Seppo Leskinen: asialinjalla! ryhtiä, rehellisyyttä ja tasapuolisuutta politiikkaan

Minnuu sitte hymmyilyttää

Minnuu sitte hymmyilyttää, mutta miksi? No siksi, kun Iltalehti jaksaa rummuttaa jostain viherjytkystä, vaikka sellaista jytkyä ei ole edes näköpiirissäkään. On totta, että vihreiden gallup-kannatus on ollut melkoisen korkealla pitkän aikaa. Mutta sekin on totta, että kannatus on ollut sulamaan päin tässä viime aikoina, ollen mm hesarin viimeisimmässä 11,6 prosenttia. Vain 1,5 prosenttia enemmän kuin esimerkiksi perussuomalaisilla. 

No miksi vertaan juuri perussuomalaisiin? Siksi, kun mm Iltalehti sitä on tehnyt pidemmän aikaa ja rummuttanut sitä, kuinka vihreät on noussut ja ohittanut persut jne. Nytkin vielä tänään jytkytetään viherjytkyllä, vaikka todellisuudessa kannatuskäyrä vihreille on alaviistossa. Sanallakaan ei mainita, että perussuomalaisten kannatuskäyrä on yläviistossa, elikkä nousussa. Sopinee ihmetellä, että onko perätöntä kiva uutisoida ja mihin sillä pyritään.

No totuus on tämän päivän puolueiden kannatuksissa kyselyn mukaan sellainen, että opposiittiossa olevat ova menettäneet kannatustaan ja hallituksessa olevat ova lisänneet kannatustaan. Perussuomalaisten kohdalla on mainittava vielä sellaista, että siinä on muhimassa ns Trump-ilmiö. Takaa tullaan, noustaan rinnalle ja loppusuoralla mennään ohi......

Seppo Leskinen, Oulu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"No totuus on tämän päivän puolueiden kannatuksissa kyselyn mukaan sellainen, että opposiittiossa olevat ova menettäneet kannatustaan ja hallituksessa olevat ova lisänneet kannatustaan."

Ei sekään ihan paikkaansa pidä, keskustan kannatus oli tismalleen sama kuin edellisessäkin HS-gallupissa. - Pienten puolueiden kohdalta en katsonut onko niissä jonkun %-yksikön heilahdus, vihreillä oli -0,1 %-yksikköä.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Elikkä hallituksen nousu on sitten tällä kertaa persujen ja kokkareiden ansiota. Hyvä kuitenkin..ja suunta on oikia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jotta sinäkin näkisit todellisuuen puolueiden kannatusten muutoksista viime vaalien jälkeen, on syytä verrata HS-gallupin lukuja 2015 eduskuntavaalien tulokseen.

Keskustan kannatus on laskenut, 0,2%-yksikköä, Perussuomalaisten 7,6, Kokoomuksen kannatus on noussut 0,4%-yksikköä. SDP:n kasvanut puolestaan 3,7%-yksikköä. Vihreitten kannatus on noussut vaaleista 3,1%-yksikköä ja Vasemmistoliiton 0,8. RKP:n ja KD:n kannatus on kummankin laskenut 0,2%-yksikköä.

Kaikkiaan näistä muutoksista merkittävin on Perussuomalaisten kannatuksen romahdus. Merkittäviä kannatuksen nousuja ovat saavuttaneet ainoastaan SDP ja Vihreät. Muiden puolueiden kannatusten muutokset ovat varsin merkityksettömiä.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

On, on. Merkittävimmillä nousijoilla demareilla ja vihreillä on kannatuskäyrät kääntyneet sojottamaan alasuuntaan ja romahduksen kokeneen persujen kannatuskäyrä näyttää sojottavan yläsuuntaan...Kuten tuli sanottua, persujen kohdalla muhii Trump-ilmiö. Takaa tullaan rinnalle ja loppusuoralla mennään ohi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olen Seppo usein sinulle korostanut gallupien tulkintaa. Ei kannata seurata vain kahden perättäisen tutkimuksen pieniä muutaman kymmenyksen muutöksia, vaan seurta useampia peräkkäin. Vasta silloin näkee muutoksen trendejä.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #6
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #7

Jos vaalit järjestettäisiin nyt, perussuomalaiset menettäisivät kansanedustajistaan puolet. Se vaikeuttaisi sen kykyä osallistua hallituksessa tekemään politiikkaa. Pääsisikö se edes mukaan hallitusneuvotteluihin ja olisiko sillä edes halua niihin mukaan?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #8

No eipä se ihan noin ole. Kannatus on pudonnut noin 7 prosenttia, mutta moniko persu oli vaalipiirinsä ns viimeinen läpimenijä, elikkä kuinka paljon on tuossa suhteessa vara menettää, että paikkoja säilyisi. Tää ratkaisee, eikä niinkään prosentit. Ja nythän on nousu alkanut...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #9

Seppo, tiedät hyvin, että nykyinen vaalijärjestelmä suosii suuria puolueita edustajan paikkoja jaettaessa. Koita pudota pohdinnoissasi sieltä toiveitten tasolta tähän aivan tavalliseen todellisuuteen.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #10

Tiedän toki ja tiedän senkin, että persut on tälläkin hetkellä Suomen toiseksi suurin puolue. Onko sinulla tämä unohtunut?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #11

Niinpä, miksihän se sitä on? Se kertoo juuri niistä sinun maitsemistasi viimeisistä paikoista. Perussuomalaiset saivat viime vaaleissa 16158 ääntä vähemmän kuin Kokoomus, mutta kuitenkin yhden paikan enemmän.

No, jostain syystä sekä Perussuomalaisilla että Kokoomuksella on nyt kuitenkin kummallakin 37 paikkaa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #12

Kolmen suurimman joukossa kuitenkin. Demarit ja viherpiiperöt eivät kuulu tuohon joukkoon.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #13

SDP hyötyi kuitenkin viime vaaleissa, suoraan äänten mukaan suhteutettuna se olisi saanut yhden paikan vähemmän saamistaan 34.stä. Vihreät olisivat saaneet ääniosuudelleen kaksi paikkaa enemmän, jos paikat jaettaisiin saatujen äänten pohjalta.

Perussuomalaiset saivat vaalijärjestelmän jaon mukaan kolme paikkaa enemmän, kuin suorassa jaossa. Suurin hyötyjä oli kuitenkin Keskusta, joka sai 7 paikkaa enemmän, kuin se ääniosuudellaan olisi suoraan saanut.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #14

Joo mutta asiasta toiseen. Kuuntelin aamulla sitä Kataisen vikinää siitä, miten populismia tulee vastustaa ja kuinka populisteista ei ole vastuullisiksi yhteisten asioiden hoitajiksi jne. Sekin minnuu hymmyilitti niin maan pirusti, että....Kaikenlaisiakataisia sitä veronmaksajien tuleekin elättää. Toivottavasti meillä on valoa putken päässä tulevien vaalien myötä.....

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #6

Yksi galluppien tulknnan kannalta olennainen asia on se, kuinka moni jättää kantansa ilmoittamatta. Kantaansa ilmoittamattomien osuus on jo pidemmän aikaa ollut huomattavan korkea, 40 % tasosa. Se tarkoittaa sitä, että galluppien ennustearvo on jokseenkin huono. Ilmoitettua kannatusta kuvaavien lukujen voi kai olettaa tilastollisen tarkkuuden puitteissa olevan kohtuullisen luotettavia, mutta vaalin tulokseen vaikuttaa olennaisesti näiden kantaansa ilmoittamattomien käyttäytyminen vaalipäivänä. Ja sen ei voi olettaa noudattavan samaa jakaumaa kuin kantansa ilmoittaneiden.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mailmantilanne voi muuttua vielä parissa vuodessa paljon, ja veikkaampa että tämänhetkiset gallupit voivat vielä muuttua totaalisesti.

Mikäli tuo Trumppilaisuus ja populismi vielä menestyy Euroopan isoissa vaaleissa, niin sillä on isot merkitykset EU:n asemaan. Sitä kautta koko tilanne voi vielä muuttua, suuntaa vaan ei varmuudella kukaan tiedä.

Tämä hajaannus tulee persuille tietysti mieleisenä, mutta pystytäänkö sitä käyttämään hyväksi, kun ollaan hallituksessa, jospa pitääkin kaataa hallitus vuoden päästä, niin on vapaus isompaan valehteluun äänestäjille ja sitä kautta voi taas vaaleissa pärjätä.

Eihän sillä mekitystä ole miten Suomella menee, pääasia on, että oma puolue menestyy.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Petteri, olet aivan oikeassa, omissa kommenteissani tarkastelin tilannetta nyt. Vaaleihin on vielä yli kaksi vuotta aikaa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Ei sitten ollenkaan noin. Vastuunkanto se on joka tuo kannatusta ja siksi on viisainta pysyä hallituksessa. Onneksi suurin osa persuista on sen ymmärtänyt. Ja kaikkein tärkeintä on, että kansanedustajat on sen omaksuneet ja ymmärtävät. Toki kilpailevat tahot lietsovat mielellään persuihin eripuraa jne, mutta siihen ei olla langettu heidän/teidän kiusaksi, vaan pysytään hallituksessa ja sitä kautta saadaan sitä oikiaa kannatusta lisää.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Seppo, eiköhän ne persut saa sen eripuran aikaiseksi aivan sisäsiittpoisesti?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #19

Siltäkö hallitus- ja eduskuntapolitiikka vaikuttaa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #20

Seppo herää! Politiikassa on muutakin kuin eduskunta ja hallituspolitiikka. Kuntavaalit ovat jo muutaman kuukauden päästä.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #22

No toki, niihin tässä tähdätään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #23

Näin varmasti persut tekevät ympäri Suomen hakiessaan itselleen hyviä kuntavaaliehdokkaita riitelevien tilalle?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #24

Niin, eikös se sitten ole ihan normaalia?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #25

Se pieni ero siinä on, että muitten puolueiden tähän asiaan kovin paljon tarvitse syventyä.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #26

Veikko Vennamo tapasi snoa, että nollasta ei kukaan puhu mitään. Persut taitaa olla kukana nollasta, vai?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #27

Ainakin Persut ovat lööppeissä eniten näkyvä puolue. Onko se sitten puolueelle hyväksi, onkin jo kokonaan toinen juttu.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #19

No kerro Pekka kun tiedät, että mitä tarkoittaa tuollainen tieto, joka tuli tuossa kymppiuutisten kautta, että demarit taistelevat niin että kipinät lentelee ja Rinne taistelee asemastaan?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #31

Eihän tämä ole mitään uutta. Tuskin edes kovasti Persujen asemaan vaikuttaa. Itse en väitä mitään tietäväni. Toimin vain tarkkailijana.
http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226255-sdpn...

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #32

Mutta persujen riitely kyllä kiinnosta, eikä ihan vähä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #33

Seppo,kyllähän tästä SDP:n tilanteesta on varsin paljon kirjoitettu, et voi sitä kieltää. Onhan näissä riidoissakin oieni ero. SDP on kohta valitsemassa itselleen demokraattisesti uutta puheenjohtaa. Nämä SDP:n keskustelut ovat vain eri SDP:n edustajien mielipiteitä ennen tulevaa puoluekokousta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Sekin on mahdollista, että vuonna 2015 valittu eduskunta jatkaa vuonna 2019, mikäli olemme tuolloin keskellä maailmanpaloa.

Mikään ei ole niin itsestään selvää kuin blogisti antaa ymmärtää.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Minä en galluppeihin luota. Luotan aino kassisiin.
Yksi on varmaa. Kaikki puolueet käyvät vuorotellen pohjilla ja hallituksessa. Vihreille, tekopyhille, soisin ruohonjuuritason pidemmäksikin aikaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset