassasi "persuja" ovat Esko Valtaoja, Osmo Soininvaara, Tuomas Enbuske, Mikael Jungner...?

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #12

"Suomessahan ei ole mitään pakkoruotsia, vaan on pakko koulussa opiskella toista koitmaista kieltä."

Mitähän ihmettä tuokin lause on tarkoittavinaan?

Laaja poliittinen yksimielisyys ei tarkoita ainakaan laajaa kannatusta kansan keskuudessa, ja muistaakseni Kokoomuskin on tehnyt puoluekokouksessa päätöksen pakkoruotsin (lyhyyden vuoksi sanon näin) poistamisen puolesta, mutta jostain syystä tätä päätöstä ei ajeta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #14

Epäilen, että verot eivät nauti laajaa kannatusta kansan keskuudessa. Verot vapaaehtoisiksi!

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #19

Pakkoruotsista keskusteleminen on vähän väsyttävää. Asia-argumenteillahan se on voitettu jo vuosia sitten ja kansalaisista suurin osa kannattaa pakkoruotsista luopumista. Mutta eihän se riitä.

Kenelläkään ei ole kunnon argumentaatiota pakkoruotsin puolesta. En ole törmännyt 20 viime vuoden aikana kertaakaan kunnon pointtiin pakkoruotsin puolesta ja sitä ennen aihe ei itseäni mitenkään kiinnostanut. Argumentointivirheet ja höpsöt "ruotsin kieli rikastuttaa" sun muut ovat keskiössä eikä logiikasta tietoakaan. Se että yli 80% suomalaisista on pakkoruotsia vastaan.... pikkujuttu. Kertoo todellakin että nykypuolueilla on sidoksia, jotka mielipiteeseen vaikuttavat. Roponenkin pystyy varmasti parempaankin kuin tuollaisiin höpöhöpö-heittoihin.

Onneksi teknologia ratkaisee nuokin hommat ajan myötä... ellei joku pösilö tai porukka pösilöitä päätä posauttaa kolmatta maailmansotaa vireille. Onhan se kieltenopettajille ikävää että teknologia pian lennossa kääntää kaikki kielet reaaliaikaisesti, muttei se ole yhtään sen kivempaa taksikuskeille/bussikuskeille/rekkakuskeille jne. jotka korvataan myös mm. kauppojen kassojen ja lukuisten asiakaspalvelijoiden lisäksi. Pakkoruotsin puolustajat eivät näe muutamaa vuottakaan eteenpäin tulevaisuuteen.

Kaiken lisäksi ihan ilmankin teknologian kehittymistä, pakkoruotsi on reilusti enemmän haittoja kuin hyötyjä tuottava. Nähtävästi ideologian ollessa vahvana ja hyläten logiikan ja kansalaisten mielipiteen, teknologian kehittymisen pitää pakottaa muutoksiin. Harmi että on vienyt monilta nuorilta resursseja ennen kuin muutoksia ehtii tulla.

Käyttäjän saimaansisustus kuva
Hannu Koho Vastaus kommenttiin #19

Oikeastiko veikkaat, että jos äänestettäisiin veroista, niin kansan enemmistö poistisi verotuksen? Höpöhöpö.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #12

:) "yksimielisyys" kuulostaa tässä yhteydessä siltä kuin Stalinin Neuvostoliitossa. Jos Stalin oli jotain mieltä, kaikki olivat sitä mieltä.

Yksimielisyyttä ei ole. PS ja nyt ST vastustavat. Myös Vihreät ovat esittäneet luopumista. Tällöinkin kyse on vain kansanedustajien kannoista. Opetusalan ja kansan kannat ovat toinen juttu. Slaavihenkisessä suomalaisessa demokratiassa tämä on mahdollista.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #26

Eivät persut todellakaan voi ottaa tästä kunniaa yksin itselleen. Jos ottaisivatkin, niin pitäisi olla yli 70-prosenti kannatus? :)

Monissa eri puolueissa on ihmisiä, jotka uskaltavat avoimesti kannattaa pakkoruotsin poistoa, vaikka sillä uhmaavatkin aina omien puoluejohtojensa sopimuksia RKP:n kanssa. Onhan siitä huolimatta täällä Usarissa monet muutkin eri puolueissa toimivat siitä kirjoittaneet.

Jopa täällä blogeja pakkoruotsiasiasta ovat kirjoittaneet mm. nykyisinkin toimiva keskustalainen ministeri, mutta ovat siitä nyt tietysti hiljaa...:) Ihan kuin aikaisemmatkin ministeripostin saaneet ovat niin tehneet.

Miksikö? Vaaliavustukset painavat siinä myöskin ihan liikaa. Rikkaat säätiöt eivät pakkoruotsin arvostelijoita tietenkään hyväksy:) Jo 40 000 euroa vaalikassaan voitelee helposti yhden pääministerin, tai pienemmänkin postin haltijan ihan hiljaiseksi. Eipä siinä silloin Suomen kokonaisetu mitään paina, eli tarve koko maan monikielisyyteen.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Siis paras keino oppia ruotsia on puhua saksaa ?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Kaivoin jutun siksi, kun meillä niin nöyristellään ja pidetään kiinni pakkoruotsin opiskelusta, että.. "

Oletko sitä mieltä että Ruotsin suhtautuminen vähemmistökieleen on positiivista ja jotain josta meidän pitäisi ottaa oppia? Itse olen ylpeä että Suomi huomioi kielivähemmistönsä tarpeet Ruotsia paremmin.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Mitä huomioimista on pakkoruotsin opiskelun vaatiminen niiltäkin, jotka eivät sitä halua eivätkä tarttekaan..

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Janne kannattaa pakkosuomea Ruotsin ruotsalaisille?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

En. Mistä ihmeestä sait tuon päähäsi?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #10

"Itse olen ylpeä että Suomi huomioi kielivähemmistönsä tarpeet Ruotsia paremmin."

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #17

Niin?
Miten luet tuosta että kannattaisin yhteistä suomenopiskelua kaikille ruotsalaisille?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #20

Jos olet ylpeä pakkoruotsista Suomessa, niin ...

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #20

" Itse olen ylpeä että Suomi huomioi kielivähemmistönsä tarpeet Ruotsia paremmin."
--
"Miten luet tuosta että kannattaisin yhteistä suomenopiskelua kaikille ruotsalaisille?"

**********************

Miten muutoin puheesi olisi voinut tulkita? Ruotsin nuoret saavat suuren ja valtavan edun muihin nähden mikäli vain Ruotsin hallitus tajuaa määrätä pakkosuomen Ruotsiin lailla? Kaiken lisäksi sen jälkeen eivät sorra suomalaisparkoja?

Eihän moisessa mitään järkevää olisi sen enempää kuin pakkoruotsissakaan Suomessa. En todellakaan kaipaa Ruotsin nuorille moista haittaa eli aidosti en kannata pakkosuomea Ruotsiin - siinä ei olisi mitään järkeä kuten ei Suomen pakkoruotsissakaan. Itse jotenkin saat väännettyä asian niin että pakkosuomi paha Ruotsissa, mutta pakkoruotsi hyvä Suomessa? On todella vaikeaa ymmärtää tuota pakkoruotsin kannattajien logiikkaa.... ei sitä suurin osa muistakaan suomalaisista ymmärrä, mutta sietää, koska useimmat puoluejohdot ovat moiseen sekoiluun sitoutuneita.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #32

Kenelle sinä Ovaskainen oikein olkiukkojasi väännät?
Enhän minä ole ottanut kantaa Ruotsin kieliopintoihin, saavat ihan itse järjestää omat asiansa. Ruotsalainen "peruskoulu" ei varsinaisesti ole tunnettu laadustaan maailmalla.

Rauhoittuisit vähän vaikka aihe tuntuukin joissain herättävän intohimoja, tai älä ainakaan pane ajatuksia suuhuni.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #33

No sorry siitä Salonen ;) .

Edelleen kuitenkin 0 loogisesti kestävää argumenttia pakkoruotsin puolesta. Ja tokihan Suomen nuorten puolesta aihe herättää, jos ei nyt "intohimoja", niin ainakin jotain halua saada asiat paremmaksi.

Eli mielestäsi pakkoruotsi Suomessa on hyvä idea ja pakkosuomi Ruotsissa huono idea? Ihan vain että jotain selvyyttä saisi. Vaikka kansalaisista ylivoimaisesti valtaosa kannattaisi pakon poistamista?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #34

On todella kummallista, että Janne ei halua samaa hyvää Ruotsiin kuin mitä Suomessa on....

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #34

Ei minulla ole mitään mielipidettä "pakkosuomesta" Ruotsissa. Minusta suomea kohdellaan siellä huonosti näiden esimerkkien valossa, siis suomen puhujia. En missään tapauksessa ottaisi mallia Ruotsista siinä, miten meidän pitäisi vastaavasti ruotsinkielisiämme kohdella. Ai niin, tän taisin jo sanoakin. :-)

Minusta on hyvä, että Suomessa kaksi historiallista kieliryhmää eli suomen- ja ruotsinkieliset oppivat toinen toistensa kielen. Mitään hyötyä en näe siinä, että eivät oppisi.

Gallupeissa valtaosa suomalaisista on "pakkoruotsia" vastaan kysyttäessä. Kuitenkin nämä gallupit eivät muutu ääniksi vaaleissa joten voin vain olettaa asian olevan niin merkityksetön, että se ei vaikuta äänestykäyttäytymiseen. Ei vaikka persut ja nyt siniset asialla yrittävätkin ratsastaa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #40

Olisi aika höpsöä kuvitella että pakkoruotsin takia ihmiset vaihtaisivat puoluekantaansa :D Mutta selvä pakkoruotsin vastainen mielipide on olemassa ylivoimaisena eikä sitä voi kiistää. En myöskään vieläkään löytänyt sitä ensimmäistäkään hyvää pointtia miksi pakkoruotsia pitäisi kannattaa.

Onneksi koko asia muuttuu viimeistäänkin parinkymmenen vuoden sisällä, jolloin näitä aikoja katsotaan vähintäänkin kummeksuen.

***********************
"Mitään hyötyä en näe siinä, että eivät oppisi."

Kustannukset. Ajan ja resurssien hukkaaminen moiseen - etenkin ikävää nuorten kohdalla, joilla myös on se 24h käytettävissä ainoastaan per päivä ja aika pakkoruotsin opiskeluun on aina pois muusta. Matemaattisesti suuntautuneiden jne. ihmisten on pakolla opiskeltava itselleen täysin turhaa kieltä (heidän pitäisi saada itse päättää mikä on heille tärkeintä tässä kohtaa.. paremmin voisi perustella lukuisten muiden kielten opiskelemista)... Ja miksi kielistä kiinnostuneet eivät saisi valita Espanjaa, Venäjää, Kiinaa tai jotain muuta luultavasti enemmän etuja antavaa kieltä mieluummin - turha sanoa että toki sovittaisit kaiken lukkariin... ei tasan toimi noin, vaan pakkoruotsi on aina pois jostakin muusta. Aivan kuin joku C++ pistettäisiin pakolliseksi kaikille opiskelijoille, vaikkeivat useimmat sitä käyttäisi koskaan (perusohjelmointi tosin on ihan järjellistä opetella alkeistasolla ainakin ja kielissäkin englanti). Onhan noita syitä noiden lisäksi aika runsaasti ja niitä on käsitelty monissa kirjoituksissa Uudessa Suomessakin. Yhtään aidosti vakuuttavaa pakkoruotsin puolustusargumenttia sen sijaan en ole vielä huomannut.

Ruotsissa on typerää mikäli joku saa sanoa ettet saa tietyssä tilassa puhua Suomea (sehän on aika karmeaa meininkiä). Mutta Ruotsissa tajutaan sentään ettei mitään pakkosuomea laiteta - sehän olisi mielipuolista valtaosalle eikä todellakaan auttaisi pääosaa nuorista opiskelijoista heidän tiellään aikuisuuteen.

Käyttäjän saimaansisustus kuva
Hannu Koho Vastaus kommenttiin #40

"...että Suomessa kaksi historiallista kieliryhmää eli suomen- ja ruotsinkieliset oppivat toinen toistensa kielen.."

Tiedät hyvin, etteivät opi.
Kannettu vesi ei kaivossa pysy, eikä poliittinen kielenopetus ole toiminut missään muuallakaan. Etelä-Afrikassa siitä luovttiin jo 90-luvulla.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #58

Kaikissa Itämeren muissa valtioissa on toinen pakollinen virallinen kieli poistettu.

Vain tämä ihanteellinen, kiltti ja historin muinaisia hyviä ruotsinaikoja rakastava Suomi on enää jäljellä:) He eivät ymmärrä, että "pakottaminen" on myrkkyä suomalaisille, jos yhtään oikeasti järkevää perustetta siihen ei hakemallakaan löydy? Pakkoa ei edes ollut ennen peruskoulun tuloa 70-luvulla.

Montakohan sukupolvea vielä täytyy suomalaisten "tapella" tätä koko Suomen pakkoruotsittamista vastaan? Ehkä sitten tämä loppuu, kun meidän ruotsinkielisiä on enää yksi prosentti ruotsia äidinkielenään puhuvia ja RKP:lläkin on sama määrä kannattajia. - Tai en usko siihenkään! Kyllä näitä kovaäänisiä "lipposia" aina löytyy, jotka asettavat ruotsia kannattavan opetusministerin oikealle paikalle:)

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #40

"Mitään hyötyä en näe siinä, että eivät oppisi".
Hyötyjä olisi vaikka muille jakaa. Pakkoruotsia reilusti leikkaamalla koululaiset ja opiskelijat saisivat aikaa jonkun hyödyllisen kielen opiskeluun ja oppimiseenkin.
Se taas auttaisi Suomen taloutta sekä lyhyellä, että pitkällä tähtäimellä. Lyhyellä, kun heti saisimme säästöjä ja pitkällä, kun nyt opinahjoa käyvät siirtyvät työelämään.

Muutos pakkoruotsista johonkin hyödylliseen kieleen olisi kuin siirtymä härkävankkureista autoihin. Senkin muutoksen suomalaiset ovat tehneet. Silmäpuoli on sokeiden maailmassa kuningas.

"...suomea kohdellaan siellä (Ruotsissa) huonosti".
Ehkä huonosti, mutta Ruotsin kannalta viisaasti. Ruotsiin muuttaneet hyödyttäisivät uutta kotimaataan enemmän ruotsia oppimalla, kuin suomesta kiinni pitämällä. Jos se ei maistu, miksi muuttivat ? Maassa maan tavalla...

"...gallupit eivät muutu ääniksi vaaleissa...".
Eivät muutu ja se tässä ihmetyttääkin. Onko syynä suomalaisten tyhmyys ja rähmälläänolo vai korruptio...

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Tästä voi olla ylpeä, mutta hieman lisää suhteellisuudentajua asiaan tarvittaisiin, jos 5%:n kielivähemmistön tarpeisiin luullaan kuuluvan kielen pakollinen opettaminen enemmistölle. Kyllähän tästä pakkosuomen vaatiminen ruotsalaisille aika loogisesti seuraa, vaikkei ruostinsuomalaisia ihan viittä prossaa olisikaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kerrankin todella maahanmuuttohenkistä puhetta: alkuperäisväestön on opeteltava maahanmuuttajien kieltä!

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #16

Näinhän se on Suomessa,eikö rantaruotsalaiset tulleet aikanaan Ruotsista.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #24

Saamelaiset pakotettiin opettelemaan suomea, kun suomenkieliset tulivat ja valtasivat heidän maansa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #25

Hyvä esimerkki pitää mielessä. On huono idea antaa kenenkään valloittaa maansa. Siinä voi joutua kärsimään muutakin kuin vain pakotettua kieltä kurkusta alas.

Olen sinällään varsin optimistinen että tämän planeetan kielimuurit eivät ole ongelma enää kohta. Teknologinen kehitys tuo meille ihan mukavat kääntäjät jatkossa, eikä tarvitse rajallisen ihmiselon resursseja käyttää enää monien kielten opiskeluun - paitsi jos itse haluaa.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #36

"Teknologinen kehitys tuo meille ihan mukavat kääntäjät jatkossa...".
Toivottavasti, vaikka vahvasti epäilen. Ovat molemmat niin pieniä kieliä, etteivät kiinnosta tekniikan kehittäjiä ollenkaan.

Ainoa keino on päästä eroon pakkoruotsista ja käyttää aika johonkin hyödyllisempään (kieleen).

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki Vastaus kommenttiin #24

"Näinhän se on Suomessa,eikö rantaruotsalaiset tulleet aikanaan Ruotsista."

Näinhän se on nähtävä mutta eivätkö he muuttaneet Ruotsin itäiseen "maakuntaan" eikä maahan nimeltä Suomi.

ps. Kielipolitiikkaan en ota kantaa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #54

Juuri noin se on. Ja suotakoon kaikille halukkaille ruotsinkielen käyttö ja opiskelu. Pakollisuudesta tulisi luopua...

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

"Itse olen ylpeä että Suomi huomioi kielivähemmistönsä tarpeet"

Tarve on eri asia kuin halu, eikä vähemmistö ole stereotyyppinen pakkoruotsia kannattava kansallismielinen porukka vaan monia. Osa suomenruotsalaisista vastustaa pakkoruotsia. Osa haluaa pakkoruotsia, vaikkei heillä tosiasiallisesti tarvetta sille ole. Ani harva Itä-Suomessa asuu saati että itäsuomalaisia palkattaisiin ruotsinkielisille alueille.

On siis joitakuita kansallismielisiä ruotsinkielisiä, jotka HALUAVAT pakkoruotsia vaikkeivät tarvitsisikaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Funkin perhe olisi voinut muuttaa Suomeen.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

No toki, mutta halusivat muuttaa Göteborgiin...

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

#7 Niin tai puhua arabiaa tai somaliaa, ei takuulla olisi tullut mitään sanomista. En ymmärrä ruotsalaisia, meillä on heidän kanssaan monisatavuotinen yhteinen historia, miksi pelätä suomenkieltä, mutta hyväksyä mainitsemieni kielten käyttö, jonka puhujat ovat pääosin valtion kustannuksella toimeentulevia, kulttuuria ja taloutta rasittavaa ainesta.

Pekka Iiskonmaki

Ruotsi on fixu maa ja ymmärtää; Eine volk eine reich eine führer.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Suomenkielisissä kouluissa pakko puhua suomea välitunnilla pihalla ei olisi mikään huono idea.Kyllä Sveitsissä ja Saksassa on laajalti vastaavia käytäntöjä
www.20min.ch/schweiz/bern/story/Deutsch-Pflicht-au...
Ja vanhemmille jopa sakkoja mikäli pullikoidaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Nämä pakkoruotsin puolustuspuheet on aina yhtä järjettömiä, tavallaan kyllä viihdettä lukea näitä älyttömyyksiä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

”Tilanne on aivan kummallinen. Tuntuu siltä, että erityisesti kouluissa haluttaisiin palata ’yksi maa, yksi kieli’ -periaatteeseen. Me kansalliset vähemmistöt täällä olemme aika ihmeissämme”, Humalisto sanoo.

Kolkosti tulee mieleen erään veitikan iskulause: "Ein Volk, ein Reich, ein Führer".

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ruotsin nykyinen kielilaki säätää ruotsin yksiselitteisesti maan viralliseksi kieleksi, jota jokaisen tulee Ruotsissa oppia ja puhua. Suomessa ei ole tällaista kielilakia.

Kyseinen suomen puhumisen kieltänyt opettaja toimi ilmeisesti Ruotsin kielilain mukaisesti.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

No ei sen nojalla ihmisiä voi kieltää puhumasta omaa äidinkieltään.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #37

Väittämääsi olla vielä todennettu missään oikeusasteessa. Joten oletukseni siitä, että ko. opettaja toimi Ruotsin kielilain mukaisesti pitänee paikkansa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #39

No ei tätä sinunkaan oletustasi ole vielä käräjillä testattu.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #43

Ruotsissa noudatetaan tätä toimintatapaa yleisesti, ja vallitseva lainsäädäntö tukee tätä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #44
Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #45

Olen asunut Ruotsissa 27 vuotta. Tunnen Ruotsin ja ruotsalaisen assimiloimaan pyrkivän toimintavan!

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #48

Etkö sinäkään saanut puhua suomea kenenkään kanssa koko aikana?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Vahinko ettei meillä ole vain yhtä virallista kieltä, jos se todellakin on ainoa keino välttää pakkoruotsittaa koko maa!

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Schweden: "Ein Volk, ein Reich, ein Sprache"

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen
Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Ruotsissa edelleen vallitsee bättre-folk ajatusmaailma.

Suomessa opettajat eivät kiellä oppilasta puhumasta muita kieliä kuin suomea välitunnilla. Ruotsin suurempien kaupungin maahanmuuttajalähiöt osoittavat saman ilmiön. Niissä ei pyritäkään integroimaan muuttajia Ruotsalaiseen yhteiskuntaan. Suomesta Ruotsiin tapahtuneen muuttoliikkeen aikana suurin osa muuttaneista meni tehtaisiin töihin eikä heillä ollut minkäänlaista ruotsinkielen taitoa. Vasta heidän lapsillaan oli parin ensimmäisen vuoden aikana myös suomenkielen opetusta.

Ruotsin vallan aikana meillä oli ruotsinkielinen sivistyneistö ja suomenkielinen rahvas. Venäjän autonomian aikana sivistyneistö saatiin suopeaksi hyväksymällä ruotsinkielen asema. Kansallisuusaatteen levitessä Euroopassa Suomen edistyksellinen ruotsinkielinen sivistyneistö alkoi ajaa suomenkielen asemaa maassamme.

Nykyään suomenkieli on maassamme valtakieli eli nyt 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi olisi jo korkea aika muuttaa se ainoaksi kansalliskieleksi Suomessa. Ruotsinkieli säilyttää kyllä asemansa ruotsinkielisen yliopiston ja muiden ruotsinkielisten oppilaitosten kautta!

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

"Ruotsissa edelleen vallitsee bättre-folk ajatusmaailma"

Voisitko avata tätä hieman, vaikka konkreettisin esimerkein tai jotenkin muuten?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ehkä se tarkoittaa sitä, jotta tutkimusten mukaan ruotsalaisten ÄO on korkeampi, kuin suomalaisten keskimääräisesti.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #42

Luotat siis Matti Vanhasen isän, Tatu Vanhasen, tekemiin tutkimuksiin paljonkin... ?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #46

https://fi.wikipedia.org/wiki/IQ_and_the_Wealth_of...

Ongelmana toki erilaisten testien käyttö. Se lienee selvää, että g-tekijää mittaavissa kuvallisissa testeissä itäaasialaiset ja juutalaiset ovat kärjessä.

Käyttäjän saimaansisustus kuva
Hannu Koho Vastaus kommenttiin #42

Ei vaan: "...uuden tutkimuksen mukaan 3,9 pistettä korkeampi älykkyysosamäärä kuin suomenruotsalaisilla. Suomenruotsalaisilla taas on riikinruotsalaisia korkeampi älykkyysosamäärä.."

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001139149.html

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Eikös YK:n peruskirjassakin sanota jotain mallia "ei saa sortaa, kielen, ihonvärin, syntyperän..."?
Vai kuis se meni.

On kyllä törkeää, ettei Ruotsissa vieläkään saa puhua äidinkieltään. Sehän oli kielettyä Torniojokilaaksossa vielä 1960-luvulla, mutta myöhemmin tietääkseni kumottu.

Ruotsinkielisissä kouluissa Helsingissä oli sama juttu, paitsi ettei kyseessä ollut oppilaiden äidinkieli.
Siis emme saaneet puhua suomea koulussa, paitsi suomenkielen tunneilla. ;)

Henry

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tulimme pari tuntia takaperin nelivuotiaan kummityttömme synttäreiltä, tämä pikkuneiti puhuu kolmea eri kietä ,ei tietenkään vielä sujuvasti, nuo kielet ovat kirgiisi, englanti, Suomi. Iso-siskojensa ja äitinsä kanssa hän puhuu kirgiisia joka on hänen äitinsä kotikieli, isän ja äidin kanssa yhdessä puhutaan englantia ja isän kanssa Suomea. "Pakkoruotsista" on joillekkin tullut elämää suurempi asia johon tuntuu liittyvän muutakin latausta kuin kieli, sitä voisi nimetä jopa ilkeämieisesti rotuopiksi. Jokaisen kielen osaaminen Suomen kielen lisäksi on kiistatta rikkaus,
vaivaloisesti englantia vääntäjänä sen tiedän.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kyllä, kyllä ja ihmisellä pitää olla vapaa valinta mitä kieltä haluaa opetella ja opiskella...Pakko pois..

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Arto: "Iso-siskojensa ja äitinsä kanssa hän puhuu kirgiisia joka on hänen äitinsä kotikieli, isän ja äidin kanssa yhdessä puhutaan englantia ja isän kanssa Suomea."

Nyt et Arto-hyvä ota huomioon sitä, että on ihan eri asia opiskella niitä kieliä, joita voi käyttää myöskin jatkuvasti, - puhumattakaan sukulaisten kanssa seurustelusta päivittäin? Sekin riittäisi, jos asuisi maassa, jossa opiskeltava kieli on sen maan puhutuin kieli.

Olen asunut myöskin kahdessa maassa, enkä olisi voinut uneksiakaan, että en sen maan enemmistön kieltä opettelisi. Se on mielestäni jopa ehdoton velvollisuus.

Eihän elämästä tavallisessa arkipäivässä tulisi muuten juuri yhtään mitään, tai pitäisi alkaa parkua tai vaatia: "hei enemmistö, opiskelkaa minunkin kieltäni!"

Käyttäjän saimaansisustus kuva
Hannu Koho

EU suosittelee symmetristä kielipolittiikkaa naapurivaltioiden välille erityiseti kielivähemmistöjen osalta. Suomelle ja Ruotsille voisi tämän periaatteen aktiivisesta vastustamisesta lätkäistä vaikka rasistikortin tai ainakin sormen heristelyä Brysselin suunnalta.

Mutta poliittiselle korruptiolle, joka Suomenkin kaksoisstandardeilla pelaavan kielipolitiikan mahdollistaa, ei kansa näköjään mitään mahda.
Pakkoruotsia kielilailla perustelevilta unohtuu säännöllisesti se, että "kielilaki" on vain lyhennetty nimi laille Ruotsin Kielen Asemasta Suomessa. Kun lakia vuosituhannen alussa alettiiin valmistella, työryhmän nimittänyt P.Lipponen (kyllä: sama mies, joka juuri nimettiin Putinin liittolaiseksi USA:ssa) evästi RKP:n valitsemia ryhmäläisiä sanoin "Tehkää siitä nyt mieleisenne!". Ja seuraukset näemme nyt, kun poliisikouluun ei pakkovirkamiesruotsin takia riitä oppilaita.

Ai esimerkkejä korruptiosta? Moniko tietää, että nykyisen kielilain muotoillut lainsäädäntöneuvos - siis valtion virkamies - otti RKP:n malliin muotoilemastaan valmistelutyöstä 10 000 € lahjuksen Svenska Folkskolan Vänner -nimiseltä - RKP:N hallinnoimalta - säätiöltä. Työ kielilakikomiteassa jopa mainittiin lahjuksen perusteluissa! Asiasta tehtiin kantelu Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslialle, mutta koska tämä on Suomi, kyseessä todettiin olellen "kultturipalkinto", mikä ei tietenkään "voi olla lahjontaa"...

Tämän takia meillä on pakkoruotsi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Nyt Hannu unohdit myöskin mainita, että Lipposen omat sukujuuret ovat kuulemma tukevasti Ruotsissa ja vieläpä he ovat aatelissukua!

Lieneekö sekin suku aikanaan riistänyt suomalaisia talonpoikia ja estänyt kaikin voimin 1850-luvun alusta alkaen, ettei vain Suomeen saada mitään korkeampaa opetusta suomeksi, ei edes keskikouluja?

Suomeksi sai silloin myöskin painaa vain uskonnollista kirjallisuutta ja joitain maataloutta koskevia lehtisiä. Eihän rahvas mitään tietoa tarvinnut, jos olisikin, niin ei olisi pysynyt ehkä riittävän nöyränä riistettävänä.

Lipponen pitää muutenkin nähtävästi edelleen Suomea vain itäruotsina? Ja hänen molemmat tyttärensäkin tietääkseni myöskin opiskelevat Ruotsissa:)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset