Seppo Leskinen: asialinjalla! ryhtiä, rehellisyyttä ja tasapuolisuutta politiikkaan

Halpaa evästä tuottajahinnoin

Nyt on menossa jokin kampanja, jossa suomalaiset yrittäjät (maatalousyrittäjät) myyvät tuoteitaan ns. tuottajahinnoin turuilla ja toreilla. Hyvä idea, eikös? Miksei vapaassa yhteiskunnassa yrittäjät voisi myydä jatkuvasti tuotteitaan tuottajahinnoilla? Miksi yrittäjät elättävät ja rikastuttavat kauppiaita ja suuria tukkuliikkeitä, jotka lisäävät tuohon tuottajahintaan roiman lisän ja kuluttaja joutuu maksamaan tuotteesta tavallaan ylihintaa? Olispa mukavaa kun esim. autotehtaatkin rupeaisivat myymään autojaan tuottajahinnoilla suoraan asiakkaille. Eikös vaan autokantakin uudistuisi, eikä tarvisi maksaa ylihintaa? Niin, miksi, miksi, miksi??

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (71 kommenttia)

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Kun vielä Suomessa asuin, minulla oli tapana käydä Lidlissä ja ostaa vain ulkomaista ruokaa. Säästin pitkän pennin ja samalla tein pientä taloudellista vastarintaa keskusliikkeiden kartellille.

Hannu A Virtanen

Lidlin, Aldin, Bilteman, Bauhausin, IKEA:n, H&M, kiina-halpahallien ym. suurketjujen asiakkat ovat todellisia globalisaatiofanaatikkoja

Samaan aikaan, kun länsimaiset työläiset joutuvat yhä ahtaammalle, he itse äänestävät lompakoillaan hyvinvointivaltionsa purkamisen puolesta. Äänestys tehdään marketeissa ja yhä useammin myös Lidlin kaltaisissa ylikansallisissa halpamyymälöissä. Kuluttaja tekee hyvin yksinkertaisen valinnan. Ostaako hän tuotteen, jonka hintaan on leivottu sisään myös sen valmistajan palkalliset lomat, terveydenhoito ja sosiaaliturva. Vai tuotteen, jonka valmistajalta puuttuvat nämä kaikki.

Gabor Steingart nimittää Lidlin ja muiden halpaketjujen asiakkaita todellisiksi globalisaatiofanaatikoiksi, jotka tehokkaammin kuin kukaan muu ajavat hyvinvointivaltiota alas. Jopa romanttisia ajatuksia viljelevät vasemmistolaiset ovat globalisaatiokriitikoita vain silloin, kun kaupat ovat kiinni. Silloin he saattavat kysyä itseltään, miksi kännykät ja tietokoneet ovat nykyisin niin halpoja. Mutta halvimpia malleja ostaessaan he pikkuhiljaa tekevät kotimaista tuotantoa kannattamattomaksi ja murtavat kivi kiveltä hyvinvointivaltiota.

http://hirvasnoro.blogspot.com/2007/05/hvik-vanha-...

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Siinä tapauksessa tunnustaudun globalistiksi. Jos elinkeinoelämä harrastaa tätä, niin miksei yksittäisellä kansalaisella saisi olla samaa oikeutta? Ahneet kauppiaat saavat syyttää itseään.

Tapio Neva Vastaus kommenttiin #49
Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Hyvä ajatus. Välistävetäjät pois ruuan ym.hintoja nostamasta.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Tulipahan vielä mieleen, että kauppiaat ja tukkurit voisivat perustaa omia viljelyplantaaseja ja myydä myös tuotteitaan haluamillaan hinnoilla. Eikö niin? Kunnon kilpailu se on joka pitää hinnat kurissa.

Matti Jalagin

Koska MTK, SAK, EK, SOK, K ja mitä muita tuohon K-koplaan kuuluukaan?

Vapaa kilpailu tarkoittaa Suomessa sitä, että kansa saa kilpailla siitä, mihin kartellin jäsenen kassaan roponsa kantaa.

Maatalous teollistettiin (suitsittiin) ja tuottajista tehtiin Koneiston orjia yksinkertaisella keinolla eli tilateurastus lopetettiin näennäisin syin, jolloin ostokartelli pääsi yhdessä määrittämään hintatason.

Sama kaava toistuu kaikessa puun myynnistä viljaan ja kaikkeen.

Suomessa ei ole korruptiota vaan Suomi = korruptio.

Käyttäjän VesaVkev kuva
Vesa Väkevä

Viljelijät unohtavat tässä tempauksessa mainita, että suurin osa heidän tuloista tulee maatalous- ja ympäristötukina. Käsittääkseni viljelijät eivät edes halua siirtyä markkinaehtoiseen tuotantoon. He haluavat markkinahinnan ja tukiaiset siihen päälle.

Matti Jalagin

Nimimerkki Väkevä unohtaa mainita, että verovaroista tuetaan tuotantoa siksi, että hintataso pysyisi kohtuullisena kuluttajille.

Ei siksi, että välimiehet ja valtio rahastavat joka välissä itselleen niin, että lopputuloksena on maailman kallein ruoka.

Käyttäjän VesaVkev kuva
Vesa Väkevä

Vapaassa maassa maanviljelijöillä on mahdollisuus perustaa oma halvempi kauppaketju, jos nykyinen kauppa ylihinnoittelee palvelunsa. Maanviljelijän logiikalla tukiaisia pitäisi maksaa myös kaupalle, jotta kuluttaja saisi edullista ruokaa.

Matti Jalagin Vastaus kommenttiin #25

Vapaassa maassa varmasti olisikin mahdollisuus perustaa.

Kauppiaan ja väliportaiden logiikalla kuluttaja ei tarvitse edullista ruokaa, koska kuluttaja voi aina tarvittaessa kääntyä peremminvointivaltion puoleen, jos nälkä tulee.

Ja kauppiaalle sekä välimiehille on sama, millä kupongeilla kassa laulaa hoosiannaa.

Jaakko Anttila

Vesa Väkevälle: Suomen maatalous siirtyi EU:n toimivaltaan 1.1.1995. Vesa Väkevä on se suomalainen, jonka postilaatikkoon EU:n yhteisen maatalouspolitiikan aikamerkki viimeiseksi kolahtaa.

Suomessa keskimääräinen tilakohtainen maataloustuki on 13 000 euroa vuodessa, 1083 euroa kuukaudessa, ja se on veronalaista tuloa.

Elintarvikkeiden vientituet vääristävät maataloustukien tilastoja, koska EU:n yhteisen maatalouspolitiikan periaatteiden mukaisesti vientituki sisältyy maataloustuen tilastoihin.

Vientituen edunsaajiin voit tutustua osoitteessa farmsubsidy.org.

Käyttäjän SunnaOksala kuva
Sunna Oksala

Se on siis mielenosoitus, ei kampanja, herättämään huomiota alhaisista tuottajahinnoista. Lopputuotteen hinnan kun kuluttaja näkee kaupassa ja vetää sitten johtopäätöksen onko ryöstökapitaalit siinä välissä ja missä välissä ovat. Kuluttajat ei napise ikinä mistään, he vain tyytyvät ihan kaikkeen ..

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Vai että tyytyvät ihan kaikkeen, arvaa kaksi kertaa kuinka paljon ihmiset tuovat ruokaa mm. Haaparannasta ja Tallinnasta.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Tampereella kuulemma kolmesataa yksikköä myynnissä yhdessä kojussa, ja jonossa noin 500-600 ihmistä.

Väitän, että 98% on tullut halvan hinnan houkuttelemina, ja pari prosenttia viljelijöiden protestin vuoksi.

Niin, se tilamyynti. Hyvä se kai on. Itsekin ostan luomumunia eräältä tilalta.

Pohdituttaa kuittien puuttuminen.

Maksetaan siis pyydetty hinta, josta kaupunkilaisostaja on veron maksanut, mutta ei saa maatila-ostoksestaan kuittia.

Miten arvioitte, maksetaanko suoramyynnistä veroa lainkaan?

Oma arvioni on, että harmaa talous on erittäin yleistä.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Saatko munasi tuottajahinnoin?

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Kilohinta 2 euroa/kg suoramyynnissä.

Kaupassa 215/kg

Tosin, en kehtaa mennä enää sinne ostamaan näiden kommenttien jälkeen.

Ystävällisiä ihmisiä ovat, mutta niin olen minäkin, ja maksan ruokaostokseni tuloista, joista jo on maksettu veroa.

Onko tiloilta suoraan myytävä elintarvike laillisesti kuititonta kauppaa?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #16

Jos tässä lähdetään siitä, että myyvät sinulle tuottajahinnalla, niin ihmeen vähän kauppa lisää hintaan, kuin vain vaivaiset 15 senttiä, niinkö? veroista en tiedä, mutta en oikein usko, että verot perittäisiin kuittien määrällä.

Matti Jalagin Vastaus kommenttiin #16

Markku hyvä.

Veikkaan, että olet käsittänyt väärinkäsityksen ja syy on siinä, että nuo maanläheiset ihmiset vasta kirjoittavat käsin kuittiin ensimmäistä kirjainta, kun Sinä hätäinen kaupunkilaislapsi säntäät jo maantiellä omine kiireinesi.

Jan Gustafsson

"Miksei vapaassa yhteiskunnassa yrittäjät voisi myydä jatkuvasti tuotteitaan tuottajahinnoilla?"

Koska silloin heidän täytyisi luoda jakeluketju, joka todennäköisesti muistuttaisi pirun paljon nykyisiä kauppoja.

Suoramyyntiin tulee toki kannustaa, monilla tiloilla tuotteet vaan ovat siinä muodossa että kuluttajien voi olla vaikea säilyttää niitä ja jalostaa niitä.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

No mitäs varten sitten valitetaan siitä, että kauppa ja tukkurit kuppaavat ja rikastuvat tuottajien työllä?

Jan Gustafsson

En minä valita, mutta tosiasia on, että kauppa se on kun kannattaa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #21

Nykysuomen vitsaus: kauppa kannattaa, mutta tuotanto ei.

Eikä ihme, kun yhtiöiden päätarkoitus on tuottaa rahaa omistajilleen, eikä hyödykkeitä sellaisia tarvitseville - vieläpä ihan osakeyhtiölain kirjaimen kannustamana...

Hannu A Virtanen

Näin maaseutu tapetaan ja autioitetaan & yrittäjiltä- ja pienyrityksiltä estetään busineksenteko:

Täysin naurettavalla ja nihiloivalla lainsäädännöllä:

Uuden maailmajärjestyksen mukaan maaseudut kaikkialta on tyhjennettävä, omavaraiset maata viljelevät ja maalla asuvat ihmiset ajetaan kaupunkeihin jossa heitä on helppo kontrolloida ja heidän oma-aloitteisuutensa tuhotaan ja tehdään heistä suurta harmaata aivotonta massaa asiakkaiksi kansainvälisille veroparatiiseissa toimiville monikansallisille suuryrityksille.

Maallaolo tehdään niin v-maiseksi ja niin kalliiksi ettei siellä kukaan kohta enää pysy. Nuorille ei ole töitä eikä tulevaisuutta.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/53562-onko-tassa-p...

Maaseudun tyhjentäminen, alasajo ja kaiken keskittäminen suomalaisuutta ja
sen juurevaa maaseutua halveksien.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka-ja-t... Korjaaminen tarvitsee jatkossa kunnalta toimenpide- tai rakennusluvan, jota hakiessa rakennuksen omistajan pitää perustella energiatehokkuuden parantamistoimet.

http://reijotossavainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

http://www.hs.fi/kulttuuri/Kilometrikorvausten+ale...
tulonsiirto pois tavallisilta työläisiltä ja haja-asutusalueiden asukkailta

Kohta loppuu myös sianliha, kun uudet määräykset tulevat voimaan. Ihan muuten sairasta, ensin loppui voi, sitten kanamunat ja nyt sianliha. Se tietää kovia hintojen korotuksia tai tuontilihaa. Itse pääkapunkugissa asuvana haluaisin, että ruokamme tuotettaisiin Suomessa nimenomaa maatiloilla. Nyt maataloutta ollaan ajamassa alas ja kohta huomaamme, ettei meillä ole varaa ostaa lihaa kaupasta. Tällainen eu:n direktiivien älyttömyys täytyy saada loppumaan, sillä meillä ei kohta ole todellakaan enää ruokaa. Turhaan syytellä maatilallisia, jos meinaatte saada ruokaa jatkossakin ja hyvää sellaista, omasta maasta. Miten kokoomus voi sallia tällaisen maatalouksien alasajon?

http://gmies1010.puheenvuoro.uusisuomi.fi/107757-e...

http://raimopiirainen.fi/2012/03/22/energiaturvett... Maamme ja erityisesti Pohjois-Suomen turvevarat ovat valtavat, varantojen arvoksi on arvioitu 850 miljardia euroa.

http://www.pohjolansanomat.fi/PS-Uutiset/119477712... Opetus- ja kulttuuriministeriön aikomus vähentää Lapista 1 700 paikkaa ammatillisesta perusopetuksesta suututti lauantaina kokousväen Keskustan Peräpohjolan piirin syyskokouksessa Pellossa.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/ymp%C... Uudistuva ympäristönsuojelulaki uhkaa tuoda pakollisen valvontamaksun kotieläintiloille. MTK:n ympäristöjohtajan Liisa Pietolan mukaan asia tuli viljelijöiden etujärjestölle yllätyksenä.

http://www.aamulehti.fi/Autot/1194709453742/artikk...

haja asutus alueella taloudet pakotetaan vesi osuuskuntiin

http://www.suomenmaa.fi/paakirjoitus/keskittämisideologia_iskee_ammattikorkeakouluihin_5507713.html
Keskittämisideologia iskee ammattikorkeakouluihin

http://www.taloussanomat.fi/rakentaminen/2011/10/3...
Home uhkaa jo uusiakin taloja, rak määräykset tiukkenevat

http://www.talouselama.fi/uutiset/rakennussaannoks...
Brysselistä käsin ohjataan koko eurooppalainen rakentaminen nollaenergiatasoon

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/119648-angela-mer...
Merkel paljastaa toiveensa jatkaa Euroopan yhdentymistä tasolle, jota on vaikea kuvata muuksi kuin Euroopan liittovaltioksi.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka-ja-t... Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) aikoo esittää kaikkea korvausta vastaan tapahtuvaa tavarankuljetusta luvanvaraiseksi.

http://www.kauppalehti.fi/5/i/yritykset/yritysuuti...
Koneyrittäjät ovat hämmentyneet ympäristöministeri Ville Niinistön kaavailuista esittää veronkorotuksia turpeelle.

http://mattieino.puheenvuoro.uusisuomi.fi/97071-pa...

http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.p... Suomen siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Lea Lastikan mukaan noin joka kolmas Suomen kanaloista on joutunut lopettaman toimintansa uuden lainsäädännön edellyttämien investointien takia.

Ensi vuoden heinäkuusta lähtien rakennuslupa heltiää vain taloille, jotka kuluttavat viidenneksen tänä vuonna rakennettavia asumuksia vähemmän energiaa. Vaatimukset ovat kiristyneet nopeasti, sillä säännöksiä kiristettiin edellisen kerran viime vuonna. Tuolloin energiamääräyksiä kiristettiin kolmanneksella.

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/11/mt_metsastys...
Metsästyskieltoa laajennetaan

http://ls24.fi/jutut/rauma-ja-alue/juttu-verokarhu... Tällä hetkellä Suomeen kaavaillaan sekä makeisveron laajennusta että erillistä sokeriveroa. Seikkula kokeekin, että Suomi on kääntämässä selkänsä kilpensä kiillottajille ja sahaamassa vihreää oksaansa poikki.

http://yle.fi/uutiset/puheenaiheet/2012/02/keskust... Eläkeläisten maksutonta viehekalastusoikeutta esitetään poistettavaksi.

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2012/03/2...
Timen mukaan Katainen ja Rehn ovat "utopistipoliitikkoja".

http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.p... Verkkokalastajan on jatkossa merkittävä nimensä yhteystietonsa pyydyksiin

http://yle.fi/alueet/lappi/2012/04/quotkorvasieni_... Korvasienet kielletään

http://www.pyhajokiseutu.fi/Uutiset/1194730497651/... Lähiruokapiiri

Kotimaiset terveysviranomaiset ja ruokabyrokraatit ovat syösseet savolaiset kalakukkoleipomot ahdinkoon, koska EU-sääntöjen mukaan kukkoihin tarvittavat ahvenet pitää perkata siihen tarkoitukseen vartavasten rakennetuissa tiloissa eikä missä sattuu tilapäissuojissa. Sisiliassa myydään eläviä kanoja markkinoilla, vaikka EU on sen kieltänyt. http://www.savonsanomat.fi/mielipide/artikkelit/si...

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194700555270/arti...

Muita EU:n latelemia hulluuksia ja järjettömyyksiä:

Helsingin kauppatorilla ei saisi fileoida kalaa kalanmyynti teltassa.

Direktiivi Kurkkujen käyryydestä.

Laiturit pois http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.p...

Hyvä, että keskusteluun tulee uusia lähestymiskulmia. Tässä parit lisää. Avoimen internetin hakumoottorit vain vapaasti hurisemaan.

Avoimia hakusanasettejä:

rehellisyys on meidän leipälaji
EU:n tapa rehellisyydessä
korporatismi EU

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Vielä ihmettelen, että miten tuottaja pystyy myymään esim. lihaa kauppaketjuille 1.50 euron kilohinnalla jatkuvasti ammatikseen, muttei pysty myymään tuota samaa tuotetta suoraan ja ammatikseen kuluttajille samaan hintaan. Mikä mättää ja missä mättää??

Jouni Haimi

Mikä mätää siis?

-Kuinka monella esim lihatuottajalla on asianmukaiset teurastus mahdollisuudet niin e3ttä voisi tuolla hinnalla myydä eteenpän kulutajille?

Lauri Korhonen Vastaus kommenttiin #55

Moni juttu onnistuu. Helposti. Toimenpide täytyy ainoastaan perustella oikein.

Halal.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Voisko joku käytännön yrittäjä vastata järkiperäisesti noihin edellä oleviin kysymyksiin? Miksi esim. lihaa kasvatetaan ja myydään 1,50 euron kilohintaan kauppaketjuille ja siitä vielä saadaan elantokin, mutta samaa lihaa ei voida myydä suoraan kuluttajalle, kun siitä taas ei saisi elantoa? Hassua, eikö? Vai onko tuo järjestetty mielenosoitus vain pelkkä mainostemppu ja harhautus todellisesta tuottajahinnasta, joka lienee kaikkine tukiaisineen aivan jotain muuta kuin tuo 1,50 euroa/kilo?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kun viljelijä ilmoittamaasi hintaan myy, on elukka vielä elävä. Sitten tulee teurastus-, lajittelu-, pakkaus- ja jakelukulut. Kylmäketjun säilyminenkin maksaa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Jaa että elävästä elukasta pala lihaa....niinkö?

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Ehdotin tuossa männäviikonloppuna tätä suoramyyntiä naisystävälleni, joka yksityisyrittäjänä kuopii peltoa. Ei kuulemma ehdi, kun pitää niitä viljelyhommiakin tehdä.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Mutta eikös juuri viljelijäväestö yritä viestittää tuolla tempauksella juuri sitä, että he tekevät raskasta työtä jonka työn tuloksena hyötyy juuri kauppaketjut enemmän kuin itse viljelijä? Ekös tulos olisi parempi myydä tuotteitaan kohtuuhintaan suoraan kuluttajalle? Kun kauppaketju maksaa lihasta 1,50, niin minä saattaisin maksaa tuosta samasta lihasta vaikkapa tuplat, jolloin yrittäjä saisi 100% palkankorotuksen. Vai onkos laskupäässäni jotain vikaa tai onko jotain sellaista tuossa tuottajahinnassa, mitä ei kaikkea kerrota julkisuuteen?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tuottajahinta ei ole sama kuin "kauppaketjun" maksama hinta!

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Olisihan se parempi myydä suoraan kuluttajille, mutta edelleen on se ongelma, että kasvukaudella ei ainakaan pienyrittäjä paljon sieltä pellolta ehdi minnekään, ja jos ehtiikin niin sitten on kaikenmaailman paperisotaa kotona odottamassa. Eivät ne yksityiset ihmisetkään sinne pelloille juuri hakeudu, joskin esimerkiksi muutamat keittiömestarit vaivautuvat hakemaan ravintoloilleen raaka-aineet suoraan tuottajilta.

Sakari Lehtonen

Tavallinen karjatilallinen ei saa teurastaa itse ja myydä suoraan. Jos esim. vasikalta katkeaa jalka, niin teurastamalla eläin kotitilalla saa tilallinen itse syödä lihat muttei tarjota muille syötäväksi. Ts. illallispäydässä isäntäväki syö tuottamaansa lihaa ja vieraat markettilihaa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

No on täysin järjen vastaista touhua.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ota Seppo selvää olemassa olevista määräyksistä. Sitten voit esittää vaihtoehdon ja miten määräyksiä tulee muuttaa!

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #46

Kyllä minä jokseenkin tiedän ne määräykset, mutta keiden keksimiä ovat tökeröt määräykset? Sanoppas se?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #54

Eikö päässäsi syty yhtään lamppua, joka kertoisi, että miksi näitä määräyksiä tarvitaan. Jos määräykset täytetään, saa myös tiloilla teurastaa, mutta silloin tuotteen hinta ei enää olekaan mainitsemasi tuottajahinta, kun siihen lasketaan jo aikaisemmin mainitsemani teurastamis,- paloittelu- ja pakkauskulut. Ne kulut tulevat aina tuottajahinnan päälle.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #60

No mikäs muu se olisi kuin tuottajahinta. Esimerkissäsi tuotteen hinnasta jäisi pois tuo kauppaketjun osuus, jota juuri tuottajat arvostelevat kovasti. Tuottaja voisi itse määrätä oman tuottajahintansa. Nythän se määrätään aivan muualla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #61

Seppo, meillähän on muutamia tällaisia tiloja. Kerro ihmeessä, miksi kaikki eivät toimi niin, jos "tuottajahintaa" voi noin helpolla nostaa?

Et muuten vastannut kysymykseeni nykyisten säännösten tarpeellisuudesta mitään?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #62

Tämän blogin yhdessä kommentissa todetaan, että kilo kananmunia suoraan tilalta ostettuna maksaa 2 euro ja kaupasta 2,15 euroa. Millähän hinnalla luulet tuottajan myyvän munansa kauppaketjulle? Jos myy alle kahden euron, niin onpa onnistunut hyvin nostamaan tuottajahintansa lähelle kaupan hintaa. Miten?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #63

Tässä tapauksessa kanafarmari onnistunut hyvin. Miten onnistuisi sika- tai lypsykarjatilalliselta? Tai tomaattiin tai kaaliin erikoistuneelta viljelijältä. Kuluttajahan oli valmis aikansa kuluksi ajelemaan ympäri pitäjiä keräilemässä sieltä sitä ja täältä tätä. Eikö totta, Seppo!

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #65

Tuottajathan ovat juuri se ryhmä, jotka valittavat siitä, että kauppaketju rahastaa valtaosan heidän tuottamastaan työstä. Jos ei toimita tuotteitaan kauppaketjulle, voi ihan itse määritellä tuotteilleen hinnan vapaassa maassa, jossa vielä kaiken lisäksi yrittäjyyteen kannustetaan. Kyllä ihmiset oppivat äkkiä ostamaan torilta ja tiloilta suoraan, jos hinta on sopiva. Ajatellaanpa tuota lihan kilohintaa. Tuottaja saapi siitä, olikos se 1,50 euroa/kilo. Onneton palkka tärkeästä työstä, eikö? Tuottajahan voisi saada kaksi tai kolminkertaisen hinnan myymällä tuotteensa torilla tai suoraan kotoaan ja kuluttajalle hinta olisi huomattavasti edullisempi, kuin kaupasta ostettuna. Tuotto olisi parempi ja työmäärääkin voisi vähentää huomattavasti, koska pienemmällä elukkamäärällä saisi paremman palkan. Hullu paljon työtä tekee, viisas pääsee vähemmällä, sanotaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #67

Niin, se teurastaminen, paloittelu, jatkojalostaminen esim. jauhelihaksi, sehän on ilmaista varsinkin kun pitää noudattaa hygieniasäädöksiä. No, nehän mielestäsi olivatkin järjettömiä.

Sitten, jos kaikki ei menekään kaupaksi, menee osa hukkaan. Ilmaista varmaan sekin. Ja ilmeisesti olet varma, että työssäkäyvät perheet ovat valmiita työpäivänsä jälkeen kiertelemään pitkin pitäjiä hakemassa sieltä sitä ja täältä tätä.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #69

Kuka on valmis ja kuka ei. Yleensä ihmiset kyllä jonottavat halpaa, kuten tänäänkin toreilla tuottajien tarjoamia halpoja tuotteita. Mikä siinä on, ettet hyväksy sitä, että tuottajat ansaitsisivat enemmän ja kuluttajat saisivat ruokansa halvemmalla?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #70

Siksi, että ajatuksesi ei ole kokonaisrealistinen nykyisten hygianiamääräysten ja kuluttajien ajankäytön osalta. Sinullahan tietysti evp-miehenä hyvän eläkkeen tienanneena on aikaa ja rahaa näilläkin polttoaineenhinnoilla koluta ruuan perässä päivät pääksytysten ympäri pitäjiä?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näinhän sitä maailmaa oikeaoppisesti muutetaan!

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Taitaa olla vielä niin että sitä vasikkaa ei saa kotitilalla teurastaa mutta sikapossun saa. Nautaeläimissä kun on se hullunlehmäntaudin vaara niin osa teuraasta täytyy hävittää ongelmajätelaitoksella.

Harri Rautiainen

"Hyvä idea, eikös? Miksei vapaassa yhteiskunnassa yrittäjät voisi myydä jatkuvasti tuotteitaan tuottajahinnoilla?"

Naivia puhetta työn arvosta. Ei tavaran myyminen, kuljettaminen ja kauppatilojen vuokrat ole ilmaisia. Toivon, että Leskinen ei ole persujen taloudellisen ajattelun kärkipäätä :-)

Matti Jalagin

Kyse on kai lähinnä siitä, miksi maajussi ei voi myydä itse teurastamaansa lihaa suoraan kuluttajalle esim. niin, että vakioasiakkaat katsovat netistä, milloin Mansikista lähtee ilmat pihalle ja tilaavat itselleen sopivat annokset netistä ja ovat peijaispäivänä noutamassa lihoja.

Useimmilla metsästysseuroilla on ajanmukaiset tilat, joten miten muuten tuo maatilan teurastus eroaa kuin niin, että niille korvasta merkatuille Mansikin lihoille on osoitettu ostaja ja se ostaja sanelee tuotteelle hinnan?

Harri Rautiainen

Ei Leskinen puhunut mitään lihatuotteista erikseen, vaan yleisesti maataloustuotteista.

Teurastusta kokevat tietenkin omat hygieniasäännöksensä, luojan kiitos.

Matti Jalagin Vastaus kommenttiin #51

Ja minä käytin lihatuotteita vain esimerkkinä. Luojan kiitos.

Tapio Ahti

Kauppatiede, persukurssi. I oppitunti: kilpailu. Jos on keino myydä halvemmalla, joku myy. Kilpailu pitää siitä huolen.

heikki Hartela

Elintarviketuotannon hyvinkin epäterveen tuotantorakenteen osalta haluaisin nostaa esiin kaksi keskeistä kysymystä, jota kietoutuvat toisiinsa.

Ensinnäkin maataloustuet itsessään vääristävät luonnollisestikin tuotantorakennetta. Yleisesti maatloustukien välttämättömyyttä perustellaan sillä, että ne mahdollistavat kotimaisen tuotannon, kun kotimaisia alkutuottajia tuetaan verovaroin.

Tosiasiahan on, että alkutuotanto ei Suomessa kannatta tällä hetkellä ilman maataloustukia. MUTTA, jos maataloustukien merkitystä tarkastellaankin hiukan toisesta näkökulmasta, niin yhtä hyvin kuin tueksi alkutuottajalle ne voidaan myös katsoa välilliseksi tueksi ennen kaikkea elintarviketeollisuudelle. Maataloustuoet mahdollistavat sen, että elintarviketeollisuuden ei tarvitse maksaa raaka-aineistaan käypää hintaa, vaan ne voivat ostaa raaka-aineensa verovaroin subventoituina. Todellinen hyötyjä maataloustuista ei ole alkutuottaja vaan ellintarviketeollisuuden jatkotuotanto ja vähittäiskauppa, jota tuet subventoivat.

Mikään ei olisi suomalaiselle maataloudelle tervehdyttävämpää kuin maataloustukien täydellinen lopettaminen. On totta, että nykyisen kaltainen suurtuotantoyksiköihin ajettu maatalous ei kannata ilman ulkopuolista subventointia. Esimerkiksi lihan alkutuottaja on täysin sidottu elintarviketeollisuuden määrittelemiin ostohintoihin. Suurissa tuotantoyksiköissä ei ole mahdolisuutta hakea tuotteelle omia markkinoita, vaan tuottaja kulkee täysin teollisuuden talutusnyörissä. Teurastamo maksaa lihasta sen mitä maksaa, tuottajalla ei valinnanvaraa ole, koska kilpailua ei ole. Maataloustuottajan palkka sitten muodostuukin tuista. Täysin epätervettä!

Näissäkin keskusteluissa on useasti kysytty, miksi sitten tuottajalta suoraan ostettu vaikkapa liha sitten maksaa saman kuin kaupan lihatiskillä. Tätä selittää toinen keskeinen kysymys, eli lainsäädännön suuria tuotantoyksöitä suosiva ja kilpailua rajoittava luonne. Kuten edellä on todettu esimerkiksi teurastusta koskevat säännökset on luotu sellaisiksi, että tuotantokustannukset nousevat täysin kohtuuttomiksi esimerkiksi kotitilateurastuksissa.

Kun vertaa tuottajahintaa ja lihatiskin hintaa, luulisi jokaiselle olevan selvää, että mikään ei olisi kannattavampaa kuin ruuan tuottaminen. Näin olisikin mikäli teollisuutta ja vähittäiskauppaa tukevat maataloustuet lopetettaisiin ja lainsäädäntöä muutettaisiin siten, että pienet yksiköt pääsisivät edes samaan kilpailuasetelmaan kuin suuryksiköt.

Matti Jalagin

Juuri noin.

Odotetaan perusvänkyttäjien ilmaantumista mutta-eikö-eikö-kommentteineen.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kiitos hyvästä kommenttikirjoituksesta. Muuten Ruotsissa ei makseta kansallista maataloustuke lainkaan ja siellä maatalous ja ruoan tuotanto kukoistaa ja voi ainakin yhtä hyvin kuin meillä, jossa ruoan tuotantoa tuetaan verovaroin.

Jaakko Anttila

Missä näitä tynnyrissä kasvaneita sikiää, jotka eivät tiedä, että Suomen maatalous sirtyi EU:n toimivaltaan 1.1.1995?

Maatalous on EU:n tarkimmin säännelty ja tarkimmin valvottu toimiala. EU:n yhteisen maatalouspolitiikan osuus EU:n lainsäädännöstä on 50 %. EU:n satelliitit valvovat peltolohkojen kokoa ja käyttöä, EU:n tarkastajat tekevät valvontakäyntejä Suomen maatiloilla ja jokaisen tuotantoeläimen korvassa on EU:n korvamerkki, jonka avulla jokainen kaupassa myytävä lihapakkaus voidaan jäljittää eläinkohtaisesti tuotantotilalle saakka ihmiselle vaarallisten eläintautien varalta.

Kaikki teollisuusmaat maksavat maataloustukea ja elintarvikkeiden vientitukea. EU:n 27 jäsenvaltiota, Yhdysvallat, Kanada, Australia, Korean tasavalta ja Japani. Niiden lisäksi Sveitsi, Norja ja Islanti.

Myös nousevan talouden maat, kuten Brasilia, Etelä-Afrikka ja Intia, maksavat maataloustukea.

Maailman korkeimmat maataloustuet maksetaan Korean tasavallassa, Sveitsissä, Norjassa ja Islannissa.

Markku Laaksonen

Kiintoisia väittämiä, kuitenkin suomalainen maatalous pientilavaltaisella rakenteella ei pysty tuottamaan bulkkituotteita maailmanmarkkinahinnoin kilpailukykyisesti, joten hinnat ovat subventoitunakin markkinahintoja korkeampia.

Kannattaisi siis tuoda suuri osa valmiina tuotteina ja raaka-aineina paikalliselle tuotannolle. Ja tuottaa erikoistuneesti vain sellaista, jossa on tuotannollinen etu.
Maatalouden, että ruuantuotannon rakenteet ovat säännöstellyn, suljetun talouden ajoilta.

Elintarvikekauppa ja tuotanto kaipaa kilpailua.

Käyttäjän SeppoSiitonen kuva
Seppo Siitonen

Kaupan ryöstöhinnoista puhuvat kaikki, lihataloista tai Valiosta ei kukaan..
Samoin kukaan ei tuntuisi haluavan myydä edes kolminkertaiseen tuottajahintaan itse tavaraa, kun siitä tulee kuulemma kaikenlaisia kuluja.
Miksi jonkun kaupan tai kauppaketjun sitten pitäisi myydä lihansa ja maitonsa puoli- ilmaiseksi, kun se kuitenkin on ostanut tonttinsa, rakentanut kauppansa, hommannut kylmätilansa, palkannut myyjät, hoitanut kuljetukset ja logistiikan ja tavaran myynnin ja vielä kärsii mahdollisen hävikinkin sekä maksaa vielä verojakin.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Miksi ne eivät myy suoraan?? Ja jos ne myyvät esim. Perunoita kapoissa toreilla niin hinta on jotain luokkaa "älytöntä"??

Mutta onko sille ihmeelisempää syytä kun eivät myy suoraan?

Käyttäjän SeppoSiitonen kuva
Seppo Siitonen

Itsekin tiedän perunakauppiaan, joka myy kauppoihin tavaraa varmaan ihan ok- hintaan ja sitten loppupäivän myy myös toreilla ja varmasti ihan ok- hintaan :) Hän ei ainakaan ole laiska kaveri, ymmärtää vaan bisneksen päälle.

heikki Hartela

Ja kaikesta EU:n maataloudelle suomasta painoarvosta ja tukipolitiikasta ja valvonnasta ja kyttäyksestä ja elintarvikeketjun seurannasta huolimatta sitä voi kuluttaja sitten ostaa värjättyä sianlihaa naudanlihan kaupanhyllyltä....

Tarkastelemalla EU:n harjoittamaaa maataloupolitiikkaa voidaan myös hahmottaa tavallaan myös koko EU:n keskeistä tarkoitusta, joka sitten yksittäisen ihmisen kohdalla konkretisoituu, kun hän ostaa subventoidusti tuotettua värjättyä sianlihaa naudanlihana.

Eu:n maatalous- ja tukipolitiikka on suunniteltu teollisuuden näkökulmasta. Tämä ei koske vain maataloutta, vaan yleisesti EU:n tuottamaa sääntelyä.

Kuten aikaisemmassa kommentissani totesin maataloustuet voidaan hahmottaa subventiona elintarviketeollisuudelle.Sitä onnetonta maanviljelijä parkaa nyt vain on niin helppo syyllistää, kun se nyt nostaa vaan niitä tukiaisia.

Toisaalta maantaloustuottajat joutaisivat katsoa peiliin ja ruveta itse ajattelemaan, mikä kannattaa ja mikä ei, sen sijaan, että kuuntelevat MTK:n lobbareita, joiden koko olemassa olo perustuu tukijärjestelmän säilymiseen.

En tiedä kuinka moni Uuden Suomen lukijoista todella hahmottaa sitä kuinka älytöntä maataloustuotanto tukipolitiikan johdosta on. Esimerkkinä kotikylältäni Keski-Suomesta, josta olen kotoisin, paikallinen viljelijä on vuokrannut kaikki saatavilla olevat pellot. Viljelee viljaa. Kylvää ja kasvattaa, mutta puimisen sijaan hän on useana vuonna vain niittänyt viljan maahan ja jättänyt sinne. Tuet juoksevat, mutta itse viljasta saatava hinta on niin alhainen, että se ei kata puinti-, kuivatus ja kuljetuskustannuksia.

Tämän kaiken sinä arvoisa kuluttaja sitten maksat leivän hinnassa ja välillisesti verotuksessasi...

Reijo Tossavainen

Tuottaja saa tuotteesta joskus jopa vähemmän kuin kauppa! Siksi tein alkuvuodesta aloitteen kilpailun lisäämisestä. Ministeri Ihalaiselta tulikin käytännön toimenpiteitä tämän epäkohdan korjaamiseksi.

Käyttäjän SeppoSiitonen kuva
Seppo Siitonen

Osuuskauppa oli 70- luvun lopulla aivan kuralla, markkinaosuus n. 9 %. Kyllä siellä 80- luvulla alettiin tehdä oikeita päätöksiä, että yleensä ovat hengissä. Eikä varmasti asiakkaita ryöstämällä ole tuohon nykyiseen markkinaosuuteen ylletty. Turha olla kenenkään kateellinen, ei kun uutta ihmettä tekemään :)

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Seppo, naapurissasi (Haukiputaalla) on Oravan luomutila, joka myy luomumaitoa ja lihaa:
http://www.oravanluomutila.fi/index.php?pinc=2
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detail...
Itse olen ostanut jo parisen vuotta silloin tällöin sieltä tinkimaitoni.

Myynti tapahtuu suoraan tilalta ja on varmasti lähiruokaa. Lihakarja valitettavasti on jo myyty lähes vuodeksi eteenpäin. Seuraava vapaa myytävä ruho on vasta tissiä imevä vasikka.

Mm. Oulun makkaratalo ei saa luomulihaa mistään, vaikka kysyntä on kovaa.

Myös Antti Heikkilän sivuilta löytyy luomusivusto ja maanlaajuinen linkkiluettelo tiloista jotka myyvät suoraan:
http://www.anttiheikkila.com/index.php?id=0&uutisia=4

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Niin on ja tuotteiden kysyntä on kovaa joka taas on todiste siitä, että tuolla saralla on yrittämisen mahdollisuuksia enemmänkin. Oletko verranut Oravan tilan hinta-tasoa kaupan hintoihin? Maito näyttäisi olevan kalliimpaa kuin kaupassa. Miten liha?

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

"Oletko verranut Oravan tilan hinta-tasoa kaupan hintoihin?"

No tarkkaan en ole verrannut. Sen verran kuitenkin, että se jankki, jota Arla ja Valio bulkkina kauppoihin toimittavat kuluttajille, ei ole vertailukelpoinen, siinä oikeastaan vain valkoinen väri ja nimi (maito)ovat yhteisiä. Itse voin sitä juoda, mutta vaimo ja monet muut kärsivät laktoosi-intoleranssista. Luomu maidosta hänelle eikä muillekaan vaivoja tule laisinkaan.

Kysehän on täysin luomutuotannosta, jossa kaikki maidon ylivertaiset terveydelliset ominaisuudet, luonnollinen bakteerikanta, probiootit ovat tallella. Ja tuoreus on faktisesti muutaman tunnin luokkaa. Luomumaito on suodatettu, siivilöity, jäähdytetty, kaikki näytteet otettu ja todettu se turvalliseksi.
Muutaman kerran olen kaupan maitohyllyllä tavannut purkitettua luomumaidon vastiketta ja sen hinta oli 4,5 €/ltr paikkeilla.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Ruoan hinta määräytyy EU-ympäristössä poliittisin päätöksin. Tuottajien vaikutusvalta tässä asiassa on olematon. Poliittinen viesti tuottajille tarkoittaa, että työnne on arvotonta, mutta tuemme teitä siksi, että kunnianarvoisat jalostusteollisuus ja kauppa pärjäisivät hyvin.

On myös tärkeää, että kasvuyritysten työvoimaa ei sitoudu kunnolliseen alkutuotannon hoitamiseen, vaan heidän työkykyään yllä pitävä rehustus on mahdollisimman halpaa. Koko ruoan tuotantoketju perustuu alusta loppuun saakka teollisten intressien varaan. Ruoan ravitsemus- ja terveysominaisuudet heikkenevät varsin tasaista vauhtia, mikä osaltaan on kasvattanut terveydenhuollon kustannuksia.

Kehitys on sikäli tasapainoista, että henkinen ja fyysinen pahoinvointi lisääntyvät samanaikaisesti.

Käyttäjän teemukakkuri kuva
Teemu Kakkuri

Tuollainen päivätempaus ei kerro tuotteen tosiasiallisesta hinnasta mitään.
Tuottajahinnalla jatkuvasti ostaminen tarkoittaisi sitä, että tavallisen kaupunkilaisen päivä kuluisi siihen, että hän ajelisi autolla pitkin maakuntia ostamassa koko ajan uutta ruokaraaka-ainetta.

Blogisti ja kommentoijat jättävät nyt kertomatta sen, ettei kauppaporras pelkkää ilkeyttään vedä hintaa lisää. Tuotteet ostetaan, valmistetaan, annostellaan, pakataan ja tidaan lähikauppaan. Kyllä minä mieluummin ostan leivän ja makaronipussin kuin ajan itse tilalle ja ostan säkin jauhoja. Sitten toiselle tilalle ostamaan kananmunia ja niin edespäin. Tai jos kmakaronistaan haluaa laatikon, pitäisi käydä vielä yhdellä tilalla ostamassa sianlihaa ja toiselta sipuleita. Samalle tuottajahintareissulle pitäisi lähettää lapset ja vanhuksetkin.

Kun kauppa ottaa hinnassa omansa, se myös tekee yötä sen hinnan eteen. Jos kauppaporrasta ei olisi, vaikeaksi menisi.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Mutta entäs se, että viljelijät pystyvät myymään tuotteensa kauppaketjulle jatkuvasti noilla alhaisilla tuottajahinnoilla, mutta eivät esimerkiksi sinulle ja hyvin näyttävät pärjäävän, vaikka narisevat juuri siitä, että kauppa kerää suurimmat voitot heidän tuottamasta työstä. Siitähän tässä blokissani on kysymys.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset