Seppo Leskinen: asialinjalla! ryhtiä, rehellisyyttä ja tasapuolisuutta politiikkaan

Jättipuisto...

Kotimainen energiayhtiö St1 ryhtyy rakentamaan pohjoiseen Norjaan Suomen rajan tuntumaan jättimäistä 100-270 myllyä käsittävää tuulipuistoa, jonka enimmäisteho voisi nousta yhteensä 800 megawattiin. Energiaa syntyisi lähes yhtä paljon kuin Loviisan ydinvoimalaitoksessa.

Tuulivoima on nojannut toistaiseksi tukiin, mutta nyt käsillä on historiallinen käänne. Lappeenrannan teknillisen yliopiston tuoreen vertailun mukaan maalle rakennetusta tuulivoimasta on tullut edullisin tapa tuottaa sähköä, kun voimaloiden koko on kasvanut ja käytettävyys parantunut. Kehityksen ennustetaan jatkuvan samansuuntaisena.

Lähde: Kaleva

Tuulivoimamarkkinoilla puhaltaa näköjään suotuisat tuulet......

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Onko velkaisella Suomella siihen varaa? Jo nyt tuulimyllyjen tukiaiset ovat 500 miljoonaa vuodessa.

Lapsilisät leikattiin ja jatkossa ne on pakko poistaa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jos bensakauppiaan myllyt menevät Norjan puolelle niin eivät suomalaiset veronmaksajat niitä kustanna. Kuluttajat maksavat tietty siirtolinjat, jokainen sähkölaskussaan siirtohintojen edelleen noustessa.

ST1 omistaa puolet Tuuliwatista, joka on Suomen suurin yksittäinen yritystukien saaja Suomessa ja sillä tukirahalla on helppo tehdä norjanvalloitusta. Siirretään rahat mökinmummoilta miljardöörille niin on Seppo tyytyväinen.

Nimellisteholtaan 800 W:n tuulivoimalassa ei tietenkään synny energiaa "lähes yhtä paljon" kuin Loviisan reaktorissa. Tyynellä tuotanto on nolla vaikka nimellisteho olisi kymmenkertainen.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Mökin mummot ja papat ja me kaikki olemme hyötyneet tuulivoimasta edullisen sähkön ansiosta..

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #4

Tuulisähkö maksaa meille 83,5 euroa megawattitunnilta kun sähkön markkinahinta on alle 30 euroa. Tämä kerrotaan Sepolle kerta toisensä jälkeen, jonka jälkeen hän taas kirjoittaa että "olemme hyötyneet tuulivoimasta edullisen sähkön ansiosta."

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #5

Minkähintaista sähköä sinulle toimitetaan? Paljonko laskussasi on sähköveroa josta syöttötariffirahat kerätään? Meinaatkos että sähköverot ja siirtomaksut on tuulivoima meille tuonut?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #9

Minulle toimitetaan pörssihintaista sähköä + marginaali, siirtomaksut ja verot ovat usein suurempia kuin sähkön osuus ja niillä siirtomaksuilla mm. maksetaan sähköverkon rakentaminen. Ei tuo ST1 itse niitä siirtolinjoja omista tuulivoimaloistaan Norjasta maksa, vaan käsi on taas syvällä käyttäjien taskussa.

Syöttötariffirahat maksetaan valtion budjetista eikä sähköveron tuottoa ole korvamerkiity niiden maksamiseen. Se valtion budjetti taas kerätään verovaroista ja siitä lohkeaa tänä vuonna noin 250 miljoonaa euroa tuulisähköntuottajien yritystukeen.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #11

No varmaan sähköveron tuotto on suurempi kuin tuulivoimalle maksettava syöttötariffi. Siirtomaksu ei voi olla suurempi kuin kulutus, koska siirtomaksu peritään kulutetun kilovattituntien mukaan samoin kuin sähkön hinta/kulutus. Sähkön hinta on nykyisin noin 4 senttiä ja siirto pikkasen vähemmän kilowattitunnilta. Sähköveroa menee 2-3 senttiä. Sähkölaskussa kokonaishinta on tätä nykyä noin 11 senttiä veroineen ja siirtoineen. Siirtomaksun perii ihan muut kuin sähköntuottajat. Aika edullista minun mielestä. En kehtaisi purnata...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #14

Seppo, puhut tapasi mukaan taas omiasi. Ainakin minun laskussdani siirtomaksu on huomattavsati korkeampi, kuin varsinainen sähkön kulutuksen maksu.

Sähkön kulutus 18,11 €
Sähkön siirto perusmaksuineen 41,81 €
Yhteensä 59,92 €

Tämä lasku koskee aikaväliä 11.09. - 11.10. tänä vuonna.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #18

Katoppa laskustasi sähkön kilovattihinta ja siirron kilovattihinta. Siirron kilovattihinta on yleensä vähemmän kuin sähkönkilovattihinta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #19

Ilmeisesti selvitykseni ei sinulle riittänyt? Kerroin tarkasti sen, mitä minulta menee sähkön kulutukseen ja mitä siirtomaksuun. Näin minun lomppakoni kannalta.

Eli ainakin minun maksamani töpselistä tuleva sähkö on huomattavasti halvempaa kuin sen kuluttamani sähkön siirtoon tarvittava osuus. Eli puhuit kommentissasi höpöjä.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #21

Etkös osaa tarkistaa laskustasi sähkön ja siirron kilowattituntihintoja? Jos et, niin et toki ole yksin...

Ja sen sanon tässä vielä, että vaikka jokainen tuulimylly kaadettaisiin alas, niin samat sähköverot ja siirrot sulla menisi.

Ja sanonpa vielä, että sähkö on minusta niin halpaa, että en kehtaisi edes ruikuttaa..

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #23

Kerroin vain sen, mitä sähköstä ja sähkön siirrosta maksan, eli maksan sähkön siirrosta paljon enemmän kuin kuluttamastani sähköstä. Itse omassa kommentissasi väitit sähkön siirron olevan sähköä halvempaa. Mikä tässä on mielestäsi epäselvää?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #25

Niin kerroit. Minäpä kerron omani: perusmaksu 4,02€/KK, energia 4,99€/KWH, siirto 2,79€/KWH, alv 24%. Siis siirto on vain noin puolet energian hinnasta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #27

Ehkä ei kannata tehdä yleistyksiä, kuten sinulla on tapana usein ollut? Vai oletko yhä vielä eri mieltä? Unohdit nimittäin väitteessäsi kokonaan kuukausittaisen perusmaksun, joka on osa siirtomaksua.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #28

Siirtohinta on kulutukseen perustuva kilovattituntihinta ja perusmaksu on kiinteä maksu. Perusmaksun joutuu maksamaan, vaikka ei kuluttaisi yhtään kilovattia sähköä jos on sähköliittymä. Meillä perusmaksu on 4€/KK ja kun lasku tulee kolmen kuukauden välein niin se on 12€ laskussa. Siis jos en kuluttaisi yhtään sähköä niin lasku olisi vain tuon 12€. Ja jos käsken katkaista sähköt kokonaan, niin laskua ei tulisi yhtään...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #29

Mitä väliä sillä on? Joudun sen perusmaksun kuitenkin maksamaan osana siirtomaksua, jotta yleensä saan sähkoä. Olet joutunut selityksien suohon.

Ainoastaan se on minulle selvää, että maksan sähkön siirrosta kaksi kertaa sen mitä maksan kuluttamastani sähköstä.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #32
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #34

Miksi sitten väitit siirtohinnan olevan sähköä halvempaa? Eli yleistit näin olevan kaikkien kohdalla?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Ei kai nyt sentäs velkainen Suomi rakenna tuulivoimaloita...

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#3
Velkainen rimpuilee kuin kimalainen hämähäkin verkossa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ei Suomi rakenna, mutta tukee rahallisesti rakastamaasi tuulivoimaa,sinähän on sininentulevaisuus.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ei Suomi rakenna, mutta tukee rahallisesti rakastamaasi tuulivoimaa,sinähän on sininentulevaisuus.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Puistojen perustamisessa kannattaa suosia diversiteettiä eli lajien monimuotoisuutta, koska se vakauttaa eliöyhteisöä. Koska norjalaiset tämän tietävät, veikkaan heidän jo tehneen muutaman vesivoimapuiston ja maakaasupuiston tuolle puistolle kaveriksi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Helsingissä haluavat purkaa hiilivoimapuistoja ja usein nämä tuulivoimamiehet vastustavat mm. ydinjätepuistoa.

Honkajoella, lähellä tuulipuistoa, on myös kuolleiden eläinten keräily- ja hävittämispuisto.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Mä en puhuis "puistosta"
Se on lähinnä teollinen voimalaitosalue.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Maksan pörssisäjköstäni neljänneksen energiaveroa, vajaat puolet on sitä energiamaksua ja loput kiinteää tai käytöstä riippuvaa sähkönsiirtomaksua.

Jos tuulivoimatuet maksetaan siitä energiaverosta, niin saanko rahani takaisin jos siirryn pörssisähköstä tuulivoimaan?

Mitenköhän se tuulivoiman edullisuus oikein mahdetaan laskea?
Miksi tuulivoimaa pitää tukea jos se kerran on niin edullista?

Ainakaan en mene enää Lappiin sitä tuulipuistoa katsomaan, menkööt kiinalaiset, jos niitä huvittaa.

Ennen Lappi oli erämaata, nyt siitä sitten tehdään tuulivoimapuistoa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Ainakin minulla menee sähköveroa kulutettujen kilowattituntien mukaan eikä siinä erotella sitä mikä laitos sen on tuottanut. Turhanpäiväistä höpinää syytellä veroista ja maksuista tuulivoimaa...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Turhanpäiväistä höpinää syytellä veroista ja maksuista tuulivoimaa..."

En minä mitään syyttänyt. Vähän minua se vain ihmetyttää että mihin se vero mahtaa mennä. Minun osani siitä on nois puoli tonnia vuodessa, niin ettei se niin kamala ole.

Mutta jos tuulivoimaa kerran tuetaan niin voisi ajatella että energian kuluttajathan sen tuulivoimaveron joutuu maksamaan, vaikka yhteisestä veropotistahan se tuki menee.

Voihan sen tuulituen kuvitella olevan vaikka sitä velkarahaa, jonka valtio ottaa vaikkapa eläkevakuutusyhtiöiltä, siis meikäläisen "palkanmaksajalta" ja jonka velkakirjan suomen pankki sitten joskus lunastaa niiltä eläkevakuutusyhtiöiltä jälkimarkkinoilla ja tallettaa sinne holveihinsa, vähän kuten käytetyn ydinpolttoaineen.

Siellä Suomen pankin holvissa se valtion velkapaperi sitten homehtuu, kunnes joskus lankee maksettavaksi. Jotkut tulevaisuuden veronmaksajat sen sitten maksaa, sen tuulivoimatuen.

On se senverran puhdasta sähköä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Seppo, sinähän voisit asiantuntija kertoa paljonko sähköveroa tuulivoima on Suomessa maksanut ja paljonko tukea saanut tuulivoimaloihin.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Tuulituki on nostanut nimenomaan sähköveroa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #42

No pistä faktat pöytään...

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen Vastaus kommenttiin #43

Sähkövero on noussut vuodesta 2010 n. 160% eli johonkin sillä rahaa kerätään ja ajankohta sopii hyvin tähän hiilihumpan aiheuttamaan tuuli-uusiutuva-energiatukeen.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #44

Ja on tällä hetkellä peräti 2,7 senttiä kilovattitunnilta, joka peritään kuluttajalta siirtolaskun yhteydessä. On kauhiaa riistoa. Miksi meille ei anneta ilmaista sähköä ja miksei valtio maksaisi verot puolestamme...? Varmaan tuulisähkön syytä tuo riistäminen täytyy olla.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Suomen Akatemian EL-TRAN-hankkeessa isohkolla asiantuntijaporukalla on arvioitu, että v. 2030 tuulisähköä Suomessa on 7,5 TWh ja vuonna 2050 12,5 TWh.
Vastaavat luvut aurinkosähkölle ovat 0,5 TWh ja 5 TWh.

Yhteensä nämä ovat alle 15 % sähkön kulutuksesta v. 2030 ja alle 25 % v. 2050. Prosentit pienempiä jos sähkön kulutus olennaisesti nousee.

Näillä ei maailmaa pelasteta eivätkä khk-päästoihin vaikuta pskn vertaa. Sähköinfran yleistyminen vaatinee ydinvoiman lisärakentamista.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Mistähän johtunee että ydinvoiman rakentaminen on niin turkasen hidasta touhua. Kun laitosta rakennetaan kymmeniä vuosia niin siinä ajassa jo vanhimmasta päästä aletaan ajamaan alas...Ja entäs rakennusvaiheen kustannukset..taitanee nousta melkoisiin summiin ja sitten ne pitäisi sähkön myynnillä saada maksettua ja voittoakin pitäisi tulla. Näin ainakin luulisin...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

On se tuulivoimankin rakentaminen hidasta. Kotikunnassani suunnittelu aloitettiin jo vuonna 2010 eikä vieläkään ole kaavaa tai rakennuslupia, tai edes lainmukaista melumallinnusta. Tässä vaiheessa Suomess aon jo ajettu monia vanhempia tuulivoimaloita alas sen jälkeen kun vanhat ensin ssaivat investointitukea, jotta tilalle saatiin uusia jotka saavat tariffitukea.

Tuulivoimalan hinta pystytettynä on noin 4 miljoonaa euroa, minkä veronmaksajat maksavat tuulivoimayhtiölle kokonaisuudessaan noin seitsemässä vuodessa.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Sitä se on Suomessa, tosi hidasta touhua sen ydinmyllyn rakentaminen mutta näin ei kai ole kaikkialla:

https://planeetta.files.wordpress.com/2015/09/22_v...

Ja jos toiseen vaakakuppiin laitetaan kaksi asiaa, pitkä käyttöikä ja suuri ja vakaa tuotanto, niin ei se rakentamisaika, edes suomalaisen, niin kovin pitkältä enää tunnukaan.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #30

Mutta eipä taida mennä kauan, kun käyvät täysin tarpeettomiksi. Kehitys kulkee sitä rataa, että kohta jokin pieni härveli tuottaa jokaisen kiinteistön tarvitseman sähkön ja vieläpä halvalla. Siis ei kannata rakentaa kalliita raskaita laitoksia...

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki Vastaus kommenttiin #31

No ei ne kyllä tarpeettomiksi käy kovin pian, siis ainakaan täällä Suomessa. Ne pienet ja sarjatuotannossa olevat ydinvoimalat ovat kyllä tulevaisuutta, ehkä ja toivottavasti jo lähitulevaisuudessa, mutta niillä korvataan ehkä ennemmin fossiillisia kuin noita isoja y-laitoksia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #31

"kohta jokin pieni härveli tuottaa jokaisen kiinteistön tarvitseman sähkön ja vieläpä halvalla."

Juu, propelli hattuun ja aivosähkökäyrä nousee ilmaiseksi. Eihän tuossa mitään, Pelle Pelottomia on ollut aina mutta valtioiden hallituksissa onneksi vähemmän. Tässä nyt viedään tyhmempää kansanosaa kuin litran mittaa.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Tuulivoima pitäisi auttaa päästöttömään energiantuotantoon. Mitä se ei tee koska sillä ei voi muuta aähkön tuottoa merkittävästi korvata.

Sähkön tuotannon halpuus ei johdu tuulivoimakapasiteetista itsestään vaan markkinoista jotka hinnan määräävät.

Sitäpaitsi lämmitykseen ja liikenne-energiaksi se ei auta mitään. Jotka ovat 3/4 energian kulutuksestamme.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Seppo minulla ihan huvittaa tämän sinun tuulimyllyvoihotus.

Mutta voisimme kehittää historiallisen kompromissin tästä uuden sukupolven myllystä

http://espanja.com/fi/uutiset/4823-uuden-sukupolve...

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

No ei se mitään. Kuule, monia asia se minuakin huvittaa...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kiinnostaako vai huvittaako suomen, vai Estinkielessä?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset