Seppo Leskinen: asialinjalla! ryhtiä, rehellisyyttä ja tasapuolisuutta politiikkaan

Kenelle äänestysoikeus oikiasti kuuluisi?

Niin, siinäpä miettiminen. Pitäisikö äänestysoikeus antaa jo kuusitoistavuotiaille lapsille? Kepusta on ainakin tuollaista mahdollisuutta väläytelty. Olisiko tuossa järkee ja olisiko tuo edes oikein sitä yhteiskuntaa kohtaan, joka työtä tekemällä ja veroja maksamalla kaiken maksaa? Ei olisi, ainakaan minun mielestä.

Minä, toisin kuin Kepu, jos saisin asiasta päättää, antaisin äänestysoikeuden vain niille, jotka maksavat veroja ja siten kantavat vastuun yhteiskunnan rattaiden pyörittämisestä. Ne jotka eivät veroja maksa ja elelevät veronmaksajien kustannuksella, eivät mielestäni ansaitse äänioikeutta vaaleissa joissa yhteiskunnan rattaiden pyörittämiseen edustajia valitaan. Minä en antaisi omassa taloudessanikaan alaikäiselle määräysvaltaa asioiden hoitoon ja rahan käyttöön...

Noin ajattelen ja noin olen toiminut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Jäi tuossa sanomatta, että Kepulla, jos kellä, on ainakin tuossa asiassa oma lehmä ojassa..

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Sinähän oletkin vanha maalaisliittolainen, jolloin vain isännät ja sonnit saivat äänestää.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Minä en antaisi omassa taloudessanikaan alaikäiselle määräysvaltaa asioiden hoitoon ja rahan käyttöön..."

Entä jos se alaikäinen maksaisi enemmän veroja kuin sinä?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Meinaatko Seppo, että aina kun työpaikka menee alta menee myös äänioikeus, koska veronmaksu lakkaa silloin. Pätkä- ja silpputöitä tekevillä äänioikeus voisi mennä ja palautua kymmeniä kertoja vuodessa! Kovin outoja unia näet, Seppo.

Ei se kuudentoista vuoden ikäraja kaikissa asioissa ihan hölmö homma olisi. Ainakin eteenpäin elämässä pyrkivät nuoret äänestäisivät varmaan sellaisia puolueita jotka eivät ole jatkuvasti leikkaamassa koulutuksesta kuten nyt tapahtuu.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Pirttiviljelijät, pirttiviljelijät...

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Yhdentekevää jaarittelua koko äänestysikärajan laskeminen. Kovin harva parikymppinenkään viitsii äänestää. 16-17-vuotiaista... ööö... no tietenkin ne, jotka vanhemmat saavat maaniteltua äänestyskopille.

Tuo ajatuksesi siitä, että vain veronmaksajilla olisi äänioikeus on edellistäkin turhempi. Koska työttömänä minäkin maksan veroa. Peräti 20% työmarkkinatuesta.

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

Blogistin kirjoituksen perusteella pääomatuloista veroja maksavalla ei olisi äänioikeutta, koska blogisti painottaa työtä.

Miten olisi progressiivinen äänioikeus? Pienituloisella olisi vain yksi ääni ja suurituloisella vaikka kymmenen ääntä. Ei kai nyt sentään?

Entäpä niiden Suomen kansalaisten äänioikeus, joiden verotusmaa on joku muu kuin Suomi?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Mielestäni painotan enemmän sitä, että jotka eivät veroja maksa ja elelevät toisten rahoilla, eivät äänioikeutta ansaitse...

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

Voitko vähän tarkentaa ketä oikein tarkoitat kun puhut toisten rahoilla elelevistä?

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

Alvia maksetaan lähes jokaisesta tuotteesta tms.joten kun ostaa jotain niin maksaa veroja. Äänioikeus siis vain niille, jotka ovat ostaneet edes yhden alvillisen tuotteen?

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso Vastaus kommenttiin #12

Niin ja miten muutekin tämmöinen systeemi toimisi? Saisiko vain silloin äänestää jos on töissä ja maksaa veroja? Mites eläkeläiset? Saisivatko he äänestää? Entä jos on ollut koko elämänsä työtön. Saisiko hän äänestää eläkeikäisenä? Ja jos eläkeikäinen työelämässä ollut saisi äänestää, montako työvuotta pitäisi olla takana? Saisikos opiskelija tai alle 18 vuotias äänestää jos hän on tai on ollut kesätöissä? Entäs jos nuori (joka ei ole työelämässä) "saa" vaikka perinnön josta maksaa isot verot. Tuleeko samalla äänioikeus ja kuinka pitkäksi aikaa? Tutkijoillekin tulee pikkasen ylimäärästä murhetta apurahalla työskentelystä, varsinkin jos summa on alle verotettavan apurahan.

Siitä vaan Seppo jalostamaan ja viemään eteenpäin ideaa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Seppo, jos saamasi eläke ottaa noin kovasti omalletunnolle voit aina jättää äänestämättä :)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #25

Minä olen iloinen veronmaksaja ja oikeutettu äänestämään.....

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Jaa. Itse olin 16 vuotiaana jo vakiduunissa ja veronmaksaja. Käsittelin työkseni rahaa ja täytin oman veroilmoituksen sekä elätin itseni.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

SE on tosi hienoo ja esimerkillistä mutta oliko sinulla silloin jo tiedossa kuka asioitasi ajaa esim. eduskunnassa vai olisitko äänestänyt mututuntumalla.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Itse asiassa poliittinen kantani oli tuolloin jo selvillä, se on pysynyt samana tähän päivään asti.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #13

Luulempa että olet monessa suhteessa erityinen ihminen.
Minä esim. 16-vuotiaana kävin mahottoman kovaa eloonjäämiskamppailua intiaanikylässä Sköldviikissä, enkä tienny politiikan tuulista yhtään mitää. Kovaa painostusta oli sielläkin heti kun parakkikylästä tuli työmaalle mutta kyllä jos silloin olisin äänestäny niin oma tahto olisi siitä ollu kaukana.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

16-vuotias on kyllä auttamattomasti liian nuori äänestämään eduskunta-ja kunnallisvaaleissa. Elämän kokemuspohja ja sitä kautta tuleva käsitys asioiden hoidosta ei vaan yksinkertaisesti riitä. Monet ovat vielä tuossa iässä vietävissä ja vailla omaa tahtoa.
Veronmaksuehtoa en kyllä ymmärrä, kyllä normaali rehellinen elämä pitää riittää kansalaisluottamuksen omaamiseen.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Yhdistyksissäkin niillä on äänioikeus jotka maksavat jäsenmaksunsa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Vaali-ikärajaa voisi hyvin laskea. Samalla voisi mielestäni eläkeläisiltä poistaa äänioikeus kokonaan. Äänioikeuden sitominen veronmaksuun aiheuttaisi välittömästi vaatimuksen, missä enemmän veroja maksavilla pitäisi olla enemmän ääniä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tyhmätkin saavat äänestää. Ongelma on propagandaa jauhava yksipuolinen media johon kuitenkin luotetaan.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Äänioikeus seuratkoon täysi-ikäisyyttä, alkoholin osto-oikeutta.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Äänestyskopilla voisi olla puhalluskoe ja vain yli 0,5 promillea puhaltaneet saisivat äänestää. ;)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kansanvallan kannalta parasta olisi, että kansanedustajat ja kunnanvaltuutetut valittaisiin arpomalla eikä äänestämällä.

anita frisk

Järkyttävän typerä ehdotus. Miksi ei saman tien rajoitettaisi äänestysoikeutta vain nettoveronmaksajiin? Ei yhtäkään julkishallinnosta palkkaansa tai eläkettä saavaa syöttilästä uurnille!

Samaa mieltä olen blogistin kanssa siitä, että 16-vuotiaat ovat liian nuoria äänestämään valtiollisissa tai kunnallisissa vaaleissa, heillä on ihan muut intressit. Paitsi mikäli Cheek, Elastinen, Robin, järkyttävästi syrjitty Musta Barbaari tai muut idolit ihan tosta vaan läpällä asettautuisivat ehdokkaiksi, niin läpi menisivät junioreiden äänillä että heilahtaa. En välttämättä tuollaista eduskuntaa haluaisi, siellä on jo nyt liikaa asiantuntemattomuutta. Vanhemmiltaan taskurahaa saavat hoitamassa Suomen taloutta?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Minä en antaisi omassa taloudessanikaan alaikäiselle määräysvaltaa asioiden hoitoon ja rahan käyttöön..."

Minun 16-vuotias tyttö osaa neuvoa pörssikeinottelussa ja bisnesten hoidossa, vaikka olen näitä kahta koko ikäni harrastanut. Jossain vaiheessa meidän vanhojen jäärien kannattaa antaa periksi ja ottaa vastaan ohjeita nuoremmilta. Äänestysikä voitaisiin hyvin laskea alemmaksi, ja jos jonkun äänioikeutta pitäisi rajoittaa, niin eläkeläisten.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

16 vuotias saavuttaa pikapuolin äänestysiän. Kyllä tuo aika pitäisi jaksaa odottaa. Kyllä me vanhat siirrymme syrjään ja sen kyllä luonto hoitaa. Ei sitä tarvitse hoputtaa....

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

En oikein ymmärrä joidenkin intoa laskea äänestysikärajaa. Ei 16-vuotias, harvoine edes 18-vuotias, ymmärrä yhteiskunnallisia asioita. Ja jos äänestävät, niin luultavasti jotain julkkisehdokasta. Itse kannattaisin äänestysikärajan nostoa esimerkiksi 21 vuoteen ja olen epäavarma onko tämäkään tarpeeksi.

Tuo äänestysoikeuden rajaamiseen työssäkäyntiin ja verojenmaksuun on käsittämätön. Länsimainen demokratia perustuu siihen, että kaikilla täysi-ikäisillä kansalaisilla on äänioikeus. Ja entä jos jää työttömäksi tai joutuu työkyvyttömyyseläkeelle ilman omaa vikaansa? Tällöinhän se vaikuttaisi rangaistukselta. Ja palauttuisiko työttömän äänioikeus jos hän saa uuden työpaikan? Ei tämä vaikuta järkevältä ratkaisulta.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

No enhän minä missään kohtaa tyrmää eläkeläisten äänestysoikeutta. Lähinnä haen sitä, että sellainen ihminen joka on kykenemätön huolehtimaan elannostaan, on myöskin epäkelpo huolehtimaan toisten asioita. Omat asiat pitää olla kondiksessa jos mielii ja on kykenevä hoitamaan yhteiskunnan asioita. Tästä en anna periksi...

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

"Kenelle äänestysoikeus oikiasti kuuluisi?"

Suomen kansalaiselle, ei siinä sen enempää taikuutta tarvita loppupelissä, nykyinen ikäraja on aivan passeli.

Sellaista suomalaista joka ei veroja maksa ei olekkaan, ostoksista menee ALV, tuilla elävät maksavat suhteessa tuloihin korkeinta veroa.

Vai meinasitko rajoittaa esim. 35 vuotta työelämässä veroja maksaneen henkilön joka joutunut työttömäksi vasten omaa tahtoaan äänioikeutta?
Jokainen työssäkäyvä maksaa joka tilissään siitä että työttömäksi joutuessaan on jonkinlainen turvaverkko.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset