Seppo Leskinen: asialinjalla! ryhtiä, rehellisyyttä ja tasapuolisuutta politiikkaan

Kokoomus - Kykypuolue?

Aikoinaan vuosia sitten tituleerattiin kokoomusta kykypuolueeksi. Mutta onko se sitä? Joidenkin mielestä varmaan on. Onhan saavutukset maamme historiassa vailla vertaa. Vain kymmenessä vuodessa maan talous on tuhottu ja luotu hirvittävä velkaantumisvauhti johon ei loppua ole näkyvissä. Ei ainakaan kokoomuslaisten opein...

Vuonna 2007 valtion velkaa oli noin 52 miljardia ja tänään yli 100/miljardia ja lisää on luvassa ja keiden johdolla?

Muistin virkistämiseksi suuria kokoomus vaikuttajia ja talousviisaita on ainakin Katainen, Stubb ja Orpo talsoo perässä.....

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Linkin takaa:

"Valtion talouden ylijäämä saadaan vähentämällä tuloista menot. Kun ylijäämästä vähennetään kertaluontoiset tulot ja säästötarve, saadaan jakovara. Kertaluontoisia, esimerkiksi valtion omaisuuden myynnistä tai osingoista saatuja tuloja, jakovaralaskelmiin ei ole tarkoituksenmukaista ottaa mukaan."

Tuollainen käsite "jakovara" tulisi romuttaa ainiaaksi. Jos valtio on kerännyt budjetoitua enemmän veroja, ne pitää vain yksinkertaisesti palauttaa takaisin maksajille tai säästää tulevia alijäämiä kattamaan.

Mainittakoon, että jakovara oli keskustalaisen pääministeri Vanhasen lanseeraama termi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eikös tuo aika ole sama kuin perussuomalaisten kukoistuskausi, eli miksi syytät kokoomusta, kun oma puolueesikin on vaaleissa voittajana ollut tuon kymmenen vuotta?

Kahdeksan miljardin vuotoa ei ole tukkinut kokoomus, demarit, keput, eikä myöskään persut.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Persujen hallitustaivalta vasta 2 vuotta...ja sekin lienee jo päättynyt....

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Puolue olisi edellisten vaalien jytkyn jälkeen pitänyt ottaa vastuuta kun valtakirja annettiin. Kun persut eivät halunneet tehdä mitään velkakierteen katkaisemiseksi he ovat yhtä lailla vastuussa velan kasvamisesta kuin päätöksiä tehneet hallituspuolueet Kataisen surullisen kuuluisassa hallituksessa. Sipilän hallituksessa puolue on sittemmin todistanut ettei sillä mitään ratkaisuja ole ollut mihinkään ja toiminut lähinnä surkuhupaisten lakiehdotusten esittelijänä ( juppikootteri- ja kuunarivero)ja poisvetäjänä ja Sipilän/Orpon kumileimasimena.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #6

Älä syyttele persuja. Nyt puhutaan ns vastuullisten voimien tekosista...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En ole varma, mutta käsittääkseni edustat tällä hetkellä lähinnä niitä UV-laisia? He ovat hallituksessa vieläkin, jopa yliedustettuina.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kokoomusta on syytetty lähinnä siitä muiden puolueiden taholta, että se ei ole ollut valmis riittävän suureen elvytykseen, vaan on kuristanut kansaa menoleikkauksilla. Jos kokoomuksella ei olisi ollut vaikutusta valtiontalouteen, niin velkaantuminen olisi ollut tuplasti enemmän. Esimerkiksi vasemmistoliitossa ei ole ujosteltu sanoa suoraan, että velkaa pitää ottaa rutkasti lisää, kun sitä halvalla saadaan. Demarit ovat peräänkuuluttaneet suurempaa elvytystä, mikä on sama asia kauniimmin ilmaistuna.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Onneksi meillä on persut, jotka tietävät, että maahanmuutto kieltämällä ratkaistaan budjettivaje, työllistetään alkoholisoituneet peräkammarin pojat ja hommataan niille vielä naiset, jotka muuten jakaisivat sitä vain tummemmille miehille. Tai jos eivät jakaisi niin tulisivat ainakin raiskatuiksi.

Poltiikasta ei oikeastaan muuta tarvitse tietääkään. Kysykää vaikka uudelta puheenjohtajalta jotain muusta politiikasta. Ei kiinnosta.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

#5
Perussuomalaiset ovat nykyisen hallitusohjeman hyväksyneet ja olisvat olleet valmiina jatkamaan hallituksessa sovitun hallitusohjelman mukaisesti, uuden puheenjohtajan valitsemisen jälkeen mutta eivät kelvanneet.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"uuden puheenjohtajan valitsemisen jälkeen .....eivät kelvanneet."

Siinäpä se , sitä kannattaa miettiä mikä meni väärin Jyväskylässä. Olisi vain kannattanut ajatella jo ennen suuria tapahtumia.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #32
Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #39

Sitä että olisi pitänyt nykyisen johdon pystyä realistisesti arvioimaan että mitä tulee tapahtumaan jos puolueesta tehdään avoimen Halla-aholainen. Siihen eivät kuitenkaan junttalipooporukat pystyneet ja hallitustie katkesi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #41

"Sitä että olisi pitänyt nykyisen johdon pystyä realistisesti arvioimaan että mitä tulee tapahtumaan jos puolueesta tehdään avoimen Halla-aholainen."

Halla-aho kertoi että hallitusohjelman noudattaminen riittää, mikä siis meni vinoon?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #42

En ymmärrä mitä tuolla kertomisella tarkoitat, kenelle kertoi, milloin, kenelle riittää ?
Eihän se hallitusohjelman noudattaminen riittänyt vaan hallituskumppanit kyllä ilmoittivat jo ennen suurta ryminää että Halla-aho ei yhteistyökumppaniksi kelpaa ja silloin olisi vastuullisen puoluepoliitikon pitänyt vetää johtopäätökset. Näin ei kuitenkaan käynyt kun vallanhimo ei antanut periksi ja mentiin junttauksessa katkeraan loppuun asti.
Halla-ahollehan se ei kyllä mikään takaisku ollut koskapa hän ei persuja hallitukseen niin kovasti haluakaan, mukavampi on etsiä toisten tekemisistä puutteita kuin olla itse vastuussa tekemisistä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Eihän se vielä kerro, että persut olisivat siitä hallitusohjelmasta mitään ymmärtäneet. Sehän on Keskustan ja Kokoomuksen tekemä.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Kaiken lähtökohtana on myöntää tosiasiat, eli se, miksi tähän on tultu ja keiden toimesta! Vasta sitten voidaan laatia suunnitelma korjausliikkeestä.
Perusuomalaiset eivät ole millään kriteerillä "syyllisiä" tähän katastrofaaliseen taloustilanteeseen, mutta kaikki muut puolueet ovat. Se on faktaa! 2 vuotta hallituksessa on ainoa Perussuomalaisten "synti"!
Puoluekokous todisti, että iso osa jäsenistöstä piti sitä joko liikana myöntyväisyytenä "todellisille vastuullisille", tai takinkääntönä.

Uimoselle voisin vastata näin; taloudesta ei tarvitse mitään tietääkään, sen osoitti Lipponen, Urpilainen, Vanhanen, Sipilä, ja moni moni muu, Leskisen esittämän Kataisen lisäksi. Sen verran ymmärtämätönkin voi sen eteen tehdä että holtiton tuhlailu lopetetaan, mutta kuten Suomi 100 vuotta toimikunta, sopeuttamiseläkejärjestelmä, lisäeläkkeet ym. ym. todistavat, nämä ymmärtämättömät eivät ymmärrä edes niitä karsia pois taloutta rasittamasta.
Siinä Uimonen näyttää olevan tilastojenkin valossa oikeassa, että "jos naiset eivät jaa tummemmille miehille, niin tulevat raiskatuiksi"!

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Saattaa olla, että kansantalouden ymmärrys ei ole kovin laajaa poliitikkojenkaan keskuudessa, mutta vielä vähemmän sitä ymmärretään äänestäjien keskuudessa. Valtaosa äänestäjistä kun luulee, että julkista taloutta pitää hoitaa kuten perheen raha-asioita. Tai kuten yrityksen taloutta kuten päämisteri Sipilä kuvittelee. Valtaosa äänestäjistä ymmärtää suunnilleen kuukausipalkkansa kokoiset rahasummat. Miljoonat tai miljardit eivät sano mitään. Suhteellisuudentajun puute on suurinta yleensä suurimpien populistien keskuudessa. Jonkun kansanedustajien tonnien kadehtiminen kertoo lähinnä siitä, ettei valtiotaloudestakaan ymmärretä yhtään mitään.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kansanedustajat ovat vuosikymmenten saatossa haalineet ylimääräisiä etuja ihan vaan poliittisin päätöksin. Ei niitä nyt kadehtimisen vuoksi purnata. Oikeudenmukaisuus, sitä rehellinen kansa haikailee...

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Kankaanpää Jyrki

Koominen kommentti vihreältä. Eikös Vihreät ole olleet vaatimassa budjettiin lisää menoja miljardeilla. Mitään puhetta ei kyllä ole ollut siitä millä lisämenot katetaan.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #16

Ihan kuin olisin tilannut kansantaloutta selvästi ymmärtämättömältä Jyrkiltä tämän kommentin. Kun noita painotuksia budjetin sisällä tarkastellaan, niin pitäisi ymmärtää mikä osa on investointia tulevaisuuteen, jota on jopa järkevää rahoittaa nollakorkoisella velalla. Mikä taas on pelkästään kulutukseen menevää osaa valtion menoista, jonka rahoittaminen syömävelalla ei ole kovin fiksua.

En ryhdy erittelemään Vihreiden varjobudjetin hyviä ja huonoja piirteitä, muttei vuotuisen tulo- ja menoarvion tietenkään tarvitse päätyä nollaan. Oleellista on, ettei hätäpäissä tehdyt leikkaukset osu järkeviin investointeihin, kuten koulutukseen.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Kankaanpää Jyrki Vastaus kommenttiin #19

Aloitat vastauksesi henkilökohtaisella solvauksella, kun et ressukka pysty mitenkään perustelemaan noita omia argumenttejasi.

Avaan kuitenkin puolestasi hiukan tuota Vihreiden varjobudjettia, jos kerran kansantalous ei kuulu mukavuusalueellesi. Vihreät kasvattaisivat valtion menoja 500 miljoonalla, mistä lähes 300 miljoonaa annettaisiin kehitysyhteistyömäärärahojen korotukseen. 200 miljoonaa on sitten varattu omien kansalaisten asioiden parantamiseen. Oli mukana toki hyviäkin asioita, kuten harmaantalouden torjunta. Lisää tuloja Vihreät hankkisivat kurittamalla autoilevaa työläistä ja siirtämällä kuntien maksettavaksi 300 miljoonaa (aivan, kuin kunnat eivät sitten vuorostaan maksattaisi laskua pienituloisilta, joiden puolustajaksi Vihreät ilmoittautuvat).

Tuon varjobudjetin lisäksi Vihreät haluavat nostaa kiintiöpakolaisten määrää, myöntää väliaikaisen oleskeluluvan kaikille, jotka eivät halua Suomesta poistua ja kasvattaa Suomen teollisuuden kustannuksia erilaisilla ympäristöveroilla ja -maksuilla. Tuon kaiken loppusummaa voidaan vain arvailla, mutta puhutaan miljardeista.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 9

Maamme kansalaisten toimesta tähän on tultu. Poliitikot vain pyrkivät noudattamaan äänestäjien eli kansan toiveita.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kyllähän kokoomus on ehdottomasti surkein talousosaamisessa, mutta eipä sossut ja keput kauaksi jää. Todisteet löytyvät tämän päivän taloustilanteessa ja sen kehityksessä euroaikana.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Todisteet löytyvät tämän päivän taloustilanteessa"

Kuten tiedät talous on menossa ylöspäin ja ennusteita korjataan lähinnä positiivisemmiksi kuukausi kuukaudelta. Mutta vaikka joku ei tuohon uskoisikaan, niin eihän mitään voida todistaa ilman vertailukohtia. Jos meillä olisi mahdollisuus verrata vaikka vasemmistoliiton tai persujen talouspoliittisen linjan hedelmiä samalta aikakaudelta samojen kansainvälisten suhdannetilanteiden vallitessa, niin vasta silloin voisimme puhua todisteista.

Viittasin ylempänä vasemmistoliiton talouspolitiikan punaiseen lankaan. Se on velkaantumisen lisääminen surutta niin paljon kuin vain saadaan, jotta kansalle voi jakaa lisää rahaa. Ei kuulosta tämän blogimerkinnän perussanoman mukaiselta sekään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Vain kymmenessä vuodessa maan talous on tuhottu"

Alla olevassa kuvassa on selkeä käyrä, joka kuvaa kansantalouden kehitystä.
Olemme samalla tasolla nyt kuin vuonna 2011 tai alkuvuodesta 2007. Vuosi 2008 toi erikoisen piikin ylöspäin, jota seurannut romahdus antaa sitten leimansa tilanteeseen, mutta oliko kansantalous vuonna 2005 täysin tuhottu, kun se oli alemmalla tasolla kuin tällä hetkellä? Tässä käyrässä siis on nimenomaan volyymin kuvaus, eli se kertoo reaalitalouden kehityksestä.

http://www.stat.fi/til/ktkk/2017/05/ktkk_2017_05_2...

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Onnea Sitoutumattomuudestasi!

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Hitsi. En olekaan huomannut Leskisen henkistä kasvua.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hän on aiemmin profiloinut itsensä aika selkeästi "vennamolaiseksi", eli lähinnä siihen siipeen, joka jatkaa hallituksessa. Kun tuo UV-laisuus kuitenkin on aika parjattua petturuutta, niin hygieenisyyssyistä hän ei tohtine vielä nyt liputtaa nimen puolesta.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #22

Ja vennamolaisuus ei koskaan minusta lähde. UV:ssa ei ole mitään häpeämistä. He kantavat vastuuta isänmaasta hallituksesta käsin. Katsotaan, kun saisivat puolueen rekisteriin, niin harkitsemisen paikka, todellakin...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #28

Näin uumoilinkin eikä kommenttini sisältänyt kritiikkiä, vaan oli luonteeltaan neutraali toteamus.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #28

Seppo, jokos olet allekirjoittanut Sintujen kannattajakortin ?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #43

No eipä ole kukaan tullut pyytämään. Sauli Niinistön korttia joku esitti tuolla Simossa kaupan edessä mutta en täyttänyt.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #44

Pyydähän Pirkko Mattilalta, hänellä varmaankin on, kun on jo piirijärjeteökin perustamassa Ouluun ja Kainuuseen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #44

Pyydähän Pirkko Mattilalta, hänellä varmaankin on, kun on jo piirijärjeteökin perustamassa Ouluun ja Kainuuseen.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kaikki hallituspuolueet, siis myös virkamiesten miehittämä Kokoomus, ovat laistaneet velanoton perussyyn käsittelyä, eli julkisen sektorin aiheuttamia kustannuksia. Rahaa on hankittu helpolla tavalla, eli Valtion omaisuuden hukkaamisella. Samalla omista eduistaon tietenkin pidetty tarkasti kiinni.

Kulujen suhteuttaminen tuloihin pitäisi olla nk. Peruskauraa.

Hyvien yhtiöiden myyntiä toki aina perustellaan sillä, että saaduilla myyntituloilla kehitetään uutta ja kannattavaa yritystoimintaa ja / tai maksetaan valtion velkoja. Mitään yritystoimintaa ei noilla rahoilla ole tainut kuitenkaan syntyä, vaan rahat on huoletta käytelty velan lyhentämiseen ja velkaantumisen juurisyyt on siis paineltu jatkuvasti jemmaan.

Lisäksi näitä saatuja tuloja on toki myös käytetty yritystukien muodossa yksityisille lafkoille. Lienee siellä ollut jotain hämäriä kytkentöjäkin ? Mutta mitäs pienistä.

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000001180050.html

No, joskus se narunpää tulee sitten vastaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Reippaimmin myyntiä ovat harjoittaneet Lipposen ja Vanhasen hallitukset, eli siis demarit ja kepulit. Mitä puolestaan yritystukiin tulee, niin ne ovat ennen kaikkea keskustalaisten paapomia tukia, koska sillä on eniten kotimaisessa kähminnässä lehmiä ojassa. Kokoomuksen uusliberaali siipihän kannattaa yritystukien alas ajamista kokonaan.

Valtiontalouden alijäämä johtuu tietysti "julkisen sektorin" menoista, koska periaatteessa kaikki budjettiin kirjatut menot ovat julkisen sektorin menoja. Mutta jos tällä halutaan tarkoittaa julkisen sektorin organisaatioiden henkilöstö- ja muita kustannuksia, niin ne ovat kokoluokassaan kyllä huomattavasti pienempi menoerä kuin itse tulonsiirrot, joita ne tuottavat. Tulonsiirroista luopuminen on sitä kuuluisaa tylyä leikkauspolitiikkaa, joten ei tuolla puolella panostaminen tasapainon saavuttamiseksi kovin kiitellyksi tule sekään.

Tärkeintä olisi siis aina panostaa nimenomaan talouskasvuun ja kilpailukykyyn, niin vanhanaikaiselta kliseeltä kuin tällainen voikin kuulostaa. Ja kun puhutaan verotuksen alentamisesta tai korottamisesta, niin tässä ollaan aina hakotiellä. Pitäisi puhua verokertymästä, jolloin verotuksen alentaminenkin voi tilanteesta riippuen merkitä verotulojen kasvattamista.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 23

Mistä julkisen sektorin itsellesi tarjoamasta palvelusta tai edusta olet valmis luopumaan tai maksamaan enemmän jos kerran haluat niitä kuluja laskea? Vai kuulutko niihin jotka valitsevat sellaisen jolla sattumoisin ei ole sinulle merkitystä vaikka monelle muulle onkin?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

#27 Hallintojärjestelmien ohentaminen ei heikennä palvelun määrää, eikä myöskään palvelun laatua. Jokainen voi esimerkiksi kaivaa vaikka oman kuntansa puhelinluettelon ja tutkia sieltä kunnan sivuilta, mitä toimintoja voisi poistaa ja mitä ulkoistaa, tai mitkä toiminnot voidaan hyvin yhdistää sen naapurikunnan kanssa. Esimerkiksi staattinen johtamistoiminta kun onnistuu oikein hyvin, vaiikka johdettavien määrä olis kaksin-kolminkertainen. Samoin moni muukin hallinnolinen toimi.

Suorittava porras osaa kyllä toimia dynaamisesti vähemmälläkin johtamisella ja ilman turhaa kokoustamista, nenänkaivuuta ja byrokratiaa. Tämä pätee niin yritysmaailmaan kuin myös julkiseen sektoriin. Vai mitä ?

On todella harhaista ja vanhanaikaista uskoa palveluiden heikkenevän, jos jostain tingitään ja toimintaa tehostetaan.

Toki, kivaahan se muuten olisi, jos julkinen sektori työllistäis vaikka kaikki maan omat työttömät. Suomesta kun on niitä duunimestoja kadonnut viime vuosina muutama sata tuhatta. Jostain syystä se työllistäminen vaan ei kuitenkaan onnistu.

Mitäs muuten luulet, miksi ei ?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kaikkien vallassa olleiden hallituskombinaatioiden aikana on vuosikymmenten mittaan ollut sekä nousu- että laskukausia. Maailmantalous määrää enemmän maamme taloustilannetta kuin hallitukset, nykyinenkin talouden elpyminen johtuu maailmantalouden suotuisasta kehittymisestä.

Perinteisesti hallituspuolueet kehuvat harjoittamaansa talouspolitiikkaa silloin kun menee hyvin, silloin kun menee huonosti se on maailmantalouden tai jonkun muun vika. Globaali talous meidänkin talouttamme nostaa eikä esimerkiksi kolmenkymmenen prosentin lomarahojen leikkaukset. Ne kiristävät vain yksilöiden taloutta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Julkisen sektorin lomarahojen leikkaus pienentää kuitenkin suoraan julkisen sektorin menoja. Siellähän puolestaan palkat kohosivat tämän vuosituhannen ensimmäisinä vuosina kaikkein ripeimmin.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

julkisen sektorin kuluja palkkoineen rahoitetaan velkarahalla, mutta silti esim. opettajat, sairaanhoitajat jne. ovat aina etunenässä kalistelemassa lakkoaseitaan. Siis yhteiskunnan ns hyväosaiset ensimmäisiä valmiita lakkoilemaan. Käsittämätöntä. Jos taloutta haluttaisiin todella tasapainoittaa, tulisi palkankorotusvaatimuksista luopua. Eläkeläisiltä on leikattu vuosia ja leipä se maksaa meillekin saman, eikä auta kalistella lakkoasetta..

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Eivät lomarahojen leikkaukset vaikuta mitenkään laivatilausten saantiin tai Uudessakaupungissa valmistettavien mersujen myyntiin.

On totta, että julkisella sektorilla nousivat palkat valikoidusti muita aloja enemmän, mutta lomarahoja leikataan myös niiltä jotka eivät palkkojen korotusputkeen päässeet.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #33

Talouden tasapainottamisessa tulee käyttää niitä keinoja, jotka ovat tarjolla. Hallitus ei voi päättää ulkomaisista laivatilauksista. Ainoastaan pyrkiä luomaan otollisia puitteita telakoiden tai muiden vastaavien yritysten toiminnalle. Tällainen talouskasvun generoimispyrkimys tulisi toki olla aina etusijalla, mutta kun siitä menopuolestakin pitää huolehtia, niin siitä sitten sopivin keinoin huolehditaan.

Lomarahojen leikkaus yksityisellä puolella olisi toki alentanut yritysten henkilöstökustannuksia ja sitä kautta niiden kilpailukykyä viennissä, mutta silloin oltaisiin tultu siihen aiemmin mainitsemaasi kotimarkkinoiden kulutuskysyntäongelmaan. Jos leikkaukset julkisella puolella puolestaan olisi kohdistettu vain niihin Sari sairaanhoitajiin, niin se olisi ollut vielä selektiivisempi malli ja aiheuttanut vielä suurempaa porua.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #35

"Sari sairaanhoitajat" ja muut julkisen sektorin palkankorotukset olivat puolueiden oma vaalilupausmokamoka jossa varsinkin kokoomus oli aktiivinen, ehkä jopa aloitteentekijä. Sen seurausta julkisen puolen palkkakehityksen eriytyminen yksityisestä sektorista pitkälti on.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #37

Osittain totta. Erikoista kuitenkin, että vasemmistoliiton kannattaja suomii päättäjiä, jotka korottavat julkisen puolen sairaanhoitajien palkkoja.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #38

Suomin lähinnä poliitikkojen heppoisuutta, koska antoivat esimerkiksi sairaanhoitajille vaalien alla jotain 500 euron palkankorotuslupauksia ja sitten kun osa siitä (luvattua 500€ ylimääräistä korotusta ei kokonaisuudessaan koskaan tullut) toteutui niin sitten sanotaan että se kaataa valtiontalouden. Pitäisi olla selkärankaa olla nurisematta asiasta jonka on itse aiheuttanut.

Muistelen Jyrki Kataisen pääministerinä sanoneen jälkeen päin jotakin siihen suuntaan, että tämä oli opetus siitä että ei pidä mennä antamaan mitään tarkkoja konkreettisia vaalilupauksia. Eikä varsinkaan asioista jotka kuuluvat työmarkkinajärjestöjen ratkaistavaksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset